Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 5:02 am
kodl69 píše:Prakticky nejvíc u nerezi vadí cena...
Nerez se nedoporučuje na skrytý svody, protože se značně zahřeje průchodem bleskovýho proudu. A pak vadí u některé nerezi mezizrnová koroze - laicky zkřehnutí nerezi, jistě se s tím leckdo setkal...
Neznám důvod, proč do země vrážet něco dražšího než pozink. Leda by to byla výsypka strusky, která ten pozink ve vlhku sežere za pár let.
Sten píše:ElektroEzs píše:V novostavbe mam pasek taky zality v betonu a vypodlozeny aby nelez v hline. Zkusim nekde sehnat michacku. Opravdu je takovy rozdil jestli je zality nebo neni zality betonem? Diky
To zalití betonem je hlavně o trvanlivosti a stálosti hodnoty odporu. V betonu pásek prakticky nekoroduje. Před instalaci mojí FVE jsem táhl kabel 30m z hospodářské budovy do dílny v suterénu domu a souběžně s kabely jsem vedl pásek 30x4 obetonovaný.
Nejdříve jsem usadil pásek, pak zabetonoval. Za tři dny položil kabely do pískového lože a zasypal zeminou.
Pozn. obetonovat = stačilo cca 5cm okolo pásku, tzn. že kolečka betonu na cca 5-8m, bez míchačky, růčo.
A dále jsem při výkopu narazil na původní uzemnění hromosvodu u domu. Byl to jen položený Fezn drát v zemině cca 5m dlohý a v hloubce 40cm. Po 30letech od stavby domu byl na povrchu místy až 2mm zkorodován, takže asi příliš "neuzemňoval". Proto jsem ho taky očistil, zkrátil, napojil nový drát, napojil na nový pásek ,obetonoval a zasypal.
mwt píše:Sten píše:ElektroEzs píše:V novostavbe mam pasek taky zality v betonu a vypodlozeny aby nelez v hline. Zkusim nekde sehnat michacku. Opravdu je takovy rozdil jestli je zality nebo neni zality betonem? Diky
Nevím co kdo kde doporučuje, podle mne je obetonování blbost. Souhlasím s tím, že pásovina může míň korodovat. Ale když do toho praští blesk, bude to mít zcela jistě daleko horší výsledky než kov přímo v zemině. Je potřeba si uvědomit, že měření zemního odporu nějakou miliampérou je jedna věc, bleskové proudy druhá. Že měření vychází lépe je sice chvályhodné, ale ten zemnič se tam nedělá proto, aby vycházely krásné hodnoty a nekorodoval. Má odvést bleskové proudy do země a to je trochu jiná disciplína. Ne nadarmo se některá uzemnění měří při proudech třeba 250A nebo 1kA. A pak nastávají veliká divení a překvapení...
Chcete tím říci, že měření zemního odporu při 250A nebo 1kA je srovnatelné s bleskovým proudem? Řekl bych, že se změřená hodnota při 250A vůbec nebude lišit od měření při 0,1A. Ve srovnání s podmínkami blesku to jsou téměř stejné hodnoty (250A a 0,1A ). Blesk je zejména velký proudový impuls, není to nějaká hezká sinusovka. Takže impuls je složen z mnoha harmonických, to znamená i frekvence v řádech MHz a pak se uplatnuje i skinefekt.
Zkorodovaný povrch vodiče nebo pásku je především izolant, ikdyž zvlhlý, ale výrazně zhoršuje uzemňovací schopnosti použitého materiálu. Proto je z dlouhodobého hlediska potřeba zachovat vodič bez koroze.
kodl69 píše:Ani nerez není všelék. Leda to snad udělat ze zlataZkus si najít pojmy mezikrystalová koroze. Třeba tady: https://www.czechbolt.cz/druhy-korozi Samozřejmě nediskutuju o tom, že to vydrží řádově víc než pozink.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků