Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Protože jsem si s první verzí dotazu naběhl proti pravidlům, i když se můj dotaz týkal úplně jiné věci, tak to zkusím znovu a lépe.

Jsem čerstvý majitel elektrárny skládající se z 9,9 kWp panelů, měniče GW10K-ET a baterií Pylontech H2 10,6 kWh. Spoustu věcí mi elektikář od dodavatele byl schopen vysvětlit, ale jednu ne.

Jak v aplikace PV Master, tak na SEMS portálu vidím, že měnič si neustále dosává nějakou energii ze sítě, cca 150-200 W. A vůbec nesejde na tom, jaký je výkon panelů, jakou spotřebu má dům a jak je nabitá baterie. I v noci, kdy jsou baterie nabité, panely dávají 0 a dům má spotřebu kolem 200 W (ledničky, světlo...), tak to bere ze sítě a ne z baterie. Ve dne, kdy dají panely třeba 2 kW (dneska bylo zataženo) a dům má spotřebu 1 Kw, tak měnič tlačí do baterie 1,15 Kw a těch chybějících 150 W si přisává ze sítě. To by dělalo celkovou denní spotřebu ze sítě 3,6 kWh, což je šíleně moc (asi 25% naší průměrné spotřeby za poslední roky). Někdy padne odběr ze sítě na nulu, když je celkově vysoká zátěž po delší dobu (třeba nahřívá pračka nebo trouba), ale to je výjimka.

Elektrikář od dodavatele povídal něco o tom, že měnič je chytrý a musí se naučit profil domácnosti, ale tomuhle se mi moc věřit nechce. Je to už několik dnů a chová se to stále stejně.

Netušíte někdo, čím by to mohlo být?

(A pokud by i tohle mělo letět do koše, tak prosím nejmenovaného člena o další SZ s kontaktem pro další diskuzi, protože na SZ nemůžu jako nováček odpovědět.)
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od PetrDubi »

Nejspíš to je tím, že máš dotační elektrárnu bez povolených přetoků, protože nesmíš dodávat elektřinu do sítě, takže je měnič nastavený tak, aby trvale minimálně odebíral elektřinu ze sítě a nemohly vzniknout přetoky (dodávka) do sítě.

Ta pohádka o chytrém měniči, který si načte profil spotřeby domácností se jim povedla - tenhle vtip jsem ještě neslyšel :lol:
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od rva »

Obávám se, že tady moc lidí ongrid elektrárnu nemá, většinou se jedná o nadšence, kteří nemají v záloze dodavatele, keterý by byl za dílo zodpovědný. Vy máte to štěstí, že firma, která vám to realizovala, je i zodpovědná za to, aby to fungovalo řádně. Dostala za to zajisté zaplaceno, tak je snad schopna napravit problém. Pokud je to teda možné, třeba se nejedná o závadu, ale vlastnost systému, který jste si zvolil.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 926
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od lzahradil »

PetrDubi píše: Ta pohádka o chytrém měniči, který si načte profil spotřeby domácností se jim povedla - tenhle vtip jsem ještě neslyšel :lol:
Já se s takto podobně formulovanou odpovědí potkávám docela často.
Ten trvalý odběr bude vlastní spotřeba měniče
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
cipis
Příspěvky: 4454
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od cipis »

Nevim, co furt resis netrunnere, i tohle tema nejspis poleti do kose, protoze se neshoduje s principem fora, obzvlast, kdyz to mas na dotace, jak ses priznal v registraci.
Shod hlavni jistic do baraku, krom ted toho nekolikadenniho deste, kdy se uz nemela z ceho nahrat voda(holt byla bleskova sprcha), sviti uz dostatecne na to, abys jel pri dobre navrzene elektrarne jako ostrov. Jestli to tvoje elektrarna neumi, reklamuj u dodavatele.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Řeším jen a pouze to, že jsem přišel a slušně se zeptal na technický dotaz - že střídač dosává ze sítě i ve chvíli, kdy by to dělat neměl.

A vysloužil jsem si koš za údajné porušení naprosto nesouvisejícího pravidla. Žádnou dotaci ani prodej jsem neřešil a nehodlal řešit. Jen jsem odpověděl na otázku. Netušil jsem, že to byla od admina past na to, aby mohl vlákno hodit do koše.
Neo
Příspěvky: 262
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Neo »

netrunner píše:Řeším jen a pouze to, že jsem přišel a slušně se zeptal na technický dotaz - že střídač dosává ze sítě i ve chvíli, kdy by to dělat neměl.
Co chceš řešit? Potřebuješ forum na to co už víš?
Těžko radit
1/ nikdo na fóru netuší jak to máš zapojené.
2/ nikdo netuší jak je celý systém nastaven.
3/ nikdo neví co máš ve smlouvě a jak má celý systém fungovat.
4/ nikdo neví co způsobuje nadspotřebu- nevíš to ani ty sám.
Chápu tvoje rozčarování když jsi vysolil několik stovek kKč a výsledek nic moc.

Doporučuji se obrátit na právníka(ne na forum) a poradit se jaké jsou možnosti.
++
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Brbla »

lzahradil píše:
PetrDubi píše: ...
Ten trvalý odběr bude vlastní spotřeba měniče
Není tomu tak, není to vlastní spotřeba měniče. Z čeho GW saje vlastní spotřebu a z čeho se vlastní spotřeba skládá, jsem vysvětloval ve svých minulých, dávných postech. Hledat to nebudu a vysvětlovat to znova někomu, kdo GW nemá, je házení hrachu na stěnu. (Chtělo se mi napsat jiné rčení o perlách, ale ovládl jsem se.)
vanilka
Příspěvky: 270
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od vanilka »

netrunner píše:...vysloužil jsem si koš za údajné porušení naprosto nesouvisejícího pravidla...
Je mi tě trochu líto, protože na rozdíl od většiny ostatních s podobnými dotazy působíš vcelku normálně. Ber to ale tak, že jsi na diskuzním fóru komunity lidí postižených averzí vůči dotačnímu systému a nemůžeš tedy očekávat, že ti jakožto osobě tento systém využívající bude naservírováno řešení na zlatém podnosu. Uvědom si, že instalační firma si z tebe podojila zisk ve výši dotace. Za to by ti ten zlatý podnos i se stříbrným příborem měla naservírovat ona. Pokud se tak nestane, obávám se, že máš smůlu. Technologie na které máš FVE postavenou nebude "dosávat" z DS jen tehdy, pokud poběží v ostrovním režimu.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od PavelR »

cipis píše:Nevim, co furt resis netrunnere, i tohle tema nejspis poleti do kose, protoze se neshoduje s principem fora, obzvlast, kdyz to mas na dotace, jak ses priznal v registraci.
Shod hlavni jistic do baraku, krom ted toho nekolikadenniho deste, kdy se uz nemela z ceho nahrat voda(holt byla bleskova sprcha), sviti uz dostatecne na to, abys jel pri dobre navrzene elektrarne jako ostrov. Jestli to tvoje elektrarna neumi, reklamuj u dodavatele.
shazovat jistič od baráku v případě goodwe neni dobraj nápad. Nejde to zapojit jako záloza celýho baráku - malej vstupní max proud - nedá se to dát za 25A jistič.
Takže to instalují většínou se smartmetrem a na backup dají jen pár okruhů pokud vůbec.
Proto se mě tyto měniče a jejich koncepce nelíbí proto my děláme victrony.

Pokud to bere něco ze sítě tak je potřeba hrabat se v konfiguraci/zapojení/ a hlavně měřit kde se co děje.
Ale pokud na to někdo drží záruky tak je to na domluvě s dodavatelem. Taky našim zákazníkům dávám co nejniší možnost přístupu a jen na požádání fullcontrol aby do toho nerejpali. Což se obvykle neděje záměrně ale omylem.
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Prvně díky za konstruktivní příspěvky. Nehledám kouzelné řešení na zlatém podnosu. S dodavatelem samozřejmě komunikuji, zaplaceno zatím nedostal (respektive držím mu dost peněz na to, aby se snažil), zbytek peněz dostane až bude vše hotové a správně předané. (Ano, skutečně takový dodavatel FVE ještě existuje.) Já se ale snažím si sám najít co nejvíc info, abych měl čím argumentovat a nenechal se opít rohlíkem, nebo pohádkou o chytrém střídači. Prostě jsem se zeptal, jestli s tím nemá někdo zkušenost. Já totiž ne, můj revizní technik na běžné elektro také ne, můj známý z jiné firmy montující FVE také ne, používají jiné technologie.

Ad vlastní spotřeba střídače - toho jsem si vědom. Ovšem tím to nebude (tedy ne pouze tím), protože jsou chvíle, kdy se ze sítě nedosává nic.

Ad ostrovní provoz. Ostrovní elektrárna pro mě nedává smysl, nezávisle na dotacích. Dostatečný výkon a kapacita pro zimní provoz by byl absolutně nerentabilní. Mám barák klasicky v zástavbě, dráty mi sem vedou, nevidím důvod k tomu, abych DS nepoužil jako zálohu pro slabá období. Taky proto píšu do sekce Hybridní elektrárny, že.

Ad backup provoz - tady uznávám, že jsem se nechal trochu "napálit" a před podpisem smlouvy si pořádně nezjistil, o čem to u GoodWe je. Ale ve finále to není až takový problém, na backup umí dát až 16 A na větev. Na elektrice nevařím, elektrokotel není, klasický bojler také ne (a až bude, tak to bude zapojené jinak než tupě do zásuvky).

A k tomu dojení o dotaci apod. Abych si zase nevysloužil koš, tak kdo chce, ať mi klidně pošle SZ a s radostí pošlu zpět čísla o tom, jak to skutečně je v mém případě.
Neo
Příspěvky: 262
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Neo »

netrunner píše:.. tak kdo chce, ať mi klidně pošle SZ a s radostí pošlu zpět čísla o tom, jak to skutečně je v mém případě.
Proč ta čísla nedáš přímo sem, Jméno dodavatele nás nezajímá.
Alespoň uvidíme jak hodně je to výhodné či nikoli. :)
++
Pawel
Příspěvky: 819
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Pawel »

Asi minimum lidí tady má čistý ostrov (celoroční). Ale jinak u trochu dobré FV se nechá jet v ostrovním režimu min polovinu roku jasně že záleží na poměru výkonu FV a spotřeby domácnosti. Ostrovním režimu je jistota že FVE nepotřebuje DS a zároveň nehrozí přetoky.
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Neo píše:
netrunner píše:.. tak kdo chce, ať mi klidně pošle SZ a s radostí pošlu zpět čísla o tom, jak to skutečně je v mém případě.
Proč ta čísla nedáš přímo sem, Jméno dodavatele nás nezajímá.
Alespoň uvidíme jak hodně je to výhodné či nikoli. :)
No protože nesmím :lol:
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od PetrDubi »

netrunner:
Hele neber to nějak osobně, ale s dotačníma elektrárnama jsou hlavní problémy:
1) Lidé si nechají udělat elektrárnu, dodavatel tam něco zmastí (to není výjimka, ale spíš pravidlo) ale po zaplacení už tu firmu nezajímá a nešťastný majitel elektrárny by chtěl, aby jsme mu my pomohly řešit nekvalitní práci firmy za kterou jí zaplatil.
2) Nový majitel elektrárny sem přijde, protože má elektrárnu na kterou dostal dotace (takže peníze od nás) a teď by chtěl ještě co nejdráž prodávat, aby na tom co nejvíc vyrejžoval.
3) Přijde sem a chce poradit a když mu napíšeme, že je na špatným fóru, protože tu elektrárny na dotace neřešíme, tak je hodně často arogantní a uráží místní lidi.
4) Majitelé jsou lidé, kteří nečtou (není problém položit otázku hned pod tu samou otázku i s řešením), sami nehledají řešení a očekávají že i hledání řešení udělá někdo za ně.
5) Každé takové těma, které tu nějakou dobu zůstane sem natáhne hejno dalších "kobylek".

Když si to shrneš, tak třeba pochopíš, proč tu takoví lidé a dotazy nejsou oblíbené (zvlášť když k tomu připočteš, že ty dotace fakt nemáme rádi).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3580
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od rva »

Já bych to bral jako poučení. Zase s vámi vymetli. A to nejen realizační firma, ale i politici, kteří přijímají takové zákony, které v ČEZku v oblasti energetiky vedou u dotačních elektráren k realizaci nesmyslů. Zisk z toho totiž máte inkasovat ne vy, ale ti na druhé straně.
A pokud se z toho člověk poučí, tak třeba už podruhé nenaletí.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Mart »

To co ukazuje PV Master nemusí být tak úplně pravda. Takže jako první bych si sehnal něco, co mi přesně a nezávisle změří, co jde do toho měniče. Třeba elektroměr?
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
netrunner
Příspěvky: 7
Registrován: čtv dub 13, 2023 3:51 pm

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od netrunner »

Mart píše:To co ukazuje PV Master nemusí být tak úplně pravda. Takže jako první bych si sehnal něco, co mi přesně a nezávisle změří, co jde do toho měniče. Třeba elektroměr?
To bezesporu. Ovšem právě i na elektroměru je nějaká spotřeba natočená. Bohužel rozlišení na 1 kWh není nic moc, ale až bude tak týden hezky, tak se to bude dát zprůměrovat.
PetrDubi píše:netrunner:
Hele neber to nějak osobně, ale s dotačníma elektrárnama jsou hlavní problémy:
My ale vůbec nejsme ve sporu. Já tyhle problémy vnímám také a obecně považuji plošné dotace za zlo, které křiví trh. Ale jako prostý občan nemám příliš možnost ovlivnit jejich poskytování. Můžu ovlivnit jen čerpání pro sebe ve chvíli, kdy mám nárok. A nejsem tak bohatý, abych ty peníze nechal ležet, když mi je někdo cpe. (Nehledě na to, že je nenechá ležet jakkoliv bohatý. Nikdo nezbohatl rozhazováním.)
PetrDubi píše:1) Lidé si nechají udělat elektrárnu, dodavatel tam něco zmastí (to není výjimka, ale spíš pravidlo) ale po zaplacení už tu firmu nezajímá a nešťastný majitel elektrárny by chtěl, aby jsme mu my pomohly řešit nekvalitní práci firmy za kterou jí zaplatil.
Já postupoval opačně. Nastudoval jsem si, napočítal jsem si potřebu svojí domácnosti, propočítal jsem si ekonomické možnosti a z toho mi vypadly nějaké parametry. S těmi jsem pak obeslal firmy, že takto to chci a ať navrhnou technické řešení a cenu.
PetrDubi píše:2) Nový majitel elektrárny sem přijde, protože má elektrárnu na kterou dostal dotace (takže peníze od nás) a teď by chtěl ještě co nejdráž prodávat, aby na tom co nejvíc vyrejžoval.
Homo economicus. Tohle je naprosto normální chování a je to v pořádku. To žene rozvoj dopředu. Bohužel do toho hážou vidle dotace.
PetrDubi píše:3) Přijde sem a chce poradit a když mu napíšeme, že je na špatným fóru, protože tu elektrárny na dotace neřešíme, tak je hodně často arogantní a uráží místní lidi.
4) Majitelé jsou lidé, kteří nečtou (není problém položit otázku hned pod tu samou otázku i s řešením), sami nehledají řešení a očekávají že i hledání řešení udělá někdo za ně.
Oujé, já hledal. Moc hledal. Našel jsem spoustu protichůdných informací. Našel jsem o vlastní spotřebě střídače, ale to není tento případ (občas to ze sítě bere, občas ne, ale watty neodpovídají nikdy). Našel jsem o nějakém minimálním odběru z baterií, což je ale nesmysl, protože offgrid takové omezení přece nemůže fungovat. Až když jsem nenašel, tak jsem se šel zeptat zkušenějších. A rozhodně jsem nikomu nehodlal cpát dotace nebo přetoky. Zeptal jsem se na techniku, info o zakázaných přetocích jsem považoval za důležité (a taky se ukázalo jako důležité). Téma o dotacích a přetocích z toho udělal někdo jiný.
Mart
Příspěvky: 181
Registrován: ned kvě 01, 2022 2:02 pm
Bydliště: Prostejov

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Mart »

netrunner píše: To bezesporu. Ovšem právě i na elektroměru je nějaká spotřeba natočená. Bohužel rozlišení na 1 kWh není nic moc, ale až bude tak týden hezky, tak se to bude dát zprůměrovat.
Je určitá možnost přesnějšího měření, ale je to pakárna :D
Na elektroměru je blikající LED. A taky je tam vypsaná konstanta, kolik bliknutí je 1kWh.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Kostěj
Příspěvky: 593
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Goodwe GW10K-ET neustále přisává ze sítě

Příspěvek od Kostěj »

Já to vidím takhle: Měnič umí 10kW, s nějakým přetížením 15kW. Kdyby měl umět měřit výkony s přesností 1%, bylo by to 150W. Viděl jsem měřáky, co umí měřit výkon s takovou přesností, ale jejich cena byla srovnatelná s cenou toho GW10K-ET (zvláště pokud si uvědomíme, že nejde o až tak úplně harmonické průběhy s cosFí=1). To je stanovisko výrobce - prostě použijeme měření za rozumné peníze. Jasně, elektroměry to umí, ale tady se bavíme o celé zpětnovazební smyčce ve střídači, její rychlosti a stabilitě (co naměřím, podle toho nastav výrobu).
Pak je stanovisko dodavatele. Možná by mohl nakonfigurovat hranici přetoky/odběr ze sítě víc k nule, pak se bude dobírat za sítě méně. Jenže pak se může stát, že rozvodný závod naměří svým cejchovaným elektroměrem neoprávněnou dodávku, přijde pokuta a nebojácný zákazník ji bude vyžadovat po montážní firmě. Takže ta by byla blázen, kdyby šla "na hranu". No a pak je tu uživatel. Většina si toho nevšimne, někdo všimne a se skřípěním zubů se na to vykašle. A ty, co se ozvou, ty obvykle stačí utahat. Nebo vy snad máte ve smlouvě, že v případě dostatečné výroby ze slunce elektrárna nebude nic dobírat ze sítě? A když Vám tu hranici posunou jinam, nebude Vám vadit, že v noci bude elektrárna dodávat elektřinu z baterek do sítě? A tohle je ve skratce to pozadí, proč si stavíme elektrárny sami podle hesla "Můj dům můj hrad", proč drtivé většině zde zní libě slovo "ostrov" a přípojku používají nejradějí jen pro dobíječku baterií. A také proč ten Váš problém nechceme řešit - ono to v tom principu, na jakém jsou ty dotované elektrárny postavené, ani čistě vyřešit nejde. Přifázovaný střídač s nulovou dodávkou a nulovým odběrem - to je jako yetti.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek