Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es
Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Příbram
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11 000
- Kapacita baterie [kWh]: 11
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es
Zdravím všechny, prosím o radu.
Momentálně provozuji ostrovní FVE kterou jsem si sám zapojil. Výkon je 12,5 KWP. Mám měnič Growatt spf 5000es. Plus mám regulátory Epever přesněji dva kusy 100 A a 60 A. Baterii mám 16 článků 230 AH (48 V) od Mivy energy. Měnič growatt je jediný který komunikuje s BMS v baterii. Ostatní dva regulátory nekomunikují a řídí se podle napětí. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl přidat panely. Rád bych skoro všechny panely až na cca 2 KWP připojil na měnič Growatt, jednak kvuli komunikaci s BMS a taky kvuli tomu, že si dobře řídí výrobu dle spotřeby atd. Moje představa je mít 3 stringy po 8 panelech 260 WP na východ. Jeden string po 8 panelech na Jih. A další string po 8 panelech na Západ. Tím pádem budu mít rozloženou výrobu do celého dne. Bohužel na jih ani západ nemužu přemístit string z východu kvůli prostoru. Tím pádem i výkon bude rozložen v pruběhu dne a nemuže dojít k překročení max PV výkonu měniče. Další věc je, že mám panely opřené o plot s lehkým sklonem téměř na kolmo, takže z nich ani plný výkon kvuli sklonu jít nemůže. Můj dotaz zní mohu to takto zapojit ? Měnič má v parametrech napsáno max 6000 W z panelů to je v pohodě a potom je tam poslední parametr Max PV input (ISC) 22 A což by měl být zkratový proud panelu. Pokud na to navěsím dohromady 5 stringu bude se ISC všech stringu dohromady pohybovat okolo 40 A. Již teď tam mám tři stringy a tam je to okolo 25 A a vše funguje ke spokojenosti.
Předem moc díky za rady. Už jsem jsem z toho docela jelen.
Momentálně provozuji ostrovní FVE kterou jsem si sám zapojil. Výkon je 12,5 KWP. Mám měnič Growatt spf 5000es. Plus mám regulátory Epever přesněji dva kusy 100 A a 60 A. Baterii mám 16 článků 230 AH (48 V) od Mivy energy. Měnič growatt je jediný který komunikuje s BMS v baterii. Ostatní dva regulátory nekomunikují a řídí se podle napětí. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl přidat panely. Rád bych skoro všechny panely až na cca 2 KWP připojil na měnič Growatt, jednak kvuli komunikaci s BMS a taky kvuli tomu, že si dobře řídí výrobu dle spotřeby atd. Moje představa je mít 3 stringy po 8 panelech 260 WP na východ. Jeden string po 8 panelech na Jih. A další string po 8 panelech na Západ. Tím pádem budu mít rozloženou výrobu do celého dne. Bohužel na jih ani západ nemužu přemístit string z východu kvůli prostoru. Tím pádem i výkon bude rozložen v pruběhu dne a nemuže dojít k překročení max PV výkonu měniče. Další věc je, že mám panely opřené o plot s lehkým sklonem téměř na kolmo, takže z nich ani plný výkon kvuli sklonu jít nemůže. Můj dotaz zní mohu to takto zapojit ? Měnič má v parametrech napsáno max 6000 W z panelů to je v pohodě a potom je tam poslední parametr Max PV input (ISC) 22 A což by měl být zkratový proud panelu. Pokud na to navěsím dohromady 5 stringu bude se ISC všech stringu dohromady pohybovat okolo 40 A. Již teď tam mám tři stringy a tam je to okolo 25 A a vše funguje ke spokojenosti.
Předem moc díky za rady. Už jsem jsem z toho docela jelen.

-
- Reputace: 1
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 6480
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Re: Zapojení panelů pro Growatt spf 5000es
Ahoj,
dle dostupných informací na netu tyto měniče velice dobře zvládají přepanelovaní. Nesmí se jen překročit celkové napětí stringu. Měnič proud ze stringů nad svůj limit ořízne a energie se prostě nevyužije. Ten limit je dle HW revize a FW 18A nebo 22A.
Vzhledem k ceně měniče bych ale koupil ještě 1 a zapojil paralelně. Ja to tak mám. Zdvojnásobit stringy a tím pádem přepanelovat plánuji také.
dle dostupných informací na netu tyto měniče velice dobře zvládají přepanelovaní. Nesmí se jen překročit celkové napětí stringu. Měnič proud ze stringů nad svůj limit ořízne a energie se prostě nevyužije. Ten limit je dle HW revize a FW 18A nebo 22A.
Vzhledem k ceně měniče bych ale koupil ještě 1 a zapojil paralelně. Ja to tak mám. Zdvojnásobit stringy a tím pádem přepanelovat plánuji také.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
-
Já mám revizi s 22 A. No upřímně koupě dalšího měniče není v budoucích dvou letech na pořadu dne. Mě jen zajímalo jestli když překročím ten ISC tak jestli nemužu měnič nějak zničit ? Napětí stringu tam je to jasné to mám v normě.
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 6480
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Zde to potvrzuji...(support pro Growatt)
https://www.amosplanet.org/forums/topic ... spf5000es/
https://www.amosplanet.org/forums/topic ... spf5000es/
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
-
Moc teda nechápu proč je to na měniči označeno jako max ISC (zkratový proud), ale ve skutečnosti je to max odebraný proud z FV panelu. Ok navěsím to na něj vše a uvidíme jak to bude fungovat. Epevery jsou super MPPT, ale hrozně pomalu reagují na zapnutí spotřeby. Baterka je nabitá klidový odběr Epever je ve float a Growatt pokrýva jen klidovou spotřebu z panelu. Přijde zátěž třeba rychlovarná konvice nebo bojler. Growatt okamžitě najede a začne tahat z panelu tolik aby to vykryl a Epever se teprve po cca 10 - 15 min uráčí že by z panelů mohl něco poslat do baráku. Takže proto to všechno navěsím na ten growatt a ten si to bude řídit.