Harry, co je a co není poplašná zpráva, to já nevím, protože jaderný expert nejsem a ve fukušimské elektrárně jsem nepracoval a nikdy jsem tam nebyl. Co vím bezpečně, je to, že radioaktivita je setsakramentské svinstvo které když se díky snaze o maximalizaci zisku obchodních společností (realizačních firem v oblasti jaderné energetiky) zfušerizuje a ledacos s ohledem na úsporu nákladů a s tím související zvýšení zisku (hlavním měřítku pro investory a akcionáře) zanedbá, tak je to obrovský
problém ještě řadu let poté.
Ať už nám vědci financovaní kdo ví kým nebezpečí zlehčí, nebo konspirátoři nebezpečí zvětši, vím jednu věc zcela jistě. Fotovoltaický panel, ani větrná turbína ani generátor umístěný pod proudem vody takových škod schopen není i kdyby vyhořel, vybuchl, polámal se nebo byl libovolně zdestruován třeba tisícem tsunami/zemětřeseními/jinými přírodními katastrofami. Jednoduše je jeho funkčnost ukončena maximálně s lokálními škodami, které jsou při srovnání s havárií jaderného reaktoru velmi snadno napravitelné. Tím jsem si naprosto jist. Nejsem si jist jakým způsobem lze okamžitě zastavit rozžhavený vnitřek jaderného reaktoru. Vím ale docela dobře jak okamžitě zastavit výrobu/provoz FVE, VTE a VE.
Co se v té oblasti děje ve skutečnosti si může každý zjistit sám když se do oblasti vydá s dozimetrem. Může nám zde pak podat objektivní informace a mapu s ještě lepšími barvičkami podloženou skutečným čísly.
Pro srovnání:
Škody napáchané havárií jaderné elektrárny
Škody napáchané havárií FVE
Škody napáchané havárií VTE
Škody napáchané havárií VE
PS: osel.cz provozoval jistou dobu reklamní kampaň ČEZu - jakékoliv názory v diskuzích na oslu proti jádru byly svého času silně cenzurovány. Z tohoto důvodu bych i pana Wagnera bral s jistou rezervou. Nezapomínejte, že dobře zaplacený vědec umí také jisté informace zamlčet, nebo vhodně použít dle toho, kdo je jeho chlebodárcem.