Pomoc s nastavením Wifi s Mikrotik (CapsMan)

Nezařaditelné
proasnet
Reputace: 43
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Pomoc s nastavením Wifi s Mikrotik (CapsMan)

Nový příspěvek od proasnet »

Ahojte,
toto téma sice moc nesouvisí s FVE, ale zkusím se zeptat.
Je tu prosím někdo, kdo by mi pomohl překonfigurovat CapsMan v Mikrotiku?
V současnosti mám router RB2011 s CapsManem a 2x CAP na CapsMan v1 a 1x CAP na CapsMan v2. Ve všech zařízeních je verze 7.16.2
Každý z těchto CAP má svoje SSID (podle podlaží v domě).
Chtěl bych to upravit, aby bylo jen jedno SSID pro celý dům. S tím je pak otázka, jestli ty 2 co jsou na starším CapsManovi, se dají překonfigurovat na běh s novým CapsManem. Jsou to CAPs Lite RBcAPL-2nD
Takto mi to funguje, ale už nevyhovuje. Když v capsmanovi v CAP interface dám oběma capsům stejné SSID, tak se oba zastaví a wifi se vypne.
Podrobnosti o současném nastavení a všechny info bych dopsal, až najdu dobrou duši, co mi dokáže pomoci s nastavením.
Nejsem odborník ani na Wifi, ani na Mikrotik, úplný laik sice nejsem, ale na toto už nestačím.
Děkuji.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
Soban
Reputace: 278
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pomoc s nastavením Wifi s Mikrotik (CapsMan)

Nový příspěvek od Soban »

Capsman v1 a v2 nastavit dohromady nelze (možná nějak přiohnout by to šlo že by na jednom hw běžely oba a nastavovaly jak v1 i v2.

Ale jinak stejné ssid by mělo bez problémů fungovat, jsem to nějakou chvíli používal s jedním ssid.

Ale teď už capsmana nepoužívám protože mám pouze jednu wifi (druhé AP bylo zrušené protože ho nepotřebuji).

Takže asi moc nepomůžu, ale můžu skusit.

Tady by to asi chtělo sjednotit a vše překopat na ty nové wifi ovladače a capsmana v2.

Problém bude zda ty starší mají dost flash úložiště, já na svůj hap ac2 je dát můžu ovšem zůstane mi při mé konfiguraci tak málo úložného prostoru že při běhu dojde a kousne se to a jistí to netinstall takže tady musím používat starší ovladače.

Jinak pokud těch AP nemáš až tak moc tak bych se třeba na capsmana vykašlal a vše nastavil ručně.

U nových ovladačů by neměl být problém přecházet mezi AP (chce ty akorát zapnout) u starých to celkem taky funguje, ovšem s drobným výpadkem, nehodí se pro hovory pro wifi.

EDIT: co přesně máš za zařízení?

Router tento: https://mikrotik.com/product/RB2011UiAS-2HnD-IN a co máš jako ty další AP v patrech?

Pokud jsem se díval tak tento má 128M flash takže by se ti tam nové ovladače wifi v pohodě vlezly....
Teď jde o co máš dál jako AP že by jsi to sjednotil na capsmana v2 všechno.

Jako AP máš tyto nebo jiné? https://mikrotik.com/product/RBcAPL-2nD-307
Jsem se koukal do nich lepší ovladače wifi nedáš protože MIPSBE takže jedině do routeru nacpat staré ovladače a používat capsmana v1

A nebo ty AP vyměnit - modernizovat za lepší i s 5G wifi.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
josse
Reputace: 145

Nový příspěvek od josse »

Já s capsman bojoval na několikrát, asi třikrát jsem to vzdal, protože jsem to nepochopil, to nastavení je úplně jiné než obyč ap!

Co si pamatuju:
1. Upgradovat OS na nejnovější, všech zařízení, ideálně na stejnou verzi OS.
2. Když je třeba změnit ovladač WiFi na ten který podporuje novější cap - tohle mi úplně podle návodu na jednom starším hap nešlo. Mají dva typy ovladačů Wi-Fi. Některé jsou kompatibilní s capv1, některé s capv2, některé s oběmi to je nepřehledné! Pořádně číst a procházet ten jejich archiv je stažení!
3. Vybrat si nejrychlejší a nejspolehlivější a na něj dát capsman, já zvolil virtualizovaný chr, když se nedělá router, je zadarmo. Toto mi dokonce opravilo nepříjemnou vlastnost, že některé sracky (meteostanice například) se na normální WiFi připojila, nedostala od routeru adresu a až se všechno spustilo tak jsem musel jít ručně vypnout zapnout. Capsman je výborný tím, že než funguje síť tak nejsou žádné SSID, až se rozběhne síť hned se SSID spustí v tam kde mají.

A pěkně postupně, se snažit dle návodu. Jedna verze OS jednoho AP mi třeba nebere celou konfiguraci, ale musím vše nastavit jako by znovu podruhé. V konfiguraci WiFi mám použít konkrétní konfiguraci security, ale to nebralo a musel jsem security přiřadit ručně, to je případ těch věcí které jdou navázat je více a udělalo mi to jen to jedno starší. Nevzdávat. Zkusit to od těch nejnovějších, tam by to mělo být bez zadrhelů, u těch starších očekávat problémy, ale budou mít nějaké řešení.

Od té doby co jsem to dal do chr je to super, jediné SSID a všechny ty přenosné hračky se připojují na ten bližší a když chodí mezi patry. Nepodporují to předcházení některý ovladače Windows pro starší karty, ale to není chyba Mikrotiku.

Pokud capsman má běžet na jednom z ap, pak doporučuju postup:
WiFi vypnout, rozchodit capsman, připojit cap, až to funguje správně, pak do toho připojit cap z toho samého hw jako je capsman ale tady velmi bacha, není to tak jak jsme zvyklí! Mnohem víc to dává smysl když je capsman bez WiFi karet, jako v mém případě ten chr, dělá se v průběhu nastavování méně chyb... Myslím že existuje i do virtualboxu, tak třeba by to byla cesta na první instalaci...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
josse
Reputace: 145

Nový příspěvek od josse »

Jestli jsou oba mipsbe taky si myslím, že capsman V2 nepůjde.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
sm@sh
Reputace: 3
Lokalita: PO-KE/SK
Výkon panelů [Wp]: 4280
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od sm@sh »

Mne na RB2011 s ROS v7 nefungovalo WiFi korektne, musel som ist na ROS 6.49.18 Long-Term aby sa to nesekalo/nepadalo - tym bol dany aj CapsMan 1...

Nakoniec som upgradol na L009 s WiFi 6 a je pokoj.
1kW POLY JV, 3,2kW MONO SV na Smart Solar 250/100 + 250/60, Cerbo GX, Multiplus II 48V 5kW, EPever IP5000-42, NARADA 125Ah + REPT 280Ah @ JBD/JK...
Soban

Jak říkám na mipsbe capsmana v2 nedáš - neexistuje pouze v1.

Na RB2011 podle mě klidně nejnovější verzi 7.19.1 ovšem musíš tam dát baliček wireless čili staré ovladače wifi a capsman v1 z důvodu těch AP.

EDIT: RB2011 je taky mipsbe takže tam nové wifi ovladače nedáš takže zase použít capsmana pouze v1.

Pokud by jsi chtěl modernizovat tak nedoporučuji L009 je sice o něco lepší jak ten RB2011, ale spíš pořídit hAP ax³ ten l009 má pouze 2G wifi - to u rodinného domu bez rušenní nemusí být až taková vada, ovšem neuroutuje 1G síť uroutuje pouze 79 kpps takže pokud máš internet do 300M tak to stačí, na větší rychlosti to chce lepší HW.

Ten hAP ax³ má přes 200 kpps čili 1G uroutuje.
proasnet
Reputace: 43
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od proasnet »

Tak na mikrotik foru jsem se dozvěděl, že ty CAP Lite nemají ARM a nejde tam ovladač wifi-qcom-ac, takže do CapsMan v2 nepůjdou, jen s v1, který už nemá podporu. Ale tyto CAP se stále prodávají...hm.
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=217126
No aspoň vím na čem jsem. Ale to neznamená, že přestanou fungovat.

CAPy na jednu SSID se mi podařilo nastavit.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
Soban

Ani ten RB2011 není arm takže tam lepší ovladače na wifi taky nepůjdou.

Prostě všechny zařízení máš MIPSBE tak jedině udělat upgrade a kouknout jaký capsman je ve verzi 7.19.1 pro MIPSBE.

Ovšem kdosi tu psal že RB2011 s verzí 7.x.y moc dobře nechodil.....

Podívej pokud to chceš vyzkoušet tak bych si pozálohoval všechno nastavení a aktualizoval vše na poslední verzi 6.49.18 a pak skusil aktualizovat vše na 7.19.1.

Teoreticky by se mělo dít upgradovat na 6.49.18 bez problémů přímo z nastavení, pak by se tam měla i zobrazit 7.12.1 takže zase upgrade a potom nejnovější 7.19.1. https://help.mikrotik.com/docs/spaces/R ... ding+to+v7

Nejdříve bych upgradl ty AP a jako poslední router.

Jinak podpora těch AP co máš pořád je a pro MIPSBE je pořád nejnovější OS 7.19.1. https://mikrotik.com/download

Jaká je verze capsmanu pro MIPSBE ve verzi 7.x.y netuším, ale je možné že je tam novější - jedině vyskoušet.