Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 1:24 pm
krpaty píše:OK pan dokonaly. Ked si si dal uz namahu mi odpisat ,tak si aspon mohol napisat par viet aby si ma uviedol viac na spravnu mieru ale dakujem za kritiku
s pozdravom Blbec
Marek_Kuřim píše:Ahoj Admine,
Stojím si za tím, že pokud člověk nemá alespoň nějaké základní elektrotechnické vzdělání, neměl by do toho strkat nos. .
PavelR píše:Marek_Kuřim píše:Ahoj Admine,
Stojím si za tím, že pokud člověk nemá alespoň nějaké základní elektrotechnické vzdělání, neměl by do toho strkat nos. .
Zdravim,
toto tvrzeni me trosku nadzvedlo ze zidle.
1)Elektro vzdelani mam a FVE jsem bez vetsich zaseku realizoval, i kdyz jsem ze zacatku o FVE problematice mnoho nevedel.
2) nejsem vodar - topenar a peletkovou kotelnu jsem taky dal dohromady sam a funguje jak ma.
3) nejsem zednik a zakladni zednicke prace jaks taks zvladam.
a tak by se dalo pokracovat. Proste se nebojim pustit do veci ktere neovladam a ziskat tim dalsi zkusenosti.
Pochybuju ze zdejsi uzivatele vlastnici FVE maji vsichni elektro vzdelani a presto bez problemu provozuji ....
Krpaty udelal nejaky vypocet/navrh a tady jej prezentoval aby mu jej zkusenejsi zhodnotili a navrhli jak to udelat lepe/jinak/levneji
tot muj pohled na vec ...
Marek_Kuřim píše:PavelR píše:Marek_Kuřim píše:Ahoj Admine,
Zdravim,
toto tvrzeni me trosku nadzvedlo ze zidle.
1)Elektro vzdelani mam a FVE jsem bez vetsich zaseku realizoval, i kdyz jsem ze zacatku o FVE problematice mnoho nevedel.
2) nejsem vodar - topenar a peletkovou kotelnu jsem taky dal dohromady sam a funguje jak ma.
3) nejsem zednik a zakladni zednicke prace jaks taks zvladam.
a tak by se dalo pokracovat. Proste se nebojim pustit do veci ktere neovladam a ziskat tim dalsi zkusenosti.
Pochybuju ze zdejsi uzivatele vlastnici FVE maji vsichni elektro vzdelani a presto bez problemu provozuji ....
Krpaty udelal nejaky vypocet/navrh a tady jej prezentoval aby mu jej zkusenejsi zhodnotili a navrhli jak to udelat lepe/jinak/levneji
tot muj pohled na vec ...
Jojo, jenže pro někoho je 1" trubka, nebo lopata písku daleko uchopitelnější než 24-300V stejnosměrného napětí, to nemluvím o proudu a dimenzování vodičů a v konečném důsledku dimenzování celého systému.
Ten úvodní návrh bohužel nelze přirovnat k žádnému z obou uvedených řemesel, ani k topenářské, ani k zednické.
Ten úvodní návrh je práce projektanta v obou případech.
Marek_Kuřim píše:Než něco napíšeš na web, tak se trochu zamysli, ať ze sebe neděláš zbytečně blbce.
Marek_Kuřim píše:Občas si říkám, že by ty návrhy měl dělat někdo s rozumem.
Spočítej si cenu baterií s kapacitou 4,58kAh, a pak mi taky napiš, čím a jak dlouho to chceš nabíjet?
Než něco napíšeš na web, tak se trochu zamysli, ať ze sebe neděláš zbytečně blbce.
gupa píše:Marek_Kuřim píše:Než něco napíšeš na web, tak se trochu zamysli, ať ze sebe neděláš zbytečně blbce.
No asi jsem také divný, protože od začátku počítám stejně a vychází mi ampéry plus minus také podobně. Elektřina pro nabíjení jde z panelů. Jiný problém nevidím proč nemít takovou kapacitu pokud se začne počítat a začneme se bavit o průměru na rodinnou kapacitu.(3-4 osoby)
Jo také nejsem elektroinženýr, ale umím počítat rezervy a přidávat hodnoty tam, kde je to potřeba.
krpaty píše:Zdravim. neviete mi povedat je to dobre??? na konci vypoctu mi vysla kapacita akumulatora 4,58 kAh!!!
Výpočet kapacity akumulátoru pre fotovoltaický ostrovní systém
Vypočítaná denná spotreba el. energie je 7,343 kWh
Polovina energie zo systému prechádza cez menič napätia a straty sú 10%. Druhá polovica energie je spotrebovaná bez priechodu meniča napätia (takže bez strát v meniči). Z toho vyplýva, že priemerné straty sa zohľadnením strát v meniči napätia bude: (10% + 0%)/2 = 5%.
Celková denná spotreba elektrické energie (pri odbere energie len z akumulátora) sa stratami v meniči napätia: 945/0,95 = 7,72 kWh.
V letnom období bude vhodné, aby mali akumulátory kapacitu, ktorá postačí na napájanie všetkých spotrebičov po dobu 4 dní. A súčasne, že pri celoročnom, alebo v zimnej prevádzke je vhodné, aby mali akumulátory kapacitu, ktorá postačí na napájanie všetkých spotrebičov po dobu 6 dní.
Potrebné množstvo energie = počet dní x denná spotreba = 4 x 7,72 = 30,88 kWh (na 4 dni).
Aby z Watthodin, ktoré dostali Ampérhodiny, v ktorých je udávaná kapacita akumulátorov, podelí sa elektrická energia napätím systému, ktoré sa počítalo, že bude 12V. Takže: 30,88/12 = 2,5 kAh. Priebežný výsledok je teda taký, že použité akumulátory by mali mať kapacitu 2,5 kAh pri napätí akumulátorov 12V. Jedná sa ale len o priebežný výsledok, pretože : "Využiteľná kapacita akumulátorov", je možné z celkové kapacity akumulátoru v skutočnosti využiť len jej časť. Počíta sa s maximálnou využiteľnou kapacitou 80%. V tomto prípade je 80% vlastne akoby "účinnosť" akumulátora, takže: 2,5 /0,8 = 3,216 kAh.
Pri prevádzke FV v letnom období je vhodné použiť akumulátory s kapacitou minimálne 3,216 kAh
Pri celoročnom, alebo v zimnej prevádzke, musí byť kapacita akumulátorov vyššia ktorá postačí na napájanie všetkých spotrebičov po dobu 6 dní. Potrebné množstvo energie = počet dní x denná spotreba = 6 x 7,343 = 44,05 kWh (na 6dnů).
Výpočet kapacity akumulátoru (bez zohľadnenia využiteľnej kapacity): 44,05/12 = 3,67 kAh
Výpočet kapacity akumulátorov sa zohľadnením využiteľnej kapacity (80%): 3,67/0,8 = 4,58 kAh
Pri prevádzke FV systému pri celoročnom využití (ev. využití v zimnom období) bude teda vhodné použiť akumulátory s kapacitou minimálne 4,58 kAh.
krpaty píše:Pri prevádzke FV systému pri celoročnom využití (ev. využití v zimnom období) bude teda vhodné použiť akumulátory s kapacitou minimálne 4,58 kAh.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků