Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 5:45 pm
PetrDubi píše:Mám 8x410W JV a 6x410W JZ.
Problém je v tom, že měnič drží napětí dole, dokud proud nepřeleze 1,5A a potom teprve začne zvedat napětí - mimochodem tenhle způsob chování se táhne už od prvních Axpertů, akorát když měl Axpert LV MPPT, tak měl na vstupu několik krátkých stringů paralelně, takže se to zase tolik neprojevovalo. Ale u HV MPPT bývá (s novějšíma panelama) většinou jeden dlouhý string a proto se to projeví v plné kráse.
Podpora ti moc nepomůže, protože to vlastně není přímo chyba, ale spíš vlastnost - zatím to kvůli nikomu neupravili a řešilo to už plno lidí. Jediná možnost je nahrát tam upravený neoficiální FW, který to má upravené a zvedá napětí mnohem dřív. Mám ho nahraný od podzimu a je to v zimě nebo když je hodně zataženo obrovský rozdíl.
sliva píše:Uváznutí v 90V řeším následovně. Jelikož mám rozběhnutého Home Assistenta do kterého mám přes solar assist dotažené hodnoty z Axperta, tak jsem si udělal automatizaci která mi automaticky odpojí a znovu připojí solární vstup do Axperta. V ten moment na solaru je výkon cca 85-90W, takže jsem na to pužíl přepínač sítí z aliku, připojeneho přes zigbee spínač. Mám vyzkoušeno že když z jedno stringu mi jde 0,4A a z druhého 0,5A tak po odpojeni, 10s pauze a znovupřipojeni se to většinou již udrží a nespadne to zpět na 90V. Pokud se tak stane automat počká kdy se zase dostane na dané hodnoty proudu a provede reset panelů (potažmo MPPT). Funguje to spolehlivě. Je to obezlička bez nutnosti přehrát firmware - který pro ten můj měnič zatím nikdo neupravil...
rva píše:sliva píše: klesne mi odběr v baráku, je vidět jak v ten moment na chvíli proud přeleze přes 100A ale měnič okamžitě stahuje výkon ze solárů tak aby nabíjel přesných 100A.
Obdobné měniče mají volitelnou funkci, která dle zátěže spotřebiči balancuje proud do baterie aby nepřekročil nastavenou hodnotu.
PetrDubi píše:Avatar:
A kterej měnič máš vůbec ty?
Pro MAX I (odnímatelný displej) s procesorem 28066 Coulomb taky vydal upravený FW:
https://powerforum.co.za/topic/14488-be ... t/page/15/
PetrDubi píše:A tenhle FW není pro tvůj měnič?
https://powerforum.co.za/files/file/121 ... rmwarezip/
rva píše:sliva píše: klesne mi odběr v baráku, je vidět jak v ten moment na chvíli proud přeleze přes 100A ale měnič okamžitě stahuje výkon ze solárů tak aby nabíjel přesných 100A.
Obdobné měniče mají volitelnou funkci, která dle zátěže spotřebiči balancuje proud do baterie aby nepřekročil nastavenou hodnotu.
rva píše:Těch max. 90A si tipuji spíš na špatně navržené napětí stringů, kdy to dá těch max. 27(40)A ale při nízkém napětí.
Soban píše:Marty píše:Budou to ty rozjeté články, kor článek 10 a 15 mi dělá starosti viz. přílohaDoufám že to BMS srovná...
Začal bych nastavením v měniči aby přestal baterku vybíjet při 3.1V na článek a nabíjení nastavit na 3.4V a v BMS zapnout balancing od 3.37V a nějakou dobu to tak nechat.
Později nabíjení nastavit na 3.45V a vybíjení na 3V.
Sorry, the Twins are relatively new models, and for whatever reason I only have firmware for 11 kW Twins, no other power level.
sliva píše:Uváznutí v 90V řeším následovně. Jelikož mám rozběhnutého Home Assistenta do kterého mám přes solar assist dotažené hodnoty z Axperta, tak jsem si udělal automatizaci která mi automaticky odpojí a znovu připojí solární vstup do Axperta. V ten moment na solaru je výkon cca 85-90W, takže jsem na to pužíl přepínač sítí z aliku, připojeneho přes zigbee spínač. Mám vyzkoušeno že když z jedno stringu mi jde 0,4A a z druhého 0,5A tak po odpojeni, 10s pauze a znovupřipojeni se to většinou již udrží a nespadne to zpět na 90V. Pokud se tak stane automat počká kdy se zase dostane na dané hodnoty proudu a provede reset panelů (potažmo MPPT). Funguje to spolehlivě. Je to obezlička bez nutnosti přehrát firmware - který pro ten můj měnič zatím nikdo neupravil...
Ještě přidávám jak to pak vypadá - třeba dnes ráno.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků