Přístřešek na auto s FVE panely

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

Kterou varinatu preferujete?

FVE na plocho - sklon 2° (3,5%)
1
25%
FVE pod úhlem 10° (17%)
0
Žádná hlasování
FVE pod úhlem 15° (26%)
3
75%

Celkem hlasů: 4

nnntomas
Reputace: 0
Lokalita: Středočeský

Přístřešek na auto s FVE panely

Nový příspěvek od nnntomas »

Zdravím,
plánuji přístřešek na auto a napadlo, mě že bych do budoucna na to dát FVE panely.

Konstrukce přístřešku bude ze dřeva, sklon "střechy" 2° (3,5%) na jih, rozestup trámů asi 82cm, rozměry přístřešku cca 6,7x8m. Úbytek výkonu kvůli sklonu by mi nevadil (je malý), spíše mi jde o to zda se opravdu nebudou moc špinit... Navazovala by na to střecha se 35° sklonem, kde by to déšt z ní, mohl oláchnout? :-D

Kterou variantu byste preferovali? Lze dát i bifaciální bezrámové celoskleněné panely? Nevadí jim pak spodní trámy (šíře 12cm + v případě potřeby nějaký rošt z latí) které budou stínit?

Pokud bych panely nakláněl, musel bych dělat pod ně dávat krytinu...

Díky za info, či foto pokud někdo něco takového máte.
Přílohy
přístřešek 2° J.png
přístřešek - J 15°- 90cm mezera-gamma 18°.png
Naposledy upravil(a) nnntomas dne úte kvě 06, 2025 2:21 pm, celkem upraveno 1 x.
bol-St
Reputace: 33
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přístřešek na auto s FVE panely

Nový příspěvek od bol-St »

Já mám sklon 10° a špiní sw dost. nicméně déšť to spláchne, ale na spodní hraně panelů zůstane 5 cm šlemu z nečistot. Tento týden jsem panely umýval. Při tak malém uhlu to pak slušně vyrábí od dubna do srpna.
Vitek
Reputace: 307

Re: Přístřešek na auto s FVE panely

Nový příspěvek od Vitek »

Kazdy panel ma svuj instalacni manual. U klasickych panelu byva prave minimalni sklon 10 st. Tak to mam ja. Na difuzi ok na vykon taky. V zime pod snehem. Hlavne dodrz manual. Pokud maj panely min sklon 2 stupne tak sup a kup a montuj. Za me to je dost maly sklon i na vodu. Vm.