Dve FV elektrarne a ich kombinovanie exportu el. do siete

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
rendy1
Reputace: 2

Dve FV elektrarne a ich kombinovanie exportu el. do siete

Nový příspěvek od rendy1 »

Ahojte. Tento rok som si k mojim predchádzajúcim elektrárnam zabezpečil dalšiu 7,5kw elektráren, momentálne mám:
2,8kw so Sitonom 210 iba na ohrievanie bojlera
5kw string spojený s Axpert King 2 + batéria 15kw jk bms, napája mi to celý dom ,,, pri pretažení sa cez ATS menič odpojí a dom si berie energiu zo siete
4kw string momentálne k ničomu nepripojený
7,5kw string spojený k meniču goodwe gw10kn-et /zlegalizovaná elektráreň/ a celá táto výroba ide do siete do virtuálnej baterie
Povolené mám do siete posielať 10kw max,,, ale so 7,5kw stringom nedosahujem tieto možnosti. Uvažujem, ako posielať elektrinu do siete buď z volného stringu,,, alebo aj z nabitej baterie,,, pretože sa mi často stáva, že ráno o 6tej má batéria ešte 50-60 % .... a už vychádza ďalšie slnko a bude sa zase dobíjať.
Nieje nejaké zariadenie, ktoré by som napr. pripojil k jestvujúcej baterii, a kedy chcem,,,by som posielal elektrinu do siete? Prípadne , nenarušilo by mi to prevádzku meniča goodwe? Nemáte skúsenosti??? Ďakujem za názory.
2,8kw panelov so Sitonom 210 na teplú vodu a 4kw+5kw panelov s Axpert King II 5KW a najnovšie 7,5kw s meničom goodwe gw10kn-et
unicast
Reputace: 294
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dve FV elektrarne a ich kombinovanie exportu el. do siete

Nový příspěvek od unicast »

Ten GoodWe měnič sis pro tenhle účel nevybral dobře, k tomu nejde připojit 48 V baterie, ale jen baterie na výrazně vyšší napětí, takže ty systémy mezi sebou jednoduše nepropojíš.

Ale pokud sedí napětí, tak ten GoodWe by měl podle dokumentace dva nezávislé MPPT, čili mělo by být možné na něj napojit i ten 4 kW string.
rendy1

No volný string 4kw mi vznikol tak, že som dal jedného Kinga 2 preč,, a nechal si len jeden kus Kinga 2.
Na uvedenom Goodwe mám už pripojené 2 stringy,, volné miesto tam už nemám. Tiež viem, že Goodwe je na HV batériu,,, a že ho nespojím s batériou, ktorá má 50 V.
Chcel som skor exportovať elektrinu nie cez Goodwe (ten nech si ju exportuje stále sám počas jeho výroby) ale ešte aj z druhej vnorenej elektrárne (tej, ktorá prednostne napája dom)..Snád to nevysvetlujem ako talian. Ale pokiaľ je to technicky možne,,,,aby som cez Goodwe stále tlačil všetku výrobu do siete + občas tlačil výrobu aj z druhej eletrárne (s Kingom 2 asi ťažko- ale nebránim sa ani zmene meniča)
2,8kw panelov so Sitonom 210 na teplú vodu a 4kw+5kw panelov s Axpert King II 5KW a najnovšie 7,5kw s meničom goodwe gw10kn-et
Aldron
Reputace: 3
Lokalita: Rožňava
Výkon panelů [Wp]: 7600
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Aldron »

Posielať elektrinu z batérie do siete má zmysel hádam len vtedy ak človek nakupuje a predáva elektrinu na spote. Inak baterke viac svedčí ak sa nevybíja úplne. Ja mám teraz ráno napríklad aj 80% a nevidím v tom problém. Jediné riešenie je pridať on-grid menič 3kW max. Predpokladám, že GoodWe z 7,5kWp nikdy nevytiahne viac ako 7kW. Potom samozrejme môže nastať problém s revíziami, distribučkou či poisťovňou, s čím si zrejme vyrovnaný.
Ostrov 7,6kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 15kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
unicast

No tak nějaký jednoduchý grid-tie, třeba tohle:

https://shop.mypower.cz/gridfree-invert ... 0g2h-15988

(teď řešíme jen technickou stránku věci, po jak je to po právní stránce, to je jiná věc).
rendy1

Ten tip od teba na GridFree menič 2 kw je dobrý.. pokiaľ by som nezapojil limiter,, možem si do siete posielat elektrinu z bateriekoľko chcem.... aby tiekla správnym smerom od domu do siete,,, tak vyrobená elektrina má viac hz ako 50? Dobre chápem? Nemohlo by mi to rušiť prevádzku meniča Goodwee, ktorý tiež posiela vyrobenú elektrinu do siete?
unicast

Ne, napětí musí být o něco větší, než je napětí v síti (klidně jen o pár set milivoltů), aby proud tekl od Tebe směrem do sítě (a on ti zase přiteče zpátky nulákem), s frekvencí to nesouvisí.
Aldron

rendy1 píše: úte čer 10, 2025 10:22 am
Ten tip od teba na GridFree menič 2 kw je dobrý.. pokiaľ by som nezapojil limiter,, možem si do siete posielat elektrinu z bateriekoľko chcem.... aby tiekla správnym smerom od domu do siete,,, tak vyrobená elektrina má viac hz ako 50? Dobre chápem? Nemohlo by mi to rušiť prevádzku meniča Goodwee, ktorý tiež posiela vyrobenú elektrinu do siete?
Z batérie nikdy. Len z panelov. Grid-free(tie) menič nemá žiadnu možnosť pripojenia k baterke. Teraz ma nenapadá aký menič by to zvládol, ale určite sa niečo nájde, keďže pri obchodoch na spote sa to využíva. Ja by som vybíjanie batérie do siete neriešil. Ak ti vadí nabitá baterka, tak ju jednoducho nechaj ďalej vybíjať povedzme na 20% a medzitým posielaj vyrobenú elektrinu z panelov do virtuálnej batérie. Je úplne jedno, či energiu z batérie pošleš do siete, alebo ju spotrebuješ doma a miesto nej pošleš do siete "čerstvú" priamo z panelov.
Ostrov 7,6kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 15kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
cipis
Moderátor
Reputace: 761
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od cipis »

Na grid-tie se dá připojit baterie, místo panelů ;-) Ostatně popisováno v jiných tématech, kde je třeba kombinace samostatného mppt regulátoru, zapojeného na baterii, na kterou je připojen grid-tie měnič. Samozřejmě baterie musí mít správné napětí, v rozsahu povoleného pro FV vstup grid-tie měniče.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rendy1

Obrázek
pri takejto scheme zapojenia dvoch meničov,,, keby som zapol export energie do siete z meniča Powmr,,, neovplyvním menič Goodwee? Stále by Goodwe dával všetke energiu do siete,,, a ráno, prípadne večer, keď nedosahuje výkon rezervovanej kapacity,,, by som mohol zapnúť export energie aj z druhého meniča? Váš názor?
Aldron

Ak ten menič dokáže dodávať do siete, tak žiaden problém, ale pri tomto type som si nie istý. Teoreticky nie je problém spojiť paralelne aj viac meničov na sieť. Tento PowMr je však skôr offgrid, aj keď je označený ako hybrid. Ja by som sa poobzeral po grid-tie, on-grid meničoch. Cenovo to vyjde lepšie. Ak vieš rozdeliť panely, tak kľudne aj 3 jednofázové. V tomto prípade budú grid-tie lepšie, lebo on-grid spravidla pracujú najlepšie pri dc 350V a viac.
Obmedzenie výkonu do siete pre GoodWe teoreticky je možné, keďže prúd z oboch meničov ide cez prúdové trafo na GoodWe. V tom prípade by som druhý menič pripojil až za to meranie smerom k hlavnému ističu.