Přístřešek na auto s FVE panely
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Středočeský
Přístřešek na auto s FVE panely
Zdravím,
plánuji přístřešek na auto a napadlo, mě že bych do budoucna na to dát FVE panely.
Konstrukce přístřešku bude ze dřeva, sklon "střechy" 2° (3,5%) na jih, rozestup trámů asi 82cm, rozměry přístřešku cca 6,7x8m. Úbytek výkonu kvůli sklonu by mi nevadil (je malý), spíše mi jde o to zda se opravdu nebudou moc špinit... Navazovala by na to střecha se 35° sklonem, kde by to déšt z ní, mohl oláchnout?
Kterou variantu byste preferovali? Lze dát i bifaciální bezrámové celoskleněné panely? Nevadí jim pak spodní trámy (šíře 12cm + v případě potřeby nějaký rošt z latí) které budou stínit?
Pokud bych panely nakláněl, musel bych dělat pod ně dávat krytinu...
Díky za info, či foto pokud někdo něco takového máte.
plánuji přístřešek na auto a napadlo, mě že bych do budoucna na to dát FVE panely.
Konstrukce přístřešku bude ze dřeva, sklon "střechy" 2° (3,5%) na jih, rozestup trámů asi 82cm, rozměry přístřešku cca 6,7x8m. Úbytek výkonu kvůli sklonu by mi nevadil (je malý), spíše mi jde o to zda se opravdu nebudou moc špinit... Navazovala by na to střecha se 35° sklonem, kde by to déšt z ní, mohl oláchnout?

Kterou variantu byste preferovali? Lze dát i bifaciální bezrámové celoskleněné panely? Nevadí jim pak spodní trámy (šíře 12cm + v případě potřeby nějaký rošt z latí) které budou stínit?
Pokud bych panely nakláněl, musel bych dělat pod ně dávat krytinu...
Díky za info, či foto pokud někdo něco takového máte.
Naposledy upravil(a) nnntomas dne úte kvě 06, 2025 2:21 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 33
- Lokalita: Opavsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9375
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Přístřešek na auto s FVE panely
Já mám sklon 10° a špiní sw dost. nicméně déšť to spláchne, ale na spodní hraně panelů zůstane 5 cm šlemu z nečistot. Tento týden jsem panely umýval. Při tak malém uhlu to pak slušně vyrábí od dubna do srpna.
-
- Reputace: 307
Re: Přístřešek na auto s FVE panely
Kazdy panel ma svuj instalacni manual. U klasickych panelu byva prave minimalni sklon 10 st. Tak to mam ja. Na difuzi ok na vykon taky. V zime pod snehem. Hlavne dodrz manual. Pokud maj panely min sklon 2 stupne tak sup a kup a montuj. Za me to je dost maly sklon i na vodu. Vm.