3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

Těch 32A AC nebude pravda, je to podivnej tvar, ne sinusovka, a tohle jistě neměří true RMS. Odhaduju to tak na 20A RMS k 57A DC...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od youda »

To máš pravdu.
TrueRMS neměří ani modrej Hung-Čang co stál 1400 Kč, ani zelenej Ťiang-Čching, kterej byl za 3 stovky.

TrueRMS by uměl změřit Hung-Čang verze 2, co je v prodeji za 1800Kč. A já bych si ho i koupil, stejně potřebuju novej, když má ten zelenej upadlej segment. Jenomže ten měřák za 1800Kč měří napětí jen do 600V a já potřebuju měření do 1000V DC, jelikož mám trošku vyšší napětí stringů, než je v kraji zvykem. A zase kupovat si kalibrovanej Fluke na to, abych si jednou ročně změřil panely, to asi nedává úplně smysl :?

Takže to vidím tak, že s tím zeleným měřákem budu muset ještě nějakou dobu vydržet...
1000VDC.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od dracekvo »

Udělej si sondy s bočníkem 1/2 a můžeš měřít do 1200V. Jen bacha na izolaci.
rva
Příspěvky: 3581
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od rva »

Nevím, jaká chyba může nastat, když se střídavý signál měří ne-rms přístrojem. Dle https://cz.axiomet.eu/page/1729/Mereni- ... i-True-RMS je chyba pro obdelníkový signál 11%. Nevím, jestli existuje horší tvar, kde vychází ještě vyšší chyba. Jinak nějaká chyba 11% se mi zdá pro naše účely celkem zanedbatelná.
A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od PavelR »

Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od youda »

rva píše:A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)
Nikoliv. Segment co dělá dvojku je v pohodě, viz obr. níže.
Nicméně, jelikož je vadný segment součástí všech číslic, tak jsem ho "opravil" fixem. Jediné číslo, co se teď bude ukazovat divně je právě dvojka, která tam ten segment mít nemá. Ale to se snadno pozná 8-)
fixed.jpg
PavelR píše: Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.
Aha, takže jestli to chápu správně, tak mám jako vyhodit ten měřák za tři kila a místo nového si koupit osciloskop? :o
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

Jasně, bez osciloskopu se nedá nic pořádně dělat, to jsi jako slepej... Samozřejmě tím je bez problému vyřešený i to T-RMS.
Jistě že existuje horší tvatr než obdélník, to co teče drátem je podobný dvoucestně usměrněnýmu proudu, na kterej je navíc namodulovaná nosná SPWM příp. HF zvyšujícího měniče... Takže bordel na n-tou. Tím pádem ukazuje měřák jenom číslo, víc to není.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od PavelR »

Ne to byl jen navrh co by slo zkoumat. Ale proc si nekoupit oscilo...
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od dracekvo »

Osciloskop ti klidně půjčím. Mám takovej dětskej, ale na takovýhle věci stačí.
http://www.elektroraj.cz/2015/01/11/sta ... ch-dso138/
rva
Příspěvky: 3581
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od rva »

Ono jde o to, co a jak osciloskopem měřit. A aby nebylo potřeba obvody rozpojovat. Nevím, jestli stačí udělat třeba dva závity kolem měřeného vodiče a měřit osciloskopem průběh napětí.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

mě se tady válí několik nepoužívanejch rogovského cívek https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil akorát bez toho integrátoru s OZ, kdyby měl někdo zájem si pohrát, tak mu jich můžu několik věnovat, s tím, že by mi jeden bastl s OZ (napájení 5V z USB na osciloskopu) udělal. Jě to krásně ohebný, dá se to navlíct na drát jakýhokoliv tvaru, samozřejmě že je to rozpojitelný. vypadá to nějak takhle: Obrázek
a mám tuším tři různý barvy. Tady je k tomu ještě nějaký povídání: http://www.pemuk.com/how-it-works.aspx
ale jestli to dobře chápu, tak by v integrátoru měla být podstatně větší kapacita... Prostě něco pro hračičky.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od youda »

youda píše:Vážený kolego Abramsi!
...
...
...
Další kroky:
Dnes je již baterie bohužel nabitá, nicméně až se bude nabíjet zítra, provedu ještě druhý pokus: zda-li se třepání projeví při nabíjení baterie výkonem cca 5KW, přičemž měniče budou v tu chvíli vypnuté (respektive přepnuté do charger-only mode). Třeba zjistíme, že i MPPT charger do baterie posílá nějaké pulzy, podobně jako PWM charger.
Takže ověřeno - v režimu charger-only, se při nabíjení baterie ukazuje AC proud také. Nicméně, poměr AC a DC proudu je tak malý, že si toho baterka nemůže ani všimnout. Hodnota AC proudu se trvale mění v rozmezí několika ampér. Klešťák do AC hodnoty určitě občas započítá i efekt změny velikosti DC proudu v důsledku drobné změny oslunění.

Nabíjení 110A DC -> 2.7A AC
Nabíjení 111A DC -> 1.7A AC
AC ripple od DC cable - charger mode.png
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

A opět, co si myslíš, že měří ten klešťák na kmitočtu řádu 50kHz, tj kmitočtu spínání regulátoru dobíjení, pokud je vícefázovej, tak ten kmitočet může být řádově 100kHz, 150kHz... měřák (hlavně to železo v kleštích) jistě není lineární nad 500Hz. A tady jsi s kmitočtem o několik řádů jinde. Zase jenom číslo.
Ale ten DC nabíjecí proud... u mě to bylo chvilku tak sotva na polovině. Tohle cpeš do jednoho 200Ah akupacku?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od youda »

Jistě, hodnota kterou to ukazuje, je spíše indikativní. Nicméně o dvě stránky výše jsme začali měřit jen s magnetem v ruce, teď můžeme aspoň porovnat dva stavy:
- při vybíjení tam ty AC proudy jsou a jsou celkem vysoké
- při nabíjení jsou AC proudy také, nicméně magnetem v ruce je detekovat nelze a měřák ukáže také jen minimální hodnoty.
A tomu, že by tam při nabíjení valil AC proud +-50A s kmitočtem 100kHz se mi nechce moc věřit, jelikož to by byla poměrně velká vysílačka :) Až si pořídím ten osciloskop, můžeme se mrknout. Já tipuju, že při nabíjení tam i na těch vysokých kmitočtech bude namodulovaných jen pár ampér, nikoliv desítky.

AKU už má 400Ah, takže ten nabíjecí proud je jen C4, jestli to píšu správně. To by snad Winstony nemělo rozhodit. :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

jasně, jenom jsem chtěl poukázat na to, že je vždycky potřeba zvážit jakou metodu měření použít a udělat aspoň odhad možné chyby. A ta je v tomhle případě klidně na úrovni několikanásobku naměřené hodnoty. Snižující měniče se obvykle dimenzují na zvlnění výst. proudu 20-50%, podle tlaku na cenu. Něco zachytí kondenzátor v regulátoru, a pokud je regulátor v topologii vícefázový buck (midnite, makeskyblue, epsolar) tak to překrývání fází to zvlnění ještě zmenší. Takže může být střídavý proud v úrovni 1-5% stejnosměrného, v závislosti na napětí na vstupu a výstupním proudu. Jakou topologii mají měniče v tvým regulátoru netuším, už proto, že jsou galvanicky izolovaný od stringu, a navíc převod z 900V na 48V... Takže tady si neroufnu ani na kvalifikovanej odhad, kolik ampér RMS to ve skutčnosti bude. Ale na 99% to bude o řád víc, než ti ukazuje ten china klešťák.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

malá průpovídka o spotřebiči konzumující domácí ::pv:: šťávičku :comp: .
Minulý týden začala stávkovat µvlná trouba , nic příjemného , leč běžného :( . První diagnóza zněla "usazený prach a mastnota na PCB :arrow: nutná demontáž PCB , očištění a zpětná montáž = success :D . No , trval pouhých 5 dní :? po nichž se příznaky mrtvice vrátili s horšími příznaky :cry: . Rodinná porada z fleku rozhodla o pořízení nového stroje :? . Nabídka v předních éšopech mne nenadchla , buď totálně smart nebo šit s čouhající slámou :uh: .
Vzpomněl sem si na časté láteření zdejších členů , zejména jednoho 69 , nad elektrolytickými kondenzátory , jaký sou to šmejdy a kde sou to nemůže fungovat dýl než dva týdny ... . Následovala druhá rozborka . Vědíc co hledám , našel jsem :yes: , největší elit byl mírně nafouklý :shock: až sem se zastyděl nenajíc jej při první rozborce ::facepalm:: . Nu což . V šuplíku naštěstí nacházel se kus se shodnými parametry 1.000µF 35V , výměna byla brnkačka . Preventivně byly vyměněny i blízké dva kousky 470µF 35V ::rolleyes:: . Po zpětné montáži a usazení stroje na své místo vše funguje jak za mlada :celebrate2: .
Tóóóo tak , vyhazovat mladou 22-letou µvlnku :hell: .

Konec :mrgreen:

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

Tak to byl ještě poctivej elektrolyt z minulýho tisíciletí... Já mám MVT taky z minulýho tisíciletí, dvě mechanický točítka, a prakticky žádná elektronika, tam je snad jenom dioda na Vn a varistor na žhavení lampy...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
antoni_sk
Příspěvky: 677
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od antoni_sk »

Ja mám mikrovlnku Panasonic už vyše 20 rokov, digitálne ovládanie a displej a stále šlape bez problémov... To isté chladnička s mrazničkou Gorenje...
Už by som ju aj vymenil, ale stále sa jej nechce do kremíkového neba :-)
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od JiříK »

antoni_sk píše:Ja mám mikrovlnku Panasonic už vyše 20 rokov, digitálne ovládanie a displej a stále šlape bez problémov... To isté chladnička s mrazničkou Gorenje...
Už by som ju aj vymenil, ale stále sa jej nechce do kremíkového neba :-)
A já mám ledničku Elektrosvit, starou 40 let - jede furt! A utáhne ju noname měnič 100 W z benzinky! ::rolleyes::
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

holt poctivý výrobky sou poctivější než-li dnešní tovary ... .
Vic pravdivé než-li vtipné :D
Vic pravdivé než-li vtipné :D
Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek