společný PE vodič
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 2
společný PE vodič
Zdravím vás
Mám Godwee ET10 celý dům připojený na backup výstup, kompletní ostrovní provoz. S DS je tato soustava propojena jen PE vodičem.
Dvě otázky:
Jak zajistím, aby v případě poruchy nebyl po PE vodiči zavlečen potenciál do DS?
Mám na backup výstup dát SPD T1-2 ?
Díky
Zdeněk
Mám Godwee ET10 celý dům připojený na backup výstup, kompletní ostrovní provoz. S DS je tato soustava propojena jen PE vodičem.
Dvě otázky:
Jak zajistím, aby v případě poruchy nebyl po PE vodiči zavlečen potenciál do DS?
Mám na backup výstup dát SPD T1-2 ?
Díky
Zdeněk
-
- Reputace: 222
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: společný PE vodič
PE máš snad přizemněno na nějaký do země zabouchaný kolík nebo pás, ne?
Stejně tak bude zabouchaný kolik do země na druhé straně, někde u trafačky. Případě i po cestě.
Tak asi nemá jak se tam něco dostat.
Přepěťovky na AC stranu se dávají spíš proto, kdyby ti tam něco vlítlo z druhé strany. Třeba bouchnul blesk někde blízko venkovního vedení.
Jseš-li kompletně oddělený, tak to z tohoto pohledu asi smysl nemá.
Raději bych si dal pořádné přepěťovky na DC stranu před měnič.
Stejně tak bude zabouchaný kolik do země na druhé straně, někde u trafačky. Případě i po cestě.
Tak asi nemá jak se tam něco dostat.
Přepěťovky na AC stranu se dávají spíš proto, kdyby ti tam něco vlítlo z druhé strany. Třeba bouchnul blesk někde blízko venkovního vedení.
Jseš-li kompletně oddělený, tak to z tohoto pohledu asi smysl nemá.
Raději bych si dal pořádné přepěťovky na DC stranu před měnič.
-
Nemám, není zde ani HOP. Takže udělat zemnění oddělené od LPS např. tyčí?
-
- Reputace: 333
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Po PE(N) vodiči se nic nikam nezavleče.
Země je jen jedna. Klidně to na patě budovy na LPS napoj, ale uzemněné by to být mělo (třeba pro případ, že by se v DS přerušil PEN vodič a pak se začaly dít věci).
Země je jen jedna. Klidně to na patě budovy na LPS napoj, ale uzemněné by to být mělo (třeba pro případ, že by se v DS přerušil PEN vodič a pak se začaly dít věci).
-
No prave, kdyby to v DS nekdo prerusil treba hned u elekromeru a soucasne by doslo k poruse, tak to od PE muze ten dotycny koupit. Je to tak ne? Pokud tedy PE pripojim ke svodu u zeme, nenastane zase prusvih pri uderu? Precijenom je to jine misto nez standardni zemnici privod pro HOP ktery je mimo hlavni tok bleskoveho proudu.
- youda
- Reputace: 960
On normálně hromosvod s MET spojený bývá, takže to není žádný problém. Viz nákres od Salteku níže.
Jen to spojení PE na LPS opravdu musíš udělat co nejblíže paty domu, jak říká Unicast. Né, že to PE na LPS přilepíš někde po cestě mezi střechou a zemí.
Kdybys to přilepil po cestě jako odbočku, tak kdykoliv bude proud z LPS procházet do země, tak kvůli odporu bleskosvodu vznikne mezi tím bodem odbočení a skutečnou zemí poměrně velký úbytek napětí. A ten úbytek, tedy napětí, by sis zavlekl přes PE zbytečně dovnitř baráku.
Jen to spojení PE na LPS opravdu musíš udělat co nejblíže paty domu, jak říká Unicast. Né, že to PE na LPS přilepíš někde po cestě mezi střechou a zemí.
Kdybys to přilepil po cestě jako odbočku, tak kdykoliv bude proud z LPS procházet do země, tak kvůli odporu bleskosvodu vznikne mezi tím bodem odbočení a skutečnou zemí poměrně velký úbytek napětí. A ten úbytek, tedy napětí, by sis zavlekl přes PE zbytečně dovnitř baráku.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Jasný, odkopu co se bude dát svodový drát (než se dostanu na beton) a tam připojím vývod pro jakoby MET. Udělám to 8mm FeZn, ten zavedu dovnitř a v suchu k němu přes svorkovnici pro MET připojím 16mm Cu, který přivedu do rozváděče na PE svorkovnici. Asi bude vhodné tam dát i SPD. Bude stačit ji připojit k tomu 16mm vodiči přes tu svorkovnici v rozváděči? Tahat paralelně ještě jeden 16mm drát k té umělé MET mi připadne (v mém případě) zbytečné.
-
- Reputace: 333
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Čím menší odpor tam bude, tím to bude lepší, včetně přechoďáků. Čím méně kabelu a čím méně spojů, tím lépe to bude fungovat. Možná by stálo za to změřit zemní odpor a kdyžtak přidat ještě další zemnící tyče, ale na tohle měření jsou vybaveni víceméně jenom revizáci.