Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 5:49 pm
Sten píše:Ahoj, zemnící tyče jsou taková nouzovka. Pokud to jenom trochu lze, položit do výkopu pásek 30x4 a hlavně - obetonovat v celé délce cca 5cm okolo!!! Ono se to nezdá, ale beton v zemi je celkem dobrý vodič a má po ztvrdnutí velký povrch na kontaktu se zeminou. Proto se u RD dává do základu. Pro vývod nad povrch spojit 2x svorkou a natřít gumoasfaltem.
ElektroEzs píše:Ahoj vykopal jsem u rodicu podel baraku 90cm hlubokou cca 10m dlouhou diru do ktere jsem dnes zkousel zatlouc zemni tyce ale zatloukl jsem 4ks cca metr do hlouky a do vetsi hloubky neni sance se kvuli kamenum dostat, tyce jsem propojil FeZn dratem 10mm, napadlo me jeste dat do vykopu 20m zemniho pasku a propojit s dratem. Ma smysl pridavat jeste pasek na zlepseni odporu? Diky moc
Martin P píše:Vloni na podzim jsem udělal uzemnění na hromosvod. V zákopu hloubky cca 50 - 60 centimetrů skončilo 25 metrů pozinkovaného pásku 30x4 a 11 zemních tyčí o délce 1,5 metru.
Včera mi hromosvodáři dodělali "vršek" hromosvodu a při měření zemního odporu během revize vyšla u všech čtyřech svodů hodnota 3,25 ohmů.
mwt píše:Sten píše:Ahoj, zemnící tyče jsou taková nouzovka. Pokud to jenom trochu lze, položit do výkopu pásek 30x4 a hlavně - obetonovat v celé délce cca 5cm okolo!!! Ono se to nezdá, ale beton v zemi je celkem dobrý vodič a má po ztvrdnutí velký povrch na kontaktu se zeminou. Proto se u RD dává do základu. Pro vývod nad povrch spojit 2x svorkou a natřít gumoasfaltem.
No nevím..ten beton když vyschne, tak je horší než zemina. A pokud tam má sucho tak je betonování práce navíc. Mně se tyče osvědčily už proto, že když mají 2m a končí 1m pod povrchem, tak jsou tak hluboko, že se nějaké vlhkosti vždycky dotknou.
ElektroEzs píše:V novostavbe mam pasek taky zality v betonu a vypodlozeny aby nelez v hline. Zkusim nekde sehnat michacku. Opravdu je takovy rozdil jestli je zality nebo neni zality betonem? Diky
pibi píše:Nebo místo betonování natáhnout nerez V4A?
ElektroEzs píše:To uz tady psal kodl69 ze nerez neni zrovna idealni co se tyce vodivosti:)pibi píše:Nebo místo betonování natáhnout nerez V4A?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků