Growatt SPF 5000 ES a další klony Axperta. Provozní teploty.

Davifi
Reputace: 0
Lokalita: Příbram
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11 000
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Growatt SPF 5000 ES a další klony Axperta. Provozní teploty.

Nový příspěvek od Davifi »

Zdravím všechny,

již jsem zde ohledně těchto měničů pár témat založil, ale je tu poslední věc, která by mě zajímala. To je provozní teplota tedy při jaké teplotě se dá bezpečně provozovat a kdy už začíná vysoká teplota, která má negativní vliv na životnost měniče. Vlastním 2 x Growatt SPF 5000 ES, ale dle mě lze toto snadno zohlednit u všech Axpert klonu.

V manuálu měniče se píše, že provozní teplota max + 55 °C, sám Growatt se na svých stránkách chlubí tím, že je koncipuje tak aby vydržely i tropické klima. Ovšem návod a to co napíše výrobce je věc jedna a zkušenost uživatelů věc druhá.

Já provozuji svůj systém na né zcela ideálním místě. Bohužel jinak to vyřešit nešlo. Jsou uzavřené v prostorné skříni, kde je na boku velký větrací otvor 600 x 400 mm. Cirkulaci a výměnu vzduchu zajišťuji pomocí ventilátoru, které zároveň veškerý teplý vzduch, který vyfouknou měniče odvádí pryč z prostoru. Měniče mi během malé zátěže a v noci kdy se skoro nic neděje ukazují teplotu cca 30 - 32 °C. Během dne kdy je odběr a jde hodně energie z panelů se teplota pohybuje mezi 37 - 40 °C. Dnes jsem například již kvůli chladnějšímu počasí venku zatopil v kotli na dřevo a po ohřátí domácnosti měnič během malé spotřeby ukazuje něco okolo 34 °C.

Moje otázka, jsou v mém případě tyto teploty v pořádku ? Případně jaké je obecné doporučení teplot abych negativně neovlivňoval životnost měniče ? Upřímně nedokážu si moc představit, že by mi měnič měl běžet na 55 °C jak píše výrobce asi už 45 °C by mě nenechalo příliš v klidu. Díky předem za rady a diskuzi.