na vědomí se dává, že každý systém občas potřebuje nutnou pauzu na údržbu.
15.9.2023, tj dnes od půlnoci proběhne odstávka hlavní stránky a fóra při které dojde k několika zásadním změnám.
Příprava na tento krok již jednou proběhla ale zastavil ji ransomware útok, který veškerou práci zničil a vše se muselo dělat podruhé a znovu.
Fórum bude konečně aktualizováno do poslední stabilní verze phpBB formou zcela nové instalace aby se zlikvidoval veškerý modifikovaný obsah ve zdrojových kódech.
- Šablona fóra byla komplet předělána tak, aby vyhovovala syntaxi nově používaného šablonovacího systému Twig a tím byla funkční i v nové verzi fóra. Co se týče vzhledu, až na drobné detaily je plně zachována.
- Vzhledem k tomu že se na testovací provoz nikdo nepřihlásil

Absence některých nových věcí může být způsobena tím, že se vycházelo ze staré verze šablony, která nové prvky neobsahovala. Není ale problém nové věci které jsem již nedoplnil do šablony doplnit.
- Šotky a požadavky bych poprosil hlásit a budou opravené/doplněné „on the fly“ protože změna na novou verzi je nutná.
Starý systém brzdí, nebo abych byl přesnější, zcela znemožňuje další vývoj.
Z důvodu předělání fóra bylo nutné dosti zásadně poladit co se týče zdrojového kódu i hlavní stránku aby komunikovala s novým fórem a jiným způsobem než doposud.
Dále aby nesloužila jako rozcestník pro subdomény na doméně mypower.cz.
To asi nikdo nevěděl, ale například takový log.mypower.cz, shop.mypower.cz, atd. není pro dnešní dobu standardní virtualhost webserveru, ale vše zpracovává hlavní stránka MyPower na základě podmínek a REMOTE_HOSTu.
Taktéž stejně jako u fóra byl vzhled prozatím plně zachován.
Nová verze se může stavět až na novém systému.
Když už je naplánována noční odstávka, proběhne samozřejmě i upgrade systému jako takového včetně alokování většího diskového prostoru který by byl jinak zanedlouho vyčerpán.
Popsal jsem tu jen některé úkony a změny, kterých je dost a doufám že vše proběhne dle plánu který jsem si předem nasimuloval v testovacím prostředí tak vím co očekávat.
Pokud by měl někdo po odstávce a zprovoznění problém například s přihlášením, promažte si v prohlížeči cookies, prohlížeč zavřete a znovu otevřete stránku s přihlášením.
Držte palce