Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 7:02 am
Marek_Kuřim píše:Marek_Kuřim píše:Občas si říkám, že by ty návrhy měl dělat někdo s rozumem.
Spočítej si cenu baterií s kapacitou 4,58kAh, a pak mi taky napiš, čím a jak dlouho to chceš nabíjet?
Než něco napíšeš na web, tak se trochu zamysli, ať ze sebe neděláš zbytečně blbce.
Omlouvám se všem, kterých se můj výrok dotkl, nebo koho jsem urazil.
Havlas píše:Hoďte jsem návrhy jaké parametry by měl mít sytém který by utáhl spotřebu i v zimě nebo jak získat baterie na 7 dní a nemuset vyhrát ve sportce.
honzaL píše:Mám podobnou spotřebu o víkendu dvojnásobnou až trojnásobnou. Mé 200Ah LiFePo na 48V tedy 10kWh (důležitý parametr) a výkon FV panelů 3450Wp (což dává při slunečném dnu i nyní 20kWh) mi bohatě stačí na duben až září, jinak dobíjím z DS při nízkém tarifu. Nevidím důvod nabíjet na několik dní dopředu. I při špatném dnu slunce dá zhruba 4kWh což znamená vybití baterií za 2 dny. Takových situací během léta není příliš mnoho.
Jinak jsem několik měsíců pročítal toto forum, než jsem s fotovoltaikou začal. Doporučuji podrobné studium, informací je zde mnoho a z 80 procent je považuji za velmi dobré jen tak 5% jsou chybné nebo zavádějící a komunita je zpravidla označí či zkritizuje.
Marek_Kuřim píše:Omlouvám se všem, kterých se můj výrok dotkl, nebo koho jsem urazil.
Marek_Kuřim píše:Nelze. Ne v našich podmínkách.
rob.brno píše:Ale vidím to do budoucna takto:
Na střeše bude výkon v panelech, který dá přes léto roční sumu potřebné energie(u mě např. kolem 7MWh), která se uskladní na zimu(asi do vodíku). Poté v zimě se bude vodík opět přeměnovat na EE. Pak bude možno se od DS odstřihnout.
gupa píše:Už vidím ty vodíkové bomby vedle baráků nebo pod nima. Já přemýšlím jak zakopat NAS baterii aby šla použít, když by začal hořet sodík nebo síra, ale vodíková nehoda by byla i se silně zvukovým efektem.
Vypočítaná denná spotreba el. energie je 7,343 kWh
Polovina energie zo systému prechádza cez menič napätia a straty sú 10%. Druhá polovica energie je spotrebovaná bez priechodu meniča napätia (takže bez strát v meniči). Z toho vyplýva, že priemerné straty sa zohľadnením strát v meniči napätia bude: (10% + 0%)/2 = 5%.
Počíta sa s maximálnou využiteľnou kapacitou 80%.
...takže: 2,5 /0,8 = 3,216 kAh.
Pri prevádzke FV systému pri celoročnom využití (ev. využití v zimnom období) bude teda vhodné použiť akumulátory s kapacitou minimálne 4,58 kAh.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků