Jak dimenzovat pojistky/DC jistič?
Kabeláž a elektroinstalace – vhodné průřezy vodičů podle délky a proudu, jištění, připojovací prvky, svorky, plánování a rozvody ve fotovoltaických a ostrovních systémech.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Praha
- Výkon panelů [Wp]: 5,2
- Kapacita baterie [kWh]: 7
Jak dimenzovat pojistky/DC jistič?
Ahoj. Jak dimenzovat DC jistič k těmto panelům. Firma mi do odpojovače dala China 16A pojistky a při prvním zapnutí vyhořela. Nahradil jsem 20a a funguje. Chci doplnit jistič kvůli alespoň nějakému vypnutí nevím jestli 16A nebo 20A. Axpert king 2 a 9x panel viz foto. Díky
- youda
- Reputace: 937
Re: Jak dimenzovat pojistky/DC jistič?
Isc vidím cca 16A, Imp podobně. Takže pojistka 20A na jeden sériový string je akorát.
Vysvětlení do budoucna:
Doporučená hodnota jištění bývá uvedena v produktovém listu. Ideálně tedy najít tam, je-li k dispozici.
I bez toho lze ale správnou pojistku zvolit. Jde o to, aby vybavila v případě, kdy alespoň dva paralelně spojené stringy začnou tlačit proud do třetího, vyzkratovaného stringu.
Zde je to 2 x 16A=32A, proudová hodnota pojistky tedy musí být někde mezi 16A a 32A, čemuž 20A v pohodě vyhoví.
Jističe do PV přívodu nedávej. Jsou s tím jen problémy a drtivá většina jističů při odpojení pod DC zátěží začne hořet. Včetně těch, co je na nich napsáno že jsou na DC. Místo jističů jsou bezpečnější pojistkové odpojovače a válcové pojistky typ 10x38. K odpojení panelů před servisem to lze využít také.
Pojistky ideálně s označením gPV. Tak, aby zvládly bezpečné odpojení při 1000V DC. Jedna stojí tuším 40 Kč.
Vysvětlení do budoucna:
Doporučená hodnota jištění bývá uvedena v produktovém listu. Ideálně tedy najít tam, je-li k dispozici.
I bez toho lze ale správnou pojistku zvolit. Jde o to, aby vybavila v případě, kdy alespoň dva paralelně spojené stringy začnou tlačit proud do třetího, vyzkratovaného stringu.
Zde je to 2 x 16A=32A, proudová hodnota pojistky tedy musí být někde mezi 16A a 32A, čemuž 20A v pohodě vyhoví.
Jističe do PV přívodu nedávej. Jsou s tím jen problémy a drtivá většina jističů při odpojení pod DC zátěží začne hořet. Včetně těch, co je na nich napsáno že jsou na DC. Místo jističů jsou bezpečnější pojistkové odpojovače a válcové pojistky typ 10x38. K odpojení panelů před servisem to lze využít také.
Pojistky ideálně s označením gPV. Tak, aby zvládly bezpečné odpojení při 1000V DC. Jedna stojí tuším 40 Kč.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
Dobrý den pane youdo. Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pojistky 10x38 mám jedny před přepěťovou ochranou. Ty jsem chtěl nechat jak jsou. Druhé pak před střídačem. Ty jsem chtěl nahradit za DC jistič který snad má alespoň nějakou zhášecí komoru. Nevím jak docílit stavu aby obvodem za dne neprotekal proud. I když vypnu axperta tak baterie nabíjí nebo to alespoň signalizuje. Proto jsem chtěl do obvodu zařadit místo toho pojistkoveho odpinace před střídačem jistič. Případně toto https://www.kvelektro.cz/pojistkovy-odp ... escription co snad má nějaké magnety pro zrušení oblouku.
- youda
DC jistič fakt nedávej. Magnety to občas má, zhášecí komůrku taky, ale ikdyž to lidi nainstalujou správně (u DC jističů je třeba dodržet polaritu, právě kvůli interním magnetům), tak jim to stejně hoří. Fotek a videí hořících DC jističů je plný internet.
Samozřejmě, největší riziko vytažení oblouku je tam, kde je na střeše hodně panelů, vyšší napětí, proudy atd.
Pojistkové odpínače 10x38 (viz ten od OEZu) magnety nemají, ale přesto fungují lépe. Při vypnutí obvod rozpojí na čtyřech místech najednou a vzdálenost rozpojených kontaktů je několik cm. V jističi je vzdálenost tak 5mm, max 2cm.
Ad 4 místa: packy dvoupolového odpínače bývají spřažené ocelovou tyčkou. Jedním tahem se tedy odpojí plus i mínus pól. Zároveň každá pojistka uvnitř odpínače se při tahu odpojí z obvodu na obou svých pólech.
Na větších odpínačích bývá občas i nápis: "obsluhujte rázně".
Samozřejmě, největší riziko vytažení oblouku je tam, kde je na střeše hodně panelů, vyšší napětí, proudy atd.
Pojistkové odpínače 10x38 (viz ten od OEZu) magnety nemají, ale přesto fungují lépe. Při vypnutí obvod rozpojí na čtyřech místech najednou a vzdálenost rozpojených kontaktů je několik cm. V jističi je vzdálenost tak 5mm, max 2cm.
Ad 4 místa: packy dvoupolového odpínače bývají spřažené ocelovou tyčkou. Jedním tahem se tedy odpojí plus i mínus pól. Zároveň každá pojistka uvnitř odpínače se při tahu odpojí z obvodu na obou svých pólech.
Na větších odpínačích bývá občas i nápis: "obsluhujte rázně".
-
Teď tam mám od noarku 10x38. Tedy nechat? A v rukavich by to šlo rázně odpojit nouzově odpojit tím? Při cca 400v a proudu co zrovna dobíjí do baterek?
-
- Moderátor
- Reputace: 781
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Podívej se, co v datasheetu uvádí výrobce. Jestli je to odpínač (ten se může pod jmenovitou zátěží "obsloužit") anebo odpojovač (ten se nesmí pod zátěží).
Jenže to pletou obchoďáci a i samotní výrobci.
Jinak při 400 V bys musel použít 3f jistič a propojit všechny ty tři kontakty sériově, ostatně takto to uvádí v datasheetech výrobci.
Možná právě nedodržením tohoto pak dochází k tomu, co píše kolega. Ale jistič by měl odpojit to, co uvádí, bez vedlejších efektů.
Jenže to pletou obchoďáci a i samotní výrobci.
Jinak při 400 V bys musel použít 3f jistič a propojit všechny ty tři kontakty sériově, ostatně takto to uvádí v datasheetech výrobci.
Možná právě nedodržením tohoto pak dochází k tomu, co píše kolega. Ale jistič by měl odpojit to, co uvádí, bez vedlejších efektů.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
https://www.elektromaterial.cz/noark-10 ... cvEDC4wKVG když tedy pouziju vedle pojistkoveho odpinace tohle s DC-22 bude to v pořádku? To se může vypnout i při zátěži.
- youda
Nouzově ano. Prskne to, ohoří, ale oblouk se přeruší. Pro opakované zap/vyp pod zátěží to není, jelikož v datasheetu je uvedena kategorie užití DC-20B = práce jen bez zátěže. Před servisem, nejde-li o stav nouze, je tedy potřeba měnič vypnout. Pokud je to ten typ, který nabíjí baterky i ve vypnutém stavu, tak lze ještě udělat to, že v nastavení snížíš nabíjecí proud na 1A.Jirka77 píše: stř črc 02, 2025 11:17 amTeď tam mám od noarku 10x38. Tedy nechat? A v rukavich by to šlo rázně odpojit nouzově odpojit tím? Při cca 400v a proudu co zrovna dobíjí do baterek?
Po kliknutí se obrázek zvětší: Pokud bys chtěl něco, co může používat bezpečně a opakovaně jako vypínač/zapínač i pod DC zátěží, tak musíš vybrat něco z kategorie alespoň DC-21B při současném dodržení jmenovitého napětí. To jsou často více-pólové otočné vypínače, které se zapojí tak, aby měly všechny své póly v sérii.
Třeba tohle, ale možností jsou desítky:
https://hager.com/intl-en/products/down ... 40934.PDF/
https://viola.cz/produkt/stazeni-soubor ... 21457r1001
A zde ještě pár videí, jak se DC jističe chovají při správném i špatném zapojení:
Pojistkový odpojovač OEZ, ale jen při 160V DC:
Oblouk:
-
Děkuji za poučná videa. Jedná se o typ který nabíjí baterie i ve vypnutém stavu. Nejmíň tam jde nastavit 10A. Včera jsem to zkoušel v tomto stavu odpojit (baterie byly nabité) a žádné ohně se nekonaly. Toto mi připomnělo ještě jeden dotaz. Nevite o někom kdo by uměl aktualizovat software v axpert king 2. ?
-
- Reputace: 280
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ty OEZ se do 250V DC můžou odpínat pod zátěží při větším napětí ne, ale když bude nějaká havárie a vyškubneš to rychle tak podle mě do těch 500V by ten oblouk měl zhasnout - čili by se to mělo vypnout, obzvláště jak u panelů vyškubneš obě naráz jak + tak -.
Samozřejmě věc je jiná jak se ty pojistky a kontakty budou opalovat....
Při 180V jsem je pod zátěží několikrát už odpojil při oživování kdy se to potřebovalo odpojit.
Jističe bych nedával je to podle mě zbytečné, jedině jak by jsi to chtěl odpojovat na dálku s vyrážecí cívkou.
A k baterkám to nejde protože tam proud teče jedním směrem a při nabíjení druhým směrem....
Samozřejmě věc je jiná jak se ty pojistky a kontakty budou opalovat....
Při 180V jsem je pod zátěží několikrát už odpojil při oživování kdy se to potřebovalo odpojit.
Jističe bych nedával je to podle mě zbytečné, jedině jak by jsi to chtěl odpojovat na dálku s vyrážecí cívkou.
A k baterkám to nejde protože tam proud teče jedním směrem a při nabíjení druhým směrem....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 22
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
k tým baterkám by si dal dva do série orientované "oproti sebe" a tak vždy jeden z nich bude v správnom smere, nie ?
-
- Reputace: 280
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak jasně pokud jeden na vypnutí stačí, ale než vypne tak ten druhý bude hořet, samozřejmě asi to nezhoří, ale když ten špatný bude opotřebovávaný i když pouze chvíli netuším jakou by to mělo životnost.....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 197
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Taky jsem nad tím kdysi přemýšlel. Ale pak si uvědomil, že je to vlastně zbytečná obava.Soban píše: čtv črc 03, 2025 8:11 am...
Do baterky to cpe nabíječ nebo měnič. A ty nemají příliš moc energie navíc, aby v případě problému tam poslaly nějakou šílenou energii.
Takže tento směr by jistič zvládl asi i v tom "nesprávném" směru.
Navíc tam budou i další omezení daná konstrukcí toho nabíječe nebo měniče, případně jeho vlastní ochrany.
Kdežto v opačném směru to živí baterka, a ta má síly dost.
Takže já rozhodně dávám směr takový, aby to bylo ve směru toku z baterky do měniče.
- youda
Mě teda párkrát ročně do baterky teče až 300A x 52V, přičemž nějakých 200A z ní tahám každou chvíli.
Nedovedu si představit, že bych se spoléhal na DC jistič.
Baterku jsem tedy připojil přes OEZ Varius FH00-3A a tři nožové pojistky.
Ikdyž to na fotovoltaické aplikace výrobcem vůbec není primárně určené, funguje to skvěle a mám klidné spaní.
To nahoře je počítačová myš, čistě pro ilustraci: PS: Navíc potěší, že až do 440V a 160A DC je tenhle odpínač v kategorii DC-21B, tedy vypínání/zapínání i pod zátěží.
PS2: Kdo nemá rád OEZ, tak podobný bazmek lze koupit i v provedení ABB, Siemens, Schneider atd.
Nedovedu si představit, že bych se spoléhal na DC jistič.
Baterku jsem tedy připojil přes OEZ Varius FH00-3A a tři nožové pojistky.
Ikdyž to na fotovoltaické aplikace výrobcem vůbec není primárně určené, funguje to skvěle a mám klidné spaní.
To nahoře je počítačová myš, čistě pro ilustraci: PS: Navíc potěší, že až do 440V a 160A DC je tenhle odpínač v kategorii DC-21B, tedy vypínání/zapínání i pod zátěží.
PS2: Kdo nemá rád OEZ, tak podobný bazmek lze koupit i v provedení ABB, Siemens, Schneider atd.