Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es

Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
Davifi
Reputace: 0
Lokalita: Příbram
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11 000
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es

Nový příspěvek od Davifi »

Zdravím všechny, prosím o radu.

Momentálně provozuji ostrovní FVE kterou jsem si sám zapojil. Výkon je 12,5 KWP. Mám měnič Growatt spf 5000es. Plus mám regulátory Epever přesněji dva kusy 100 A a 60 A. Baterii mám 16 článků 230 AH (48 V) od Mivy energy. Měnič growatt je jediný který komunikuje s BMS v baterii. Ostatní dva regulátory nekomunikují a řídí se podle napětí. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl přidat panely. Rád bych skoro všechny panely až na cca 2 KWP připojil na měnič Growatt, jednak kvuli komunikaci s BMS a taky kvuli tomu, že si dobře řídí výrobu dle spotřeby atd. Moje představa je mít 3 stringy po 8 panelech 260 WP na východ. Jeden string po 8 panelech na Jih. A další string po 8 panelech na Západ. Tím pádem budu mít rozloženou výrobu do celého dne. Bohužel na jih ani západ nemužu přemístit string z východu kvůli prostoru. Tím pádem i výkon bude rozložen v pruběhu dne a nemuže dojít k překročení max PV výkonu měniče. Další věc je, že mám panely opřené o plot s lehkým sklonem téměř na kolmo, takže z nich ani plný výkon kvuli sklonu jít nemůže. Můj dotaz zní mohu to takto zapojit ? Měnič má v parametrech napsáno max 6000 W z panelů to je v pohodě a potom je tam poslední parametr Max PV input (ISC) 22 A což by měl být zkratový proud panelu. Pokud na to navěsím dohromady 5 stringu bude se ISC všech stringu dohromady pohybovat okolo 40 A. Již teď tam mám tři stringy a tam je to okolo 25 A a vše funguje ke spokojenosti.

Předem moc díky za rady. Už jsem jsem z toho docela jelen. :lol:
maser777
Reputace: 1
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es

Nový příspěvek od maser777 »

Ahoj,
dle dostupných informací na netu tyto měniče velice dobře zvládají přepanelovaní. Nesmí se jen překročit celkové napětí stringu. Měnič proud ze stringů nad svůj limit ořízne a energie se prostě nevyužije. Ten limit je dle HW revize a FW 18A nebo 22A.
Vzhledem k ceně měniče bych ale koupil ještě 1 a zapojil paralelně. Ja to tak mám. Zdvojnásobit stringy a tím pádem přepanelovat plánuji také.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
Davifi

Já mám revizi s 22 A. No upřímně koupě dalšího měniče není v budoucích dvou letech na pořadu dne. Mě jen zajímalo jestli když překročím ten ISC tak jestli nemužu měnič nějak zničit ? Napětí stringu tam je to jasné to mám v normě.
maser777
Reputace: 1
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od maser777 »

Zde to potvrzuji...(support pro Growatt)
https://www.amosplanet.org/forums/topic ... spf5000es/
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
Davifi

Moc teda nechápu proč je to na měniči označeno jako max ISC (zkratový proud), ale ve skutečnosti je to max odebraný proud z FV panelu. Ok navěsím to na něj vše a uvidíme jak to bude fungovat. Epevery jsou super MPPT, ale hrozně pomalu reagují na zapnutí spotřeby. Baterka je nabitá klidový odběr Epever je ve float a Growatt pokrýva jen klidovou spotřebu z panelu. Přijde zátěž třeba rychlovarná konvice nebo bojler. Growatt okamžitě najede a začne tahat z panelu tolik aby to vykryl a Epever se teprve po cca 10 - 15 min uráčí že by z panelů mohl něco poslat do baráku. Takže proto to všechno navěsím na ten growatt a ten si to bude řídit.