Paralelne zapojenie meničov Growatt SPF 5000 ES a pripojenie stringov
Souhrn tématu
Uživatel plánuje rozšířit fotovoltaickou elektrárnu výměnou stávajícího měniče za dva paralelně zapojené meniče Growatt SPF 5000 ES. Diskutuje možnost připojení tří stringů panelů, kdy dva jsou paralelně spojeny k jednomu měniči a třetí k druhému, a ptá se, zda je nutné upravit konfiguraci na dva stejné stringy po 9 panelech. Všechny panely směřují na jih, ale částečně je stíní komín během dne.
- MarekMK
- Reputace: 0
- Lokalita: Spišská Nová Ves
- Výkon panelů [Wp]: 5400
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Paralelne zapojenie meničov Growatt SPF 5000 ES a pripojenie stringov
Zdravím.
Plánujem rozšíriť FVE. Chcem vymeniť aktuálny menič za dva meniče Growatt SPF 5000 ES paralelne 1F. Zapojenie je jasné z manuálu. Momentálne mám dva stringy paralelne spojené (2x6 panelov Voc=300V max prúd 21A) a pripojené k aktuálnemu meniču. Chcem pridať tretí string 6panelov (VOC=300V a max prúd 10,5A). Otázka je môžem tieto dva stringy pripojiť k jednému meniču tak ako sú a tretí nový string k druhému novému meniču? obidva meniče paralelne zapojené, alebo to musím rozhádzať a vyrobiť dva rovnaké stringy po 9 panelov a každy pripojiť k jednému meniču? všetky panely sú otočené na juh akurát je tam komín a ten zrána a ku večeru tieni časť panelov.
Plánujem rozšíriť FVE. Chcem vymeniť aktuálny menič za dva meniče Growatt SPF 5000 ES paralelne 1F. Zapojenie je jasné z manuálu. Momentálne mám dva stringy paralelne spojené (2x6 panelov Voc=300V max prúd 21A) a pripojené k aktuálnemu meniču. Chcem pridať tretí string 6panelov (VOC=300V a max prúd 10,5A). Otázka je môžem tieto dva stringy pripojiť k jednému meniču tak ako sú a tretí nový string k druhému novému meniču? obidva meniče paralelne zapojené, alebo to musím rozhádzať a vyrobiť dva rovnaké stringy po 9 panelov a každy pripojiť k jednému meniču? všetky panely sú otočené na juh akurát je tam komín a ten zrána a ku večeru tieni časť panelov.