Kombinace více MTTP (a kombi měničů)

Diskuze o solárních, větrných a dalších regulátorech nabíjení. Zapojení, konfigurace, aktualizace firmware, komunikace s PC (např. přes RS232/Modbus), zkušenosti s typy jako MPPT, PWM apod.
wacko
Reputace: 0
Lokalita: Ostravsko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Kombinace více MTTP (a kombi měničů)

Nový příspěvek od wacko »

Ahoj, potřeboval bych objasnit jak je to s použitím více MTTP v rámci systému s jedním bateriovým úložištěm. Vím že např Victron přes VE.Can umí jejich MPPT synchronizovat mezi sebou ale je možné do takového systému připojit i MTTP (kombi měnič) jiného výrobce?

Je vlastně nutné aby se měniče / MTTP mezi sebou bavili? Vždy nebo to ovlivňuje druh použité baterie? A jak do toho zapadá problematika s LiFePO4 které by měly přes CAN nebo RS485 komunikovat s měničem (a nechaly se občas doplna nabít)? Chtěl bych jít cestou modulárního řešení (postupné přidávání stringů) ale tahle teorie je mi nejasná.
rva
Reputace: 753
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Kombinace více MTTP (a kombi měničů)

Nový příspěvek od rva »

Komunikovat spolu nemusí vůbec nic. Stačí, když je každá komponenta správně nastavena. BMS neví o regulátore, ty zase nic o měničích. Funguje to (téměř) stejně, jako když si spolu navzájem povídají.
Reputace: 146

Nový příspěvek od josse »

Není to bohužel úplně pravda, třeba baterie pylon komunikaci a omezování nabíjecího výkonu zásadně potřebují. Youda to zrovna nedávno vysvětloval.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
rva

Nový příspěvek od rva »

To je ale "vlastnost" jejich BMS. I bez toho může být proud omezen i u elektrárny, která je dnes schopna dávat proud 400 A. A správným nastavením nedává více než 70 A i když spolu komponenty vůbec nekomunikují:
Přílohy
Napětí a proud baterií.png
youda
Reputace: 937

Nový příspěvek od youda »

Spravnou volbou komponent a nalezenim optimalniho nastaveni lze docilit stavu, kdy opravdu zadna komunikace potreba neni a vse bude fungovat samo, jen na zaklade sledovani proudu a napeti.

Cim vetsi baterie, tim mene zalezi na spravnem nastaveni. V dobe olovenych aku fungovala bez komunikace vetsina FVE.

No a pak jsou systemy, ktere bez datove komunikace nebudou chodit optimalne, pripadne casem muze dojit az k poskozeni baterek. Tam patri i zmineny Pylontech.

Kazdopadne odpoved zni: "ano, kdyz se to dobre navrhne, tak spolu budou v pohode chodit komponenty vsech moznych vyrobcu a to i zcela bez komunikace."

Otazkou je, jestli neni lepsi postavit ten zaklad modularni FVE rovnou poradne a unifikovane.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
wacko

Takže u olova a Li-Ion to není problém protože, tam lze podle napětí a proudu dobře odhadnout stav nabití, to ale neplatí o LiFePO4.
Tam tedy říkáte, že je doporučována komunikace, což mi napovídá že všechny MTTP/měniče v takovém systému musí komunikovat stejným protokolem (např VICTRON, DEYE, PYLON, AXPERT).

Pokud se bavíme o samostatných MTTP tak, které umí takovou komunikaci ? Co jsem otvíral návody některých Epeverů, tak tam jsem tohle nenašel. Předpokládám, že každý výrobce podporuje jen svůj protokol, nebo jsou nějací kde si jde protokol přepnout? Jen ať vím jaký směrem se ubírat, souhlasím s tím, že systém by měl být unifikovaný.
youda

Mám takové tušení, že většina chytrých MPPT bude fungovat velmi podobně - připojí se na nějakou centrální jednotku, s tou komunikují proprietárně a teprve tato jednotka pak komunikuje s baterkami. Tedy nějak tak, jak to dělá Victron i Studer.

Ano, Olovo a Liion s dostatečnou kapacitou budou krásně chodit i s těmi nejhloupějšími MPPT.

Vzdávat se LiFePO4 však není nutné, stačí jen použít takovou baterii, která:

1) Má ideálně cca 2x-3x vyšší kWh kapacitu, než kolik bude kWp panelů. Případně nabíjecí proud omezit konfigurací reglu, jak bylo zmíněno výše. Tak, aby nikdy nemohlo dojít k tomu, že MPPT bude do baterky valit třeba 1C nebo 2C. A aby této baterce nevadily proudové špičky způsobené cyklickým odlehčováním zátěže při plném nabití.

2) Má dostatečně silné balancery, tak aby při rozbalancování bylo možné na většině článků pálit nabíjecí proud, zatímco se budou dobíjet články s nižším napětím. Tzn. Pylontech s jeho 50mA balancery na tohle dobrá volba není.
cipis
Moderátor
Reputace: 781
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Epevery nemaji vubec zadnou regulaci. Proto presne jak pise youda, je treba mit mnozstvi kWh v baterkach tak, aby vubec nedoslo k jejich pretizeni nabijenim.
Centralni systemy maji jednu zasadni nevyhodu, v pripade poruchy se pak nenabiji vubec. Proto je treba, v pripade potreby vetsi spolehlivosti, nakombinovat hloupe regly s temi chytrymi. Prvne jsem se chtel zbavit i tech vetsich epeveru, ale necham si je.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva

Nový příspěvek od rva »

U elektrárny funguje samoregulace. Hloupý mppt regulátor nezná napětí baterie, ale napětí, které naměří na svých svorkách. A to je při vyšším dobíjecím proudu vlivem odporu vodičů + xyz vyšší, než je napětí na svorkách baterie. I napětí baterie je na svorkách vyšší, když se baterie dobíjí. To vše pomáhá regulaci i u baterií LiFePO4.
Reputace: 197
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ta řešení bez komunikace mají výhodu, že se člověk snadněji občas dostane do novin a do televize. ;-)

My vysokonapěťáci říkáme: komunikace je základ.
Nejenom v baterkách. Ale i mezi lidmi, státy atd.
Martin P
Reputace: 83
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Mé regulátory fungují bez jakéhokoliv vzájemné komunikace (je jich celkem osm kusů). Při koncipování systému bylo jednou z podmínek že selhání jedné části systému nesmí ovlivnit funkčnost zbytku. Proto jsem šel cestou separátních modulů, kdy jsou hodnoty napětí nastaveny tak aby za normálního provozu nedošlo k aktivaci ochran v BMS baterií. A aby nedošlo při "dotahování" baterií k jejich rozbalancování vlivem vysokého proudu jsem regulátory nastavil tak, aby zhruba od napětí 54,3V začaly postupně přecházet do floatu a až poslední dva se dostaly na 54,8V.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
wacko

"2x-3x vyšší kWh kapacitu baterek, než kolik bude kWp panelů"
Takže v systémech kde bude přepanelováno je komunikace nezbytná.
youda

Ano, to je spravna uvaha.
Martin P
Reputace: 83
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Co se týká kapacity baterií držím se zásady minimálně dvoj až troj násobku kapacity baterií vůči maximálnímu proudu do baterie jdoucího či z ní odebíraného (za optimum považuji tří až pěti násobek). Neboť baterie se může rozbalancovat jak vysokým nabíjecím proudem nahoře, tak i vysokým vybíjecím proudem dole. S oběma variantami je třeba počítat a všechny části systému rozvíjet tak, aby jejich parametry byly v rovnováze.
Což byl druhý důvod proč jsem šel cestou modulárně rozšiřitelného systému.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Aldron
Reputace: 12
Lokalita: Rožňava, SR
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Nový příspěvek od Aldron »

Pomer kWp/kWh sa podľa mňa nedá celkom zovšeobecniť, teda určite nie v súvislosti s komunikáciou. Každý regulátor sa predsa dá nastaviť na nejaký prúd a keď mám aj x stringov orientovaných rôznymi smermi, tak nikdy nebudú všetky dávať maximálny prúd. A vždy sa to dá nastaviť tak, aby súčet +- neprekročil požadovaný nabíjací prúd. Typický prípad je ak navýšim počet panelov z dôvodu väčších ziskov v zime. Potom sa môžem dostať k menším pomerom kWp/kWh a nevidím v tom problém. Samozrejme ak chcem využiť ten výkon v lete na ohrev bazénu, tak bude vhodné zvýšiť prúd, ktorý ale nepôjde do baterky, ale na menič alebo DC ohrev. Tu by už kvôli automatizácii bola komunikácia vhodná. Na druhej strane niekto, kto má na bazén asi nie je odkázaný na kupovanie lacných komponentov do FVE.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
JirkaE
Reputace: 146
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Aldron píše: čtv črc 03, 2025 8:04 pm
Na druhej strane niekto, kto má na bazén asi nie je odkázaný na kupovanie lacných komponentov do FVE.
😂😂😂😂
Opravdu to jde takhle říct ?

10kubíků bazén z Lídlu za 300Eur pro děti versus FV ?
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
youda

Jasně, pokud se na reglu nastaví maximální nabíjecí proud, nebo mám panely rozházené i na sever, tak ten poměr 2-3 kWh na 1 kWp dodržet nemusím. Obojí ale vyžaduje mít už nějaké zkušenosti a taky disciplínu.

Jsou totiž lidi, kteří to pak nemůžou vydržet, omezení vypnou, protože třeba zrovna potřebují pomocí panelů ukrmit ten bazén nebo EV...a když se pak zátěž najednou odpojí, tak do miniaturní baterky začne valit třeba 3C. No a na konci léta bude nafouklá jako kopačák, případně rovnou vyletí do luftu celý barák, viz ty poslední případy v ČR, když vylezlo jarní sluníčko.

Takže jo, jde všecko, ale rizika mohou být velká.
rva

Nový příspěvek od rva »

FV elektrárnu si každý pořizuje z různých důvodů. Já směřuji k maximální soběstačnosti a tedy potřebuji hodně FV panelů aby v zimě za mlhy dávaly potřebný výkon. Po zbytek roku je nepotřebuji a dost zahálejí. Vhodné kombibedny s nemají problém ani s násobným přepanelováním a odebírají jen tolik, kolik je potřeba. Takže
1. Základem je mít FV panelů tolik aby i v zimě dávaly dostatek energie (tam zatím nejsem)
2. Měničů potřebuji tolik, aby pokryly výkon domácnosti (splněno)
3. Baterií potřebuji čím víc tím líp pro překonání zimních dnů s hustou oblačností, ale ekonomicky vychází špatně mít víc, než potřebuji na 2-denní spotřebu, protože každý den je světlo a díky přepanelování se baterie dobijí.
A opět - vhodné nastavení zajistí, že do baterií jdou proudy, které je nepoškozují. Není potřeba do nich pouštět proud 1C. Proč bych měl chtít nabít vybité baterie za jednu hodinu?

JirkaE píše: čtv črc 03, 2025 8:12 pm
Aldron píše: čtv črc 03, 2025 8:04 pm
Na druhej strane niekto, kto má na bazén asi nie je odkázaný na kupovanie lacných komponentov do FVE.
😂😂😂😂
Opravdu to jde takhle říct ?

10kubíků bazén z Lídlu za 300Eur pro děti versus FV ?
Samozrejme, že som myslel niečo väčšie. Neviem, či niekto vôbec rieši el. ohrev gumeného bazénu.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
Aldron

rva píše: čtv črc 03, 2025 8:26 pm
A opět - vhodné nastavení zajistí, že do baterií jdou proudy, které je nepoškozují. Není potřeba do nich pouštět proud 1C. Proč bych měl chtít nabít vybité baterie za jednu hodinu?
Jeden dôvod ma napadá. Čo ak to bude jediná slnečná hodina za niekoľko dní? 😃