3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

dnes sem pro zajímavost a na popud zdejšího člena provedl test se zapojením ::pv:: . Jelikož mám 22 ::pv:: které nelze čistě rozdělit na rovné čtvrtiny , mám je zapojené 2x 5 v sérii + 2x 6 v sérii :arrow: což nedává spát nemálo lidem (kromě mě :lol: ) . Jeden zdejší člen mě přesvědčoval , že po odpojení dvou prebývajících ::pv:: na 4x 5 v sérii bude celkový výkon vyšší než-li z 2x5 + 2x6 :idea: . Dnes byly vhodné *sun* podmínky , tak sem to vyzkoušel ;) .
Před začátkem se výkon reglu pohyboval průměrně (1minuta) na 3.200W , po přepojení (bezpečném bez světelných efektů) na 4x5 ::pv:: klesl průměrný (1minuta) výkon na 3.030W :sm1: . Následovalo zpětné přepojení na 2x5 + 2x6 ::pv:: , přičemž průměrný (1minuta) výkon reglu se zvýšil na 3.210W ::rolleyes:: . Sám jsem netušil jaký bude výsledek správného zapojení ::pv:: na rozdíl od "nesprávného" ... mi připadá že není žádný velký problém kombinovat mírně odlišné ::pv:: i třeba více-směrové FVE (východ , jih , západ ... ) :yes: . Jo a žebych někdy zaznamenal poškozování 5-ti ::pv:: silnějšími 6-ti ::pv:: v důsledku toku energie z 6-ti do 5-ti série během normální činnosti ani jednou :yes: .

K aku jsem zas zapojil PowerLog k porovnávání měřeních BMS systému od eskutr.cz . PowerLog prošel menším tuningem za účelem umožnění manuální úpravy náboje *batt* :yes: . Není to moc rychlé , hlavně že už to de :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

celkem dobrej pokus, takže výkon na panel při zapojení 22ks 180Wp je cca 3200W, tj 145W na panel, při zapojení 5x4 je to
151W na panel. Předpokládal jsem větší rozdíl. Zase na druhou stranu ty dva panely dávaly jenom 90W na kus oproti "správnému zapojení" kde to bylo 151W. Ještě by bylo zajímavé, kdybys mohl měřit proud jednotlivých větví při různém osvitu, něco jako mám já u každýho stringu, a pak to třeba nějak vyhodnotit, jestli třeba při nižším osvitu nebude ten rozdíl větší.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od ota »

Dík za publikaci testu.
Mám stejné zkušenosti. Provozuji paralelně stringy 3 x 210Wp, 3 x 180Wp a neděje se vůbec nic, Výkon odpovídá vypočtenému.
Zde se ukazuje klasický vědecký přístup: v literatuře je napsáno, že to nefunguje, tak to tak prostě je!
Podobně nám před časem vědci tvrdili, že létající stroje těžší vzduchu nemohou létat.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

nejde ani tak o nominální výkon jako o napětí (jednodušeji počet FV článků) . Mají-li různě výkonné ::pv:: podobné nom. napětí (počet FV článků) tak s jejich provozem je to mnohem jednodužší než u panelů s rozdílným napětím jako je tomu třeba u mě ;) . 5 x 21V = 105V , 6 x 21V = 126V :arrow: to by se dle teorie mělo hádat :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od ota »

Ona je křivka MPPT bodu hodně plochá. Pár Voltů nahoru nebo dolů nehraje roli.

Moje oblíbená poučka o boření teorií je, že čmelák je natolik hmotný a má tak malá křídla, že nemůže létat.
Jenže čmeláci tuto teorii neznají a vesele si létají :D
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od rottenkiwi »

Ako rozlíšiť dobrý a zlý MPPT tracker, keď mne sa niekedy stáva, že EpSolar je na 47,8 V
a drží sa toho bodu ako kliešť, potom resetnem ističom vstup, 0 - 76 V a zíde pekne na 59,8 V.
Ale 47,8 x 8 = 382,4 ale 59,8 x 7,5 = 448,5 a to je dosť rozdiel, ak dáva string 2 hodiny 380 alebo 450 W.
Tri takéto stringy a sme na 210 W rozdielu. Ako často má dobrý MPPT tracker
znovu vypočítať výkon ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od mobilik »

Dobre regulatory si v nastavenom čase, pripadne v ich určenom odpajaju string a merajú najvyhodnejsi bod mppt. U regu PCM mam nastavené že každú polhodinu rozpoji obvod a zmera si vhodné napatie a počas tej polhodiny dokáže este chodit hore dole... EPsolar je ešte hlupy a drží sa zrejme prvého bodubco nasiel...
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
PavelR
Příspěvky: 3137
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od PavelR »

treba pcm8048 ma ohledne mppt vic nastaveni to jsem nezkoumal bliz, ale je tam nastavitelnej cas po kterym hleda novej bod. ja sem tam nastavil 20minut. trva to asi 10s.
kodl69
Příspěvky: 7471
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od kodl69 »

no nevím, tohle proměření MPPT dělá midnite v default nastavení 1x za 2 min, já mám nastaveno 1x za minutu.. ale pak už drží napětí, ale to už asi nebude takovej rozdíl.
To OTA: ty máš všechny panely 60čl, téměř totožné napětí Ump, takže je to v pořádku, já mám taky panely různých výrobců, ale všechny 60čl. Pokud se ale podívám na měření, jak se kterej string snaží, tak vyhrává Benq celkem výrazně nad panely z I4wifi (běžně třeba 7A ku 6A) a to jsou všechny 60čl. 250Wp.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od mobilik »

Sú tam tri druhy vyhľadávania mppt bodu u PCM, plus sa dá konfigurovať hociako chcem. Je to skvelí reg. Čo chcem to na ňom nastavim a kaslem na to že je cinan keď je to vynikajúci reg. :wink:
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

minulý týden jsem do FVE systému vrátil PowerLog měřící náboj *batt* , jelikož se mi nějak hodně nezdálo měření náboje *batt* a SOC modulem x . Modul x užívá k měření proudu 200A hall senzor :sm1: nejen že očividně tápe při měření proudu pod cca 2A , o měření proudu 0,12A (noční spotřeba při vypnutém měniči) nemluvě :hell: .
Minulé pondělí sem po plném nabití *batt* srovnal zobrazované Ah na 240,0Ah a 240000mAh . Dnes , po osmi dnech maximálního uživaní FVE ( co *sun* dalo ) jsou zobrazované Ah následující :
Modul x - 339,6Ah
PowerLog - 242671mAh :arrow: jelikož dnes byl mnohem délší Float než minulé pondělí :arrow: dnes byl *batt* nabitější :D .
Naakumulovaný rozdíl 96,929Ah za pouhých osm dní je brutální :shock: :uh: . Podotýkám že se po celou dobu paralerního měření nekonala žádná korekce při plně nabitém *batt* .
Hmmmm , PowerLog dodnes nepřekonán :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

včerá oslavil Midnite na mém poloostrově 9-tý zářez :celebrate1: .
ostrov3,96_032.JPG
I Ah jsou docela kulatý :D .
Na AC hodinách natočeno 7.272kWh + ňákejch 250kWh co loni vypotili GTIčka = 7.522kWh / 9.012,5kWh = 83,46% účinnost od ::pv:: do zásuvek ;) .

Jen mě sejří dlouhotrvající Float a flákající se ::pv:: :hell: . Co sousedovi odnesli Křižíka tak nemůžu pálit GTIčkama :cry: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

po pokusným tuctovým držáku sem dodělal dvou-tuctovej držák 18650 Li-Ionek :celebrate2:
LiIon003.JPG
Jen prvně použitou sběrnici z plošňáku (35um měď) bylo třeba nahradit mosazným plechem , bo měď už nezvládala proudy nad 16A :? .
Pálím tím trošku přebitků z FVE :mrgreen: a nekompromisnímu dozorci se líbí vyhřívaný psez :lol: .
LiIon002.JPG
Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od mobilik »

Sakra, pekna praca, macicky mam velmi rad a ta tvoja nema chybu, original fotogenicka je. :mrgreen:
Pozuje jak modelka, to ju mas aj vycvicenu ze ti strazi elektraren? Hlasi aj pokles napatia baterii? :mrgreen:
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

mobilik píše:Sakra, pekna praca, macicky mam velmi rad a ta tvoja nema chybu, original fotogenicka je. :mrgreen:
Pozuje jak modelka, to ju mas aj vycvicenu ze ti strazi elektraren? Hlasi aj pokles napatia baterii? :mrgreen:
Zdravím ,

troch opožděná odpověď :? : díky , momentálně si "hraju" s Li-Ionkami a s tímto dvou-tuctovým nosičem to docela odsýpá :yes: .
Kocourovi se na zdroji sedělo líp páč byl příjemě vlažný :lol: . Jinak jsem taky kočkomil :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

teď koukák že sem v pátek propásl další milník výroby reglu - už má natočeno přes 10MWh :celebrate2: :celebrate4: ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od goodbie »

mám to téměř stejně jen cca 12MWh
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

vla píše:Abrams: nemůžeš ty panely dát na výšku? Pokud jsou všechny panely tvoje čekal bych zlepšení. Vždy ze dvou řad bude jedna a navíc ten komín ve vyfocené poloze by stínil třeba jen třetinu panelu, takhle ti zatíní všechny řady na panelu a je vymalováno. Nevím, já bych to tak udělal, ale mám zatím málo zkušeností. Podobně u Oty, bych nejvíce stíněné panely přestěhoval na pravou svislou stěnu.
Zdravím ,

přesouvám do mého vlákna z https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t ... 145#p59109 .
Na výšku je dát nemohu , 1) by je sundal první silnější poryv větru - subtylní střecha , 2) teď v zimním období je *sun* beztak málo že by to pro dům nestačilo , zato v létě je tato hustota super :D - výkon převyšující potřebu a sakra citelně menší přehřívání půdy :yes: .

Zimní zisky z ::pv:: beru jako příjemný bonus . Na zimní eko náhradě ::pv:: furt makám :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... vypadáto že muj regl Midnite postihla nějaká mrtvice s následným ochrnutím :cry: .
Do 23.12. 2016 fungoval normálně , v mezích možností *cloud* , ale 24.12. vyrobil 0,0kWh a následující den totéž ... všiml sem si toho až v neděli 25. , na první pohled se choval podivně - cca minutu svítila LED indikující nabíjení BULK :arrow: pak cca 1 minutu blikala zelená LED signalizující Resting , low light (běžné v noci) :shock: . PowerLog při signalizovým BULK nabíjení ukazoval -0,15A :eek2: lhostejno zda-li ::pv:: byli připojeny či nebyly :eek2: . Změřením napětí ::pv:: sem zjistil že se regl vůbec nesnaží hledat mpp bod :shock: napětí bylo stabilně na Voc kolem 130V :( .
Dnes sem jej pořádně kuchnul ... nenašel sem nic evidentně poškozeného natoš zničeného :sm1: . FETy v pořádku , smetí okolo napohled taky OK :dontknow: . Na radu Kodla69 sem zkusil přehrát firmware , prvně stejným doposud používaným - bezezměny , pak i nejnovější - taky bezezměny stavu :? . Je to fakt divný ... v monitoringu nehlásí žádný ERROR , tváří se naprosto v pohodě a tvrdí že maká , jenže z něj nic nejde ... jako by ochrnul ... hlava jede ale pohyb žádný ::cry2:: .
Čímdál víc si začínám myslet že příčinou bude skutečnost 14-ti měsíců od konce záruky ... :wall: ::facepalm:: .

Netušíte někdo co by mohlo být příčinou takové poruchy ? Třeba i u jiných spínaných měničů/zdrojů .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3382
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvek od marko250 »

Tovární restart na jumprech taky nic?Samozřejmě odpojit panely!
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek