Must 3Kw 24v Problém

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Voltmetr mám jeden z číny s ampremetrem co počítá i spotřebu a je připojen přímo na svorky u akumulátoru. Proud měří přes bočník a je to porovnáváno klešťakem .Napětí porovnáno 3 multimetry a měřeno při různé zátěži i v klidu. .Baterie je 300AH Lifepol4 (6*100ah)Díval jsem se do pc na Solarmonitor a v programu mám stejné verze jako píše soban.Program je pro mě nepoužitelný mám ho jen proto že jsem ho zprovoznil a abych viděl v jaké fázi je měnič ale jak zacne vyšší spotřeba tak program nereaguje a ožije až se spotřeba sníží.Pak to zase zobrazuje.Nastavil jsem obě hodnoty na 27,6V ale zatáhlo se tak poznatek až zítra.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Dá se v tom programu nastavit parametry vyčítání dat? Modbusu? Pokud ano šlo by to poladit.

Taky záleží jak to máš propojeno přes USB nebo RS485? U USB to chce použít stíněný kabel USB mě to s3m stíněným chodilo OK jak se použil obyčejný tak to pořád padalo.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4287
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od cipis »

No to je zase hromada cisilek.
300Ah a pak napises 6*100???
A v profilu mas psane 5000Wp panely a 7.5 kWh baterku.
No aspon ze to systemove napeti sedi, 24 :⁠-⁠)
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

GC 6 baterii na 12v a panely mám brát podle čeho STC nebo NMOT a mam ještě panely na 12v na kamery a čidla. Kilowaty při jakém napětí 24 nebo 25.6 pak stejně využiji necelých 80 procent.Prostě buď vydrží nebo se přepne na ds. Připojeno to mám pře USB a kabel mám asi metr to co k němu byl.Vyčítat z registru neumím a ještě bych něco sprasil. Ještě mě napadlo mám to na videu co jsem posílal Mikelovi,ale má 700Mb a nevím jak ho nějak rozumně zmenšit.
bokser01
Příspěvky: 1315
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od bokser01 »

To jsi utratil nemalý peníz za něco takového? https://www.levne-baterky.cz/Baterie-Gr ... _rEALw_wcB

Však to je totální nesmysl... jestli si kupoval nějaké takové tak jsi do toho dal cca 60tis... To kdyby sis koupil články od Mikela 280Ah tak nejen že to složíš skoro za polovinu ale ještě budeš mít baterku tak jak se má v jednom packu s jednou BMS... Nebo koupil hotový 24V pack... Takto tam máš v podstatě 6 BMS a neviděl bych problém v měniči ale v tom zmatku s baterkama... Hlavně bůh ví jestli ty akku podporují seriové zapojení...
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Bokser01 určitě jsem v tom utopil dost peněz nekupoval jsem to najednou a sériové zapojení baterky podporují(pravda upřimně nechápu jak ta baterie (BMS) ví že je sériově nebo na sběrnici paralelně.Prostě nechápu proč by mělo vadit sériové zapojení když si reguluje svoje články a ostatní ho nezajímá,pokud omezí proud nebo rozepne tak se odstaví celá dvojice,ale pořád se stará o svoje.O skládání článku je to brnkačka pokud se to ví a umí.Články 280AH určitě nejsou za hubičku a pokud něco sprasím tak se s BMS i mrtvolama můžu nechat vyfotit.Tak mám aspoň nějakou záruku,nebo aspoň ten pocit.Začínal jsem s 60AH (teď zůstaly na 12v) a raději víc kusů protože takové vybíjecí proudy nemůžou dělat baterce dobře i když výrobce tvrdí že je na to stavěná,to i startovací.Kolega koupil pak 24V s BT a jediný rozdíl je že má víc informací kterým stejně nemůže věřit.To ale probírat nechci budu se držet svorkového napětí protože i u smart BMS nevím jestli nějaký studeňák mezi BMS a články. To by bylo opravdu vhodnější skládaná z článku s volným přístupem.Tak neřeším návratnost ale chci ať mi to dělá radost a to vybíjeni mi to trochu kazí.Dnes zataženo a mlha tak nevím co dnes vypátrám.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Kup stíněný usb kabel s magnetem a měl by ten sw chodit.

Jak to bude blbnout proměř každou baterku zvlášť zda jedna nemá 14.6V a druhá 12V u lifepo4 běžná věc že se články rozjíždí.
Je tam BMS? Jdou z ní vyčíst data jak jsou s napětím jednotlivé články?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Kabel zkusím pořešit a mezi baterkami mám balancér na 12V a každá má svůj voltmetr v normálním provozu na desetinu sedí,Tam bych problém neviděl. Bms mají ale je to zalepené a BT tam není.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Já jsem kupoval stíněnej s magnetem 3m určen pro tiskárny.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mikel
Schválený prodejce
Příspěvky: 969
Registrován: pát lis 01, 2013 11:41 pm

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Mikel »

hoja1 píše:Bokser01 určitě jsem v tom utopil dost peněz nekupoval jsem to najednou a sériové zapojení baterky podporují(pravda upřimně nechápu jak ta baterie (BMS) ví že je sériově nebo na sběrnici paralelně.Prostě nechápu proč by mělo vadit sériové zapojení když si reguluje svoje články a ostatní ho nezajímá,pokud omezí proud nebo rozepne tak se odstaví celá dvojice,ale pořád se stará o svoje.
V navodu maji hned v uvodu na prvni strane jako varovani napsano "Baterie nikdy nenapojujte sériově."
https://www.levne-baterky.cz/fotky80696 ... O4__CZ.pdf
Asi to tam nepisou, protoze jim zbylo nejake volne misto na strance.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Samého by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi bateriemi které se můžou seriově spojovat a těmi co nemůžou?

U BMS jsou totiž dva systémy - stykač a nebo polovodičový spínač pro každý směr a zda todle neblbne a proto to zmate mppt při plné baterce......

Jinak i u těch co se můžou spojovat seriově jsem viděl napsané omezení kolik se jich takto může spojit.

PS. Napiš přesný typ baterky aby se dalo o ní dohledat něco......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mikel
Schválený prodejce
Příspěvky: 969
Registrován: pát lis 01, 2013 11:41 pm

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Mikel »

Soban píše:Samého by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi bateriemi které se můžou seriově spojovat a těmi co nemůžou?
Rozdil je zasadni. BMS pokud neni urcena pro seriove zapojeni, tak se muze stat, ze po nejake zavade na jedne baterii dojde k prepeti na ostatnich a polovodice na BMS to neustoji.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Takže se stykačem by to mělo být OK a u polovodičů musí ty výkonné polovodiče být na větší napětí pokud jsem to pochopil správně......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Nerozumím tomu přepětí při závadě pokud se objeví přepětí tak ty ostatní bms to musí odpojit ať je to v sérii nebo paralelně.Pokud se něco posere tak už to je jedno jestli je to v sérii nebo paralelně.Závada na baterii buď zkrat nebo přerušení obvodu a ani jedno nemůže způsobit zvednutí napětí.Co se tyče Gc baterii tak je mám i na sériové zapojení max 4 Ks nakupoval jsem je před rokem a platil jsem o 3K vice než za baterie co umožňovaly jen paralel. T teď k mému poznatku .Položky 17a18 nastaveny na 27.5V položka 21 na 27V .Napětí na baterkach vylezlo na 27.6V a teď cykluje 26,7V až 27V ale tak co 5 vteřin a 3A +a-.Bez většího odběru.Teď zapínám plotýnku (odporovou) pokles na 26,5V vybíji -15A a z panelu 150W a 74V to znamená že je opět nezatíží.Už mě to nebaví jdu to nastavit zpátky jak to bylo podle Sobana.Ještě ty relé tam některé mají ale teď se podle mne používají mosfety jsou v obou směrech proto jde zvlášť vypnout nabíjení i vybíjení ,relé na 100A velké a poruchové.A zase ta elektronika zase muže vědět jen to co je na článcích a na výstupních svorkách.A tam je zase těch 12V.
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Zapnul jsem ještě jednu plotýnku a napětí 27,3V a dobíjí 22A.Mě z toho prdne.
PetrDubi
Příspěvky: 1333
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od PetrDubi »

Když budou 4 BMS v sérii a jedna rozepne, tak pokud se obvod uzavře přes měnič nebo regulátor, tak se na té rozepnuté BMS objeví opačné napětí (na plusu mínus a na mínusu plus) o velikosti cca. 36V což ta BMS nemusí ustát.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Ale obvod se neuzavře když jedna bms odpojí, to je jako pojistka mezi akumulátory .Když se přepálí taky se nepoškodí baterky.Na svorce sice bude 24V ale proti minusu na měniči ale ne proti minusu na baterce tam bude pořád 12V při rozpojené 0V. U těch 4Bms bych to možná připustil ale zase -36V proti čemu proti prvnímu plusu ta rozpojená ji vidí jako -kolik protože je rozpojená.
Soban
Příspěvky: 3425
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od Soban »

Tvoje úvaha je špatná!

Problém je že se odpojí baterka-články, ovšem BMS je pořád připojená a jak se na kontaktech objeví špatné napětí tak ji to odrovná.

Proto se uvádí i kolik baterek se může dát do serie.

Proč sem nenapíšeš přesný typ baterky abychom dohledaly parametry?
Taky píšeš že tam máš balancer - tak jaký.

Prostě někde je chyba klidně může být jedna baterka vybitá a druhá na 100% a pak to bude blbnout a dle napětí to nezjistíš protože u lifepo4 je křivka napětí plochá.
A jak bude podpětí na jednom článku tak BMS odpojí a může zasáhnout ten balancer a bůhví co to dělá......

Aby jsi měl jistotu musel by jsi všechny baterky připojit paralelně a nabíjet na 13.8V a nechat tak až do nich nepoteče proud a pak je přepojit na 24V a vyzkoušet zda to zase bude kmitat.

A nebo ty baterky rozřezat a vykuchat a seskládat regulérní 24V a pořídit k ní BMS na 8S.

Jinak říkáš že máš kamaráda s stejným měničem tak co se domluvit a prohodit si je a budeš hned vědět zda je to měničem nebo jinou komponentou.

PS. Fakt mě docházejí nápady čím to může být když měniče jsou stejné SW i HW je stejný panely máš 2S čili napětí na PV OK, už fakt zbývají baterky které máš jiné jak ostatní tu.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
hoja1
Příspěvky: 58
Registrován: pát lis 25, 2022 10:26 am
Lokalita: N.J
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 7,5

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od hoja1 »

Tak jo to s tou bms má logiku na to jsem pozapomněl.S kolegou to domluvit můžu. Balancér mezi baterkami mám HA01 má 3 vývody a zítra rozpojím baterky nechám 2 dobít pak je zkusím dát zpět do série a zapnu to znova.Ale myslím si, kdyby byla málo nabitá tak by jak zapnu troubu jenom na baterky muselo spadnou napětí.Aspoň na té jedné,ale ony drží na desetinu tak nevěřím že by to bylo baterkami.Tak hlavně ať svítí.A ještě dotaz jestli někdo neví když se prodávají baterky s lcd a rozpojí BMS odpojí i to lcd nebo svítí pořád?
bokser01
Příspěvky: 1315
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 7770
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Must 3Kw 24v Problém

Příspěvek od bokser01 »

Jak ti zde radil tuším Soban. Nejlepší bude vyzkoušet měnič od známého. Vzhledem k tomu ale, že mě ani sobanovi se nic takového neděje a oba máme doma 2 MUSTY. Bude příčina v nějakém "blbnutí" té kombinace baterií. Cesta na srovnání by byla všech 6 nebo kolik jich máš paralelně spojit a nabít na plno jako 12V/600Ah. A nechat je chvíli takto, tím by jsi zaručil že se srovnají. Stejně je to ale blbé, mít takto řešenou akku. V nabíjení a vybíjení prostě nebudou nikdy ty baterky na stejném SOC a ani ten balancér HA01 to nezachrání... Mám ho doma u svých PB carbon a ty balanční proudy jsou kolem 100mA což je šimrání. U mého olova dle ledek pozoruji "ulítnutí" baterek až při BULK na horní hranici kolem 28,4V kdy většinou krajní článek na + nebo - uletí o 0,15V od druhého v serii.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 4kWp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp Baterie 14,4KWh olovouhlik (6x JPC12-200), Celek tedy 7770Wp :yes:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek