rozsáhlejší FVE - jak sestavit

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
LukasVV
Reputace: 0
Lokalita: CZ/AT

rozsáhlejší FVE - jak sestavit

Nový příspěvek od LukasVV »

Dobrý den pánové (a dámy),

finalizujeme projekt domu a dávám dohromady podklady pro FVE a pravda je ta, že už se v tom začínám trochu motat, takže bych byl velmi vděčný, pokud by mi někdo pomohl určit ten správný směr.

Na střechu mi nejlépe vychází panely 2382x1134 á 650Wp, a to 16x Z15° a 12x V15° (např. AIKO-A650-G-MAH72Dw), dohromady 18,2kWp.
Zimní výrobu by mohl vylepšit jižní solární plot, kam by šlo nacpat až 17 základních panelů á 450W, tedy 7,65kWp.
Dohromady by tak instalovaný výkon byl přes 25kWp, ale mám trochu pocit, že vzhledem k zcela odlišné orientaci i absolutně odlišnému sklonu asi nehrozí, že by se všechny tři stringy potkali na bodu maximálního výkonu, tudíž by (možná??) mohl stačit střídač, který dokáže na výstupu mít 20kW?

A právě střídač a baterka je to, co mi teď motá hlavu - nemám s FVE reálné zkušenosti, takže nevím, co všechno dokážou. Ukážu příklad:
Zatím je zapojená jen střecha, je pěkné jarní poledne a střecha jede na max., takže do střídače se tlačí 18kW, tedy 6kW na fázi.
Doma běží třífázová indukční plotna, která sosá 2kW na fázi.
Na druhé fázi vyrábí TČ teplou vodu s příkonem 1kW.
Na třetí fázi se zrovna zapnula pračka s příkonem 2,5kW.
f1= 2kW
f2= 3kW
f3= 4,5kW
-------------
A já bych chtěl, aby z f1 šly 2,5kW a z f2 šel 1,5kW do baterky, tedy všechny fáze by měly odběr 4,5kW a ze všech tří fází poté zbylé 1,5kW do sítě. Dokáže to střídač s baterií takto vyřešit? Musí pro to mít nějaké speciální vlastnosti?

A teď složitější varianta - přihnali se mraky a výroba klesla na polovinu, takže na každé fázi už je jen 3kW. A já bych si představoval, že:
f1 pošle 2kW do indukce a 1kW bude tlačit do baterky
f2 přesně vykrývá spotřebu
f3 sosá z baterky 1,5kW
do sítě nic nejde a ze sítě se nic nečerpá.
Dokáže to střídač s baterkou, aby z nějakých fázích se nabíjela a do jiné fáze zároveň pro změnu dodávala např.? Musím hledat nějaké speciální vlastnosti?
-------------------------

Obecně by tedy měnič měl být hybridní, měl by zvládat výstupní výkon alespoň těch 20kW a měl by mít alespoň 3 mppt trackery. Ale když na takové střídače koukám (např. Growatt MID 30KTL3-XH, SolaX Power X3-ULT-25K, Deye SUN-30K-SG01HP3-EU-BM3, nebo Goodwe GW25K-ET či Huawei SUN2000-30KTL-M3), narážím už na limity v ostatních parametrech.
Např. ty od Huawei/Goodwe běží až od 200V
panely na střeše mají např. Voc 54V, Vmp 45,3V, Isc 15,03A, Imp 14,35A a ty na plotě Voc 40,69V, Vmp 33,7V, Isc 14,12A, Imp 13,36A, při stringu 16 je provozní napětí 724V, ale ten východní 12 string už má jen 543V, takže aby se vůbec rozběhl, musel by mít osvit minimálně 368 W/m2 a to mi přijde strašně moc, ne? A to už vůbec nemluvě o tom plotu, kde provozní napětí je 573V, takže by potřebovaly osvit 350W/m2, ale při jejich svislé orientaci (byť na jih) by sice v zimě šlapaly solidně, ale mimo zimu by s výjimkou azurové oblohy byly nejspíš pořád vyplé.
Solax zvládá už 130V resp. s MPPT od 160V, takže v provozu by východ byl už od 240W/m2, což už by se dalo dosáhnout i v zimě, nebo při zamračenější obloze, ale zamračenější obloha v zimě by to stejně úplně vypla?
Přemýšlel jsem proto, jestli by nebylo lepší místo jednoho velkého střídače koupit dva malé a zapojit je paralelně. Např. Fronius Symo GEN24 12.0 Plus. Ten funguje už od 80V, s tím potřebuju na východě 147W/m2 a na plotě 140W/m2. Je to sice šílená cenovka, ale mít levnější střídač a nic nevyrábět také nic neřeší.
U toho Froniusu ale trochu drhne fakt, že má výstup jen 12kW, takže když západ nechám na jednom a východ s plotem bych dal na druhý, tak potenciální výkon východ+plot je 12x650 + 17x450, tedy 7,8+7,65=15,45kW. Ale s ohledem na orientaci a sklon by ten výkon limitoval asi jen naprosto výjimečně na pár minut při jasné obloze v na jaře/na podzim ne?
Co myslíte, že by bylo nejlepší řešení? Kudy se vydat? A fungovalo by to s tou baterií a fázemi, jak jsem řešil výše?

Díky

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek