Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

Krásný den všem, v současné době stavíme dům, jsme ve fázi hrubé stavby a jednou z otázek je jak připravit dům na FVE. Situace je taková, že FVE zcela jistě nebude na domě, ale na objektech „kůlny, zahradního domku, přístřešku pro auta". Nicméně to je teď vcelku vedlejší. Otázkou je, správně vyřešit přípojku mezi objektem domu a objektem, kde bude strojovna FVE, kde vzhledem k podmínkám bych raději protáhl kabely včas, nikoliv jen přípravu ve formě chráničky.

Hlavní rozvaděč v domě, připojený k elektroměrovému od DS kabelem 4x10, zde HOP, ..., prostě klasická situace bez osazené FVE.

Nicméně teď bych rád přitáhnul kabely i k objektu strojovny (20m vzdálené) a tady bych rád slyšel Váš názor na uvedené, co bych měl doplnit nebo možná naopak co přebývá ?!

Datová chránička
- CAT6 pro přitažení LAN do místa strojovny
- KNX pro přitažení KNX sběrnice (dům využívá KNX prvky)
- CYKY 5x1,5 pro silovou datovou komunikaci (HDO, …)

Silová chránička
- CYKY 5x10 (hlavní rozvaděč -> střídač)
- CYKY 5x10 (střídač -> hlavní rozvaděč)
- CYKY 3x6 (backup)
- CYKY 3x4 (přebytky do TUV)
- CYA 1x35 (ochranné pospojení)

Rád bych byl připravený na standardní provoz hybridu, ale alternativně i na případný provoz ostrova. Realita je taková, že FVE budu budovat postupně jak dovolí finance, barák sám je finančně bezedný, tedy netuším co bude řekněme reálně za rok, možná spíše dva z pohledu legislativy a provozu FVE.

Nicméně beru to tak, že výše uvedená kabeláž by měla být OK pro hybrid, pro ostrov by to mělo být OK, ale možná něco přehlížím a nevidím, přece jen mě elektrika je jakýsi pátek cizí, byť vzdělání jsem v tomto oboru utrpěl :-).

Díky za tip ...
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od Migel »

Znamy ma kotolnu vzdialenu od domu asi 17m a medzi domom a touto kotolnou(dielnou) ma zakopanu o priemere 250mm klasicke pp potrubie v ktorom ma natiahnute vsetko a nieje problem tam znova nieco pretiahnut v buducnosti..
Dal by som tam nieco podobne kedze je to narychlo a casom by si chcel nieco pridat tak nebudes mat problem..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

Přes základovou desku už neprojdu (z domu směr strojovnu vede chránička s vnitřním průměrem 75mm pro silovou část a s vnitřním průměrem 32mm pro datovou část).
Migel
Příspěvky: 794
Registrován: ned zář 25, 2022 10:47 am
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od Migel »

Tak ked uz tam mas nejake chranicky tak este nad cim rozmyslas..ja reku tam nemas nic natiahnute..
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp jz
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
13s Li-ion 48V 760Ah/35kWh
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

... teď tam můžu nacpat kabely a to kontrolovaně nad zemí, než je zahrnu, teď končí chráničky smotané před domem a na druhé straně v místě rozvaděče. Ale v průběhu měsíce je bude třeba zahrnout a dát do výkopu, a proto bych je raději již měl včetně kabelů, prostě pro zichr.
unicast
Příspěvky: 1123
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od unicast »

Ať to vymyslíš, jak to vymyslíš, vždycky v budoucnu zjistíš, že bys chtěl něco trochu jinak. Takže teď si tam hlavně polož ještě aspoň dvě další chráničky :)
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

Chráničky jsou jen ty uvedené (dům stojí v podobě hrubé stavby, do 14 dnů okna a následně začnou reálné práce uvnitř, tedy i ta elektrika), teď do nich chci nacpat kabely, pro jistotu ještě před zasypáním, potřebuji v dohledné době hrubé terénu úpravy, kde výkopy na kabely musí být zakryté.

A otázka je jestli s tímto mám šanci vystačit:

Datová chránička
- CAT6 pro přitažení LAN do místa strojovny
- KNX pro přitažení KNX sběrnice (dům využívá KNX prvky)
- CYKY 5x1,5 pro silovou datovou komunikaci (HDO, …)

Silová chránička
- CYKY 5x10 (hlavní rozvaděč -> střídač)
- CYKY 5x10 (střídač -> hlavní rozvaděč)
- CYKY 3x6 (backup)
- CYKY 3x4 (přebytky do TUV)
- CYA 1x35 (ochranné pospojení)

Jako vždy to skončí tím, že jsem tam ještě mohl mít tohle. nebo tohle ... ale jde mě o logické potvrzení že je to teď použitelné a OK. Tedy pro hybrid střídač tam a zpět, backup, přebytky třeba pro TUV + ochranné pospojení.

O datovou chráničku strach nemám, tu klidně protáhnu i následně, to jsou malé průměry a je to v pohodě ohebné, kdežto u těch datových už to sranda nebude, proto se to snažím tam dát kontrolovaně a položit do země včetně kabelů.
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od cipis »

Jak psal kolega vyse, prihod do vykopu dalsi chranicky/trubky, co budou koncit u paty baraku. Nepotrebujes jit pres zakladovou desku, staci ke stene a v pripade potreby pak skrz stenu dovnitr. Tj. ted v te hrube to jeste "zadarmo" dochystas. Defacto za cenu te chranicky/trubky.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Diablo1st
Příspěvky: 1520
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od Diablo1st »

Asi by som to nachystal všetko pre 3F, takže:
Silová chránička
- CYKY 5x10 (hlavní rozvaděč -> střídač)
- CYKY 5x10 (střídač -> hlavní rozvaděč)
- CYKY 5x6 (backup)
- CYKY 5x6 (přebytky do TUV)
- CYA 1x35 (ochranné pospojení)

A do dátovej by som dal radšej 2x LAN kábel.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
unicast
Příspěvky: 1123
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od unicast »

Mezi budovami na data raději optický patchcord :)
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

Diablo1st píše: ned úno 11, 2024 9:19 pm - CYKY 5x6 (backup)
- CYKY 5x6 (přebytky do TUV)

A do dátovej by som dal radšej 2x LAN kábel.
To zní rozumně, když už tak 3F, to je asi korektní úvaha.
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

unicast píše: ned úno 11, 2024 9:31 pm Mezi budovami na data raději optický patchcord :)
No jestli to není v domácích podmínkách trochu overkill řešení :-). Zdvojený LAN má asi opodstatnění, ale tohle je výzva :-)
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od cipis »

Jinak ta silovina nemuze jit v jedne chranicce s datama (tj. to HDO a CAT6). A i ten opticky kabel by nemel jit se silovinou.

Optika vubec overkill neni, hlavne je tam galvanicke oddeleni. Mam optikou potahane stupacky, mezi switchema v jednotlivych bytech.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

cipis píše: ned úno 11, 2024 9:12 pm Jak psal kolega vyse, prihod do vykopu dalsi chranicky/trubky, co budou koncit u paty baraku. Nepotrebujes jit pres zakladovou desku, staci ke stene a v pripade potreby pak skrz stenu dovnitr. Tj. ted v te hrube to jeste "zadarmo" dochystas. Defacto za cenu te chranicky/trubky.
Jako nouzové řešení asi jo, ale raději bych se vešel ... to je další prostup, potenciál problémů s hydroizolací, ltd, atd ... věřím že si vystačím s naznačeným, tedy s úpravou ala Diablo1st pro plný 3F systém.
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

cipis píše: ned úno 11, 2024 10:03 pm Jinak ta silovina nemuze jit v jedne chranicce s datama (tj. to HDO a CAT6). A i ten opticky kabel by nemel jit se silovinou.

Optika vubec overkill neni, hlavne je tam galvanicke oddeleni. Mam optikou potahane stupacky, mezi switchema v jednotlivych bytech.
Takže i příprava na HDO do silového :-(, tam bude husto, ... jako je fakt že datovou chráničkou protáhnout i optiku problém není. A galvanické oddělení je hodně zajímavá přidaná hodnota, neuvažoval jsem nad tím tako.
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od cipis »

Staci dve patra a do utpka se naindukuje pekne napeti. Nebo staci, ze nekde praskne do zeme, a funguje to jak antena. V urovni patra klidne dratem, ale do jine budovy nebo jinych urovni optiku :⁠-⁠)
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast
Příspěvky: 1123
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od unicast »

cipis píše: ned úno 11, 2024 10:03 pm A i ten opticky kabel by nemel jit se silovinou.
U optického kabelu je to naštěstí jedno. Dokonce existují i kombinované kabely sklo/silovina a některé distribučky je chtějí dávat do chodníků.

http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... enim--5651
cipis
Příspěvky: 4027
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od cipis »

Zajímavé. Dosud se furt trvalo na oddělení, byť je to sklo, že ano. Vždycky nás za to peskovali a muselo se to fakt dávat extra.
Ono to má i protizlodějský efekt, už ti magneti poznají, co je optika a co měď, takhle ten kombinovaný kabel šmiknou a jsi v prdeli i s datama.
Koax nám ještě ukradli, když jsme si s klukama natáhli přes zahrady síť, optiku jen poprvé šmikli a pak už to nechali být. Zato ty potvory kousavé si před lety užily, na třech místech ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
invence
Příspěvky: 45
Registrován: úte led 27, 2015 10:16 pm
Lokalita: Holešov

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od invence »

Tedy pro rekapitulaci:

Silová chránička
- CYKY 5x10 (hlavní rozvaděč -> střídač)
- CYKY 5x10 (střídač -> hlavní rozvaděč)
- CYKY 5x6 (backup)
- CYKY 5x6 (přebytky do TUV)
- CYKY-O 4x1,5 (signalizace HDO)
- CYA 1x35 (ochranné pospojení)

Datový chránička
- 2x CAT6 (defacto jako komunikační kabely, LAN na doporučení optika)
- KNX pro přitažení KNX sběrnice (dům využívá KNX prvky)
- optika

Vnímám to tak, že by mě nemělo nic zaskočit a to ani v hybridním, ani v ostrovním režimu provozu, snad jediné co mě napadá je v případě ostrova případný jednofázový provoz, kde bude problém s proudovým zatížením "N", nicméně to by šlo dořešit případným přeznačením.
jova
Příspěvky: 170
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 15kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Propojení mezi strojovnou FVE a hlavním domovním rozvaděčem

Příspěvek od jova »

Možná bych ještě zauvažoval o nějakých vodičích na dálkové odpojení elektrárny kvůli požáru. Mám obavy, že to hasiči začnou časem vyžadovat povinně :(

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek