LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Majacik15
Lokalita: Východ SR
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 400
Kapacita baterie [kWh]: 1,2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

Nový příspěvek od Majacik15 »

Zdravím,
chcem sa podeliť o radosti s opravou batérie Ultimatron, dúfam že článok je vhodný pre toto fórum. Videl som tu odkazy na video z recenzie batérie a kritické ohlasy no chcem písať o oprave. Bol som požiadaný o pomoc s malou zostavou, je podobná akú sám používam. Panel 250W, regulátor Epever, menič Victron 250w a batéria Ultimatron 12V 100 Ah - starší model. Aplikácia pre Ultimatron je informatívna, meniť sa dá len spínač nabíjania, vybíjania a kalibrácia merania. Systém fungoval nejaký čas. Kedže už je slnka menej zátaž je vypnutá. Nedávno sa stalo že baterka spadla za krátky čas z 40% na 1%. Aplikácia ukázala že napätie jedného článku spadlo a zapísal sa stav undervoltage asi. Pomohla nabíjačka no za krátky čas sa stav zopakoval z cca 40% na 0%. Tento stav sa ukázal ako porucha lebo baterka už nenabehla. Napätie na kontaktoch bolo no prúd žiadny a komunikácia cez BT tiež nič. BT síce bol viditeľný ale žiadne pripojenie ani dáta. Ideálny stav reklamovať baterku ak by to bolo možné, výrobca deklaruje záruku 5 rokov no predajca potrebuje doklad a ten sa nenašiel.
Čo by ste radili v tomto prípade ? Baterka bola ešte za staré ceny no aj to bola cena. Tak som bol oslovený či niečo vymyslím.... :) Práve v tom čase teda nedávno vyšla video recenzia tejto značky, názory na video sú dostupné. Majitelia ma ukecali s tým že len skúsim, bez záruky.
Samotná batéria bola komplet zalepená, rozobratie len hrubá sila a píla. Stálo to námahu no podarilo sa otvoriť. Čo som našiel dnu pokúsim sa vložiť obrázok. Každopádne je to starý model teda žiadne 4 prizmatické články ale poskladaná zostava. Bms je 150A s názvom Supcelion. Web napovedal že podľa výzoru je zhodná s JBD - Jabaida, cenovo rovnako drahá len s malým balancovaním. Ako prvé so zmeral napätie pred Bms, to bolo 13,2v a potom za Bms 12,7v teda na Bms sa strácalo 0,5v. Toľko je úbytok na dióde teda polovodičovom prechode. Meranie na článkoch bolo postupné a cca v poriadku. BT svietil na neodpovedal. Tak som Bms-ku resetol odpojením napätia. Po tomto kroku Bms-ka nabehla, aplikácia sa pripojila. Ukázala 30%, stav článkov. Výstup však ešte nešiel, po pokusoch so spínačom vybíjania výstup nabehol. Merané napätia pred Bms a za Bms je rovnaké. ZABLOKOVANÁ BMS-KA ?? :handshake:
Je fakt že články sú rozbalancované, Dám ich nejako dokopy a vymyslím ako ju naspäť zavrieť no zostáva otázka balancovania. Ak by sme sa rozhodli meniť Bms je tuším vhodné rozobrať a vymeniť tenké drátiky k článkom a novú Bms treba kúpiť teda 100E. To zostáva na zváženie majiteľa kým príde viac slnka.

Mám ešte myšlienky ohľadom nastavenia BMS-ky. Máte niekto k dispozícii nastavenia tejto Ultimatron Bms-ky. Ako sa k nim dostať a ako ich prípadne upraviť keď originál aplikácia toto neumožňuje. Dokonca originál aplikácia neukazuje ani cell overvolatage. Zo zvedavosti som skúsil aj aplikáciu SUPCELION. Je kúsok farebná no tiež len informatívna bez možnosti zmien a tiež neukazuje podrobné parametre.
Snáď táto oprava a skúsenosť niekomu pomôže aj keď si mnohí batérie skladáme sami. Prípadné názory a rady si rád prečítam.
Ultimatron-12v4.jpg
Ultimatron-12v2.jpg
Krásne dni prajem :write:
Panel ::pv:: 400Wp, baterka *batt* LiFePo4 -12V/100Ah, Mppt Epever 40A, menič Victron 375W, :write: meranie Mini Wifi Tapo 110.
JozefSK

Re: LiFePo4 12V 100Ah Ultimatron oprava Bms

Nový příspěvek od JozefSK »

Vacsina tunajsieho osadenstva preferuje postavenie si svojej vlastnej baterie, ale verim, ze sa nas tu najde zopar ludi, co ich bude zaujimat, ako sa opravuju taketo baterie, takze myslim, ze "článok je vhodný pre toto fórum".
Uz asi 3 roky pouzivam hotovu bateriu 24V 100Ah od rovnakeho vyrobcu a poslednu dobu uz sa zacina spravat tak, ze sa pomerne rychlo nabije a este rychlejsie vybije. Predpokladam, ze sa napriek akejsi BMS-ky, tie clanky rozbalancovali. Stavam si novu bateriu a na tuto si potom tiez posvietim.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek