Seplos BMS v2
Vše o bateriích: typy (LiFePO4, Li-ion, Pb, NiCd, 18650), nabíjení, údržba, BMS systémy, desulfatace, balancování a kombinace více typů úložišť. Praktické rady, zkušenosti a zapojení v ostrovních a hybridních systémech.
-
- Reputace: 16
- Lokalita: Rožňava, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Seplos BMS v2
Ahojte. Pridávam do systému ďaľšiu baterku, poskladanú do EEL boxu so staršou 16S/200A BMS Seplos s pasívnym balancérom. Viem sa cez battery monitor pripojiť k akupacku, ale pri nahrávaní konfigurácie mi vyhadzuje chybu. Otázky:
1 Cez ktorý port je možné konfigurovať BMS? RS485 pre komunikáciu medzi jednotlivými packami, alebo RS485 pre monitorovanie? Skúšal som oba. Monitorovanie ide cez oba, ale konf. mi nenahralo ani cez jeden.
2. Toto bude asi jadro problému: Pri prvom spustení battery monitoru podľa manuálu odporúčajú v nastaveniach windowsu zmeniť oddeľovače tisícov a desatinných miest. Inak pri načítaní xml súboru s parametrami batérie program hlási chybu. Nechcel som si babrat do windowsu, tak som v xml súbore pre 16S batériu nahradil všetky bodky čiarkami(mimo čísel verzií). Načítalo to v pohode a po prihlásení ako admin som si aj vyrobil xml s vlastnými parametrami, akurát ho nechce nahrať do BMS.
Má s tým niekto skúsenosť?
1 Cez ktorý port je možné konfigurovať BMS? RS485 pre komunikáciu medzi jednotlivými packami, alebo RS485 pre monitorovanie? Skúšal som oba. Monitorovanie ide cez oba, ale konf. mi nenahralo ani cez jeden.
2. Toto bude asi jadro problému: Pri prvom spustení battery monitoru podľa manuálu odporúčajú v nastaveniach windowsu zmeniť oddeľovače tisícov a desatinných miest. Inak pri načítaní xml súboru s parametrami batérie program hlási chybu. Nechcel som si babrat do windowsu, tak som v xml súbore pre 16S batériu nahradil všetky bodky čiarkami(mimo čísel verzií). Načítalo to v pohode a po prihlásení ako admin som si aj vyrobil xml s vlastnými parametrami, akurát ho nechce nahrať do BMS.
Má s tým niekto skúsenosť?
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
Re: Seplos BMS v2
Trochu to upresním.
Nastavil som Win, tak ako doporučujú. Ak stiahnem konfiguráciu z BMS, editnem niektorý parameter a chcem ho nahodiť do BMS, tak zahlási "command not supported" , ak dám "set all" tak nahodí do BMS všetko, vrátane tej zmeny. Zrejme BMS nepodporuje individuálnu zmenu niektorých parametrov. Pri niektorých to však ide aj samostatne.
Nastavil som Win, tak ako doporučujú. Ak stiahnem konfiguráciu z BMS, editnem niektorý parameter a chcem ho nahodiť do BMS, tak zahlási "command not supported" , ak dám "set all" tak nahodí do BMS všetko, vrátane tej zmeny. Zrejme BMS nepodporuje individuálnu zmenu niektorých parametrov. Pri niektorých to však ide aj samostatne.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Reputace: 90
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
v tom softu ses prihlasenej jako admin ?
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
Samozrejme. Nejak som to nastavil. Ide to aj uložiť, akurát väčšina parametrov sa dá aploudnúť do BMS len ako celá konfigurácia. Mal som problém aj hodnotami parametrov, lebo sú navzájom previazané. Nepáči sa mi však, že rozdiel napätia článkov pre štart a ukončenie balancovania sa dá nastaviť len po 10mV, takže minimum pre štart je 20mV a stop 10mV To by pri pasívnom balanceri tuším 150mA nemuselo stíhať. Dal som tam však pre istotu aj aktívny JK balancer 2A, takže by to mohlo byť v pohode.
-
- Reputace: 985
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
rozdíl napětí pro start/stop balancování není to podstatný. Ale máš pravdu, 150mA pro nějakou 300Ah baterku je kapka vody v moři. Navíc při provozu z FV, kdy se to balancování některý dny ani nemusí spustit, protože se baterka nenabije, a jiný dny se zase nic nestane, protože součin proudu a času je krátkej...
Podle mě je rozumný balancování cca 1A/100Ah akpacity. A zase mi budou oponovat majitelé novejch baterek. Ale za pár let, až ty baterky vystárnou, těch 150mA vůbec nemusí stačit...
Podle mě je rozumný balancování cca 1A/100Ah akpacity. A zase mi budou oponovat majitelé novejch baterek. Ale za pár let, až ty baterky vystárnou, těch 150mA vůbec nemusí stačit...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.