Z reálného provozu mojí FVE stále sbírám zkušenosti. Z některého chování systému jsem, ale rozpačitý
Jak jsem již zmiňoval, od začátku bylo cílem provozovat FVE legálně v síti E.On.
Celý systém jsem nejdříve začal provozovat jako čistě ostrovní a to z důvodu nevyřízeného procesu UTP. Systém nastaven v režimu "dedicated ignore ac input" a na AC out 1 připojen celý dům.
V čistém ostrovu se mi systém chová přesně tak, jak jsem očekával. Systém je stabilní, funguje DVCC, provozní stavy baterie jsou naprosto v pořádku včetně držení napětí v režimu absorpce a udržování. Multiplusy bezproblémově udržely stabilní síť i při větší zátěži (až 5,7kW ve fázi, když nehlídaná žena v sobotu spustila pračku, sušičku, sporák, troubu a kdoví co ještě). Také rozběh 3kW kompresoru v tepelném čerpadle není problém (dle dokumentace rozběhový proud až 25A). Lynx Shunt "kalibroval" dle nastavení baterii na 100%. Prostě krása střídá nádheru.
V posledním červencovém dni proběhlo UTP. A systém jsem přenastavil na ESS. Vše OK

Se zdálo
Systém se mi nechová úplně hezky a já bych byl moc rád za vaše rady a podněty, jak to spravit nebo se s tím smířit, protože to není špatně, ale je to vlastnost. Začnu tedy postupně.
Trvalá zátěž je 370W - 400W rozložená do 3f. Jsou připojeny věci jako počítače, switche, router, vzduchotechnika a nějaké další blbosti případně elekronika ve stanby režimech. Toto je pro mě známá věc odjakživa - mám na přívodu instalovaný průmyslový analyzátor sítě s přesností 0,2S s nepřímým měřením MTP 50/5 s přesností 0,5S a dlouhodobě logováno. Zátěž je tedy stabilní (nestabilita do 30W celkově).
A teď tedy popis toho co mě štve - systém se chová nestabilně, ale né úplně pořád, ale nárazově.
Ráno když začne z panelů téct elektrika se spotřeba postupně začne vykrývat z výroby. Pak se baterie nabíjí maximálním zbylým výkonem. Až potud vždy OK a stabilně. Jakmile je baterie na úrovni 55,2V začne se zbylá energie dávat do sítě. A začne se projevovat nestabilita systému - z ničeho nic a zcela v náhodný okamžik se dodávka do sítě propadne k nule, někdy se dokonce přehoupne do odběru, na baterii se objeví nabíjecí proud (výkon v řádech až kW) a začne růst napětí, klidně až na 55,8V. Tento stav trvá někdy sekundu někdy 5s. Poté zase začne dodávky do sítě, v drtivé většině dodávaný výkon překročí výrobu panelů a zbylý výkon se bere z baterie. I přesto, že je baterie ve fázi absorpce se odběr pohybuje ve stovkách W až kW a napětí klesne pod 55V. Tento stav zase relativně rychle zmizí a systém přejde do stabilního stavu - pokrývá se odběr, napětí na baterii se stabilizuje na 55,2V a malém proudu, přebytky tečou do sítě. Takto mravně se to chová zase zcela náhodně dlouho - někdy minuty někdy desítky sekund a zase se zopakuje dříve popsaná nestabilita.
Lynx Shunt v nastavením jakém byl není schopen "kalibrovat" baterii na 100% (ani za celý měsíc). Musel jsem ho přenastavit na co nejkratší vyhodnocovyný čas (1 minuta) a zvednou prahové procenta proudu. Takto přenastavený Shunt je pak schopen v rámci hodinové absorpce tu stabilní minutu dříve či později chytit a SOC na 100% nastavit.
Po přechodu do režimu udržování se systém chová obdobně jako v režimu absorpce pouze s tím rozdílem, že se snaží držet napětí baterie na 53,6V. Nestabilita toku výkonu je ale obdobná. Zcela náhodně se propadne dodávka v řádech kW do odběru v řádech kW a během pár vteřin se systém uklidní. Když tato nestabilita trvá déle, tak se MPPT regulátory rohodí také a prudce sníží svůj výkon, aby do výkonu vzápětí zase najely.
K této nestabilitě dochází někdy několikrát do hodiny nebo taká několikrát za minutu
Není to jen chybné zobrazení výkonů, protože se u toho rázně mění i zvukový projev Multiplusů (a navíc potvrzeno analyzátorem).
K měření 3f sítě používám elektroměr CG EM24. Objednaný jsem měl s ethernetovým rozhraním, ale nebyl k mání, takže jsem koupil EM24 na 485 (k Cerbu připojen přes USB/RS485). Po dodání a výměně za EM24 s ethernetem se chování nezměnilo.
Prověřil jsem komunikační linku VE.can (3x MPPT s VE.can + Lynx Shunt). Dle diagnostiky v Cerbu žádné chyby v komunikaci, žádné ztracené pakety, chybovost čistá 0%.
Zkusil jsem jet bez Lynx Shuntu jen na měření na MP2, také bez vlivu.
Už vůbec nevím co s tím
Takže v současnosti provozuji Victroňácký systém tak, že přes noc jedu v ostrovním režimu a z baterie jede celá spotřeba. Ráno se v ostrovním režimu začne nabíjet baterie a při nějakých 93%SOC se připojím k síti. Tím nechám baterii dobíjet a postupně přejdu k dodávce přebytků do sítě. Celý den přetrpím nestabilní systém a v podvečet, když se výroba vyrovná spotřebě, opět odpojím síť.
Ještě mám pár věcí, které vyplynuly z provozu v režimu ESS resp. při připojení k DS:
1)Mám zapnutý monitoring baterie v MP2, kdy mám nastaveno, že při přechodu z režimu absorpce do udržování má nastavit SOC na 100%, ale to se neděje. Nevím kde je chyba, ale třeba to může souviset s tou nestabilitou.
2)V případě zapnuté dodávky přebytků do sítě a s vypnutým omezením dodávky, je dodávka nerovnoměrně rozložena např. MP2 ve fázi 1 jede 4,5kW, ve 2 jede 0,5kW a ve 3 balancuje těsně nad 0. Po chvíli se třeba na 1. fázi jede výkon 4kW, 2 těsně nad 0 a třetí na 3kW.
Jakmile ale zapnu omezení dodávky a nastavím jakýkoli omezující výkon (třeba i takový, který ani není systém schopen jet), tak se dodávka přiblíží k symetrické a výkony se +/-autobus srovnají.
Každopádně 1.fáze jede vždy nejvyšší výkon.
Vlastnost?
3)Zobrazovaná spotřeba v ostrovním režimu je stabilní (nestabilita 30W). Po přifázování je zobrazovaná spotřeba velmi nestabilní a neodpovídá. Kolísá až o stovky W ikdyž to na 100% není realita. Pak se samozřejmě rozhodí regulace na nucenou dodávku/odběr a systém se to snaží stále doregulovat
Nebo to možná souvisí s výše popsanou nestabilitou. Nevím.
Každopádně jsem z celého toho chování mimo ostrovní režim rozmrzelý a budu nesmírně rád za jakékoli rady a podněty, které by mi pomohly se posunout vpřed.
Díky.
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On