Závada nabíječe Victron 150/100

Diskuze o regulátorech Victron
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od kybos »

Závada nabíječe Victron SmartSolar 150/100 TR VE.CAN s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU.

Dnes jsem již podruhé přistihl nabíječ Victron 150/100 ve spolupráci s čidlem SmartBatterySense při při chybě, která může mít fatální následky. Nabíječ hrnul plný výkon do zcela nabité baterie LiFePO i přes to, že napětí baterie překročilo stanovené meze. Když jsem tento stav zaznamenal poprvé, bylo to sice vážné varování, ale zachytil jsem to včas, protože jsem právě stál u úložiště a slunce v ten den bylo částečně zacloněno vysokou oblačností a tak překročení napětí úložiště nebylo příliš velké. Dnes už ovšem byl solárního výkonu dostatek a nestál jsem zrovna u úložiště. Přišel jsem až v okamžiku, kdy některé stringy baterií již byly odpojeny svou BMS a ty, které neměly svůj odpojovač (byly vybaveny pouze výkonnými 10 A paliči) již byly ve stavu těsně před kalamitou. Nabíječ zvýšil napětí na úložišti o 4,27 V nad stanovenou mez a bez mého zásahu by v tom pokračoval až do zničení úložiště. Odpojil jsem panely od nabíječe a následně nabíječ od baterií. Potom jsem opět připojil nabíječ k baterii a zkontroloval nastavené hodnoty nabíjecího napětí. Všechny hodnoty zůstaly nastaveny na požadované úrovně napětí. Potom jsem připojil k nabíječi panely a nabíječ začal pracovat zcela normálně a bezchybně.
V jiné instalaci, která je bez dozoru, došlo zřejmě ke stejnému problému. Tato instalace je vybavena dvěma nabíječi Victron Smartsolar 150/85 a čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU. Vzhledem ke skutečnosti, že tato instalace je bez dozoru, byl rozsah škod poněkud vysoký:
Zcela zničené tři články Winston 300 Ah a tři poškozené paliče s limitem nastaveným na 3,45 V. Tato závada nastala již v minulém roce a dlouho jsem si ji nedokázal vysvětlit, až nyní nabíječ Victron spolu se stejným čidlem připojeným přes BT předvedl stejnou akci na mé vlastní instalaci.
Tyto závady zcela změnily můj názor na spolehlivost nabíječů značky Victron. Chtěl bych se proto zeptat, zda někdo členů místní komunity používá nabíječe Victron SmartSolar v součinnosti s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU a zda se něco podobného nestalo i v jiných instalacích.
Čidla SmartBatterySense HQ2044GS8HU jsem do systému FVE instaloval z důvodu zpřesnění měření napětí na bateriích a také pro zvýšení bezpečnosti nabíjení na úroveň napětí citlivých LiFePO článků. Nevím, jestli jsem tímto "vylepšením" nesnížil spolehlivost systému, neboť následky selhání měření napětí na úložišti mohou být fatální. Na první pohled to vypadá na nějakou SW chybu při komunikaci mezi nabíječem a čidlem, jelikož restartem nabíječe se tato chyba odstranila. Čidlo zůstalo trvale připojené a nebylo restartováno. Je pozoruhodné, že SW nabíječe o vysoké nepřípustné hodnotě napětí věděl, jelikož ji zapsal do logu ale přesto bez skrupulí hnal plný výkon do úložiště bez ohledu na jeho napětí. Tak velké odchylky od stanoveného napětí jsem zatím nezaregistroval u žádné jiné značky nabíječe.
Maximální napětí 58,77 V na 16S LiFePO
Maximální napětí 58,77 V na 16S LiFePO
Nastavení nabíječe Victron
Nastavení nabíječe Victron
Konfigurace nabíječe a senzoru
Konfigurace nabíječe a senzoru
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
FRSO
Příspěvky: 2278
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od FRSO »

kybos píše:Závada nabíječe Victron SmartSolar 150/100 TR VE.CAN s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU.

Dnes jsem již podruhé přistihl nabíječ Victron 150/100 ve spolupráci s čidlem SmartBatterySense při při chybě, která může mít fatální následky. Nabíječ hrnul plný výkon do zcela nabité baterie LiFePO i přes to, že napětí baterie překročilo stanovené meze. Když jsem tento stav zaznamenal poprvé, bylo to sice vážné varování, ale zachytil jsem to včas, protože jsem právě stál u úložiště a slunce v ten den bylo částečně zacloněno vysokou oblačností a tak překročení napětí úložiště nebylo příliš velké. Dnes už ovšem byl solárního výkonu dostatek a nestál jsem zrovna u úložiště. Přišel jsem až v okamžiku, kdy některé stringy baterií již byly odpojeny svou BMS a ty, které neměly svůj odpojovač (byly vybaveny pouze výkonnými 10 A paliči) již byly ve stavu těsně před kalamitou. Nabíječ zvýšil napětí na úložišti o 4,27 V nad stanovenou mez a bez mého zásahu by v tom pokračoval až do zničení úložiště. Odpojil jsem panely od nabíječe a následně nabíječ od baterií. Potom jsem opět připojil nabíječ k baterii a zkontroloval nastavené hodnoty nabíjecího napětí. Všechny hodnoty zůstaly nastaveny na požadované úrovně napětí. Potom jsem připojil k nabíječi panely a nabíječ začal pracovat zcela normálně a bezchybně.
V jiné instalaci, která je bez dozoru, došlo zřejmě ke stejnému problému. Tato instalace je vybavena dvěma nabíječi Victron Smartsolar 150/85 a čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU. Vzhledem ke skutečnosti, že tato instalace je bez dozoru, byl rozsah škod poněkud vysoký:
Zcela zničené tři články Winston 300 Ah a tři poškozené paliče s limitem nastaveným na 3,45 V. Tato závada nastala již v minulém roce a dlouho jsem si ji nedokázal vysvětlit, až nyní nabíječ Victron spolu se stejným čidlem připojeným přes BT předvedl stejnou akci na mé vlastní instalaci.
Tyto závady zcela změnily můj názor na spolehlivost nabíječů značky Victron. Chtěl bych se proto zeptat, zda někdo členů místní komunity používá nabíječe Victron SmartSolar v součinnosti s čidlem SmartBatterySense HQ2044GS8HU a zda se něco podobného nestalo i v jiných instalacích.
Čidla SmartBatterySense HQ2044GS8HU jsem do systému FVE instaloval z důvodu zpřesnění měření napětí na bateriích a také pro zvýšení bezpečnosti nabíjení na úroveň napětí citlivých LiFePO článků. Nevím, jestli jsem tímto "vylepšením" nesnížil spolehlivost systému, neboť následky selhání měření napětí na úložišti mohou být fatální. Na první pohled to vypadá na nějakou SW chybu při komunikaci mezi nabíječem a čidlem, jelikož restartem nabíječe se tato chyba odstranila. Čidlo zůstalo trvale připojené a nebylo restartováno. Je pozoruhodné, že SW nabíječe o vysoké nepřípustné hodnotě napětí věděl, jelikož ji zapsal do logu ale přesto bez skrupulí hnal plný výkon do úložiště bez ohledu na jeho napětí. Tak velké odchylky od stanoveného napětí jsem zatím nezaregistroval u žádné jiné značky nabíječe.
Screenshot_20230318-174701.png
Screenshot_20230318-180758.png
Screenshot_20230318-182048.png
Používám jen victrony mppt, ale nikdy jsem to neprovozoval s tím battery sense, zatím jsem se s přepětím při nabíjení nesetkal. Výjimečně jen pár mV u PB akumulátoru pokud mají málo Ah a velký výkon panelů. Kontaktoval bych prodejce victronu, zda není nějaká chyba v softu, když se zapojí ten battery sense.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
glottis
Příspěvky: 2052
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od glottis »

To je spojene pres bt smart network? Vse up to date?

Ty bargrafy ze screenu jsou signal BT? Nemuze tam byt nejake ruseni ze to rozhodi spojeni? Mel by to byt ale i tak bug, kdyz nema charger udaje o napeti tak bych si predstavoval ze pojede na svoje mereni. Mozna to taky napis na victron forum.

Tak aspon je videt, ze jet bez BMS ( ... protoze me se clenaky prece nerozjizdi a mppt mam nasatvene na nizsi napeti ... jak uz jsme tu taky jendou cetl) je kravina a muze to stat hodne penez.

Jinak ja mam smartshunt a s mppt ve smart networks + dvcc a shared voltage
Naposledy upravil(a) glottis dne sob bře 18, 2023 8:02 pm, celkem upraveno 1 x.
Jarda H
Příspěvky: 75
Registrován: stř dub 04, 2018 3:35 pm

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Jarda H »

Bezdrátové připojení prvku do regulace celé soustavy !!! Toť dle mne problém...
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Podle mě chyba toho snímače, není někde log z toho co posílal snímač a mppt se podle toho řídil.

Pokud máš jeden mppt tak ty SmartBatterySense nepoužívej.

Jinak bylo ve všech zařízeních aktuální FW?

Jinak já mám BMV712 a propojené to nemám, rozdíl pár mV v měření nevadí. (Jinak jsem to taky zkoušel.)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od rottenkiwi »

Tu su limitacie.

The maximum number of devices which can be connected on one network is 10.

VE.Smart Networking is designed for small systems which do not have a GX device - such as a Color Control GX or Venus GX - controlling the chargers (e.g. in an ESS system) - See FAQ Q5. In systems which the GX device is used for logging purposes only, VE.Smart Networking can be used to allow chargers to synchronise, or even receive information from sensors. Keep in mind that if, for some reason, the same information (i.e. voltage sense) is being received by the charger over BLE and VE.Can/VE.Direct, the information coming over BLE (through VE.Smart Networking) will be ignored.

The transmitter range will be found to be the same as the Bluetooth range - as experienced when connecting a device to VictronConnect.

It is not possible to measure multiple battery temperatures/voltages/charge currents: only one Smart Battery Sense, or one BMV can be used in a system. Having multiple sensors connected to different batteries can lead to charging issues as overcharging or heating up the batteries. Always make sure to have your sensors/chargers on the VE.Smart Networking connected to the same battery. If, by accident, two or more sensors (e.g. Smart Battery Sense and/or BMV) are connected to the same VE.Smart Networking, a priority mechanism is used to decide which battery temperature, battery voltage and battery current should be used by the charger. The priority mechanism is first based on the type of sensor (e.g. BMV has higher priority than the Smart Battery Sense), and second based on the serial number of the sensor. At the end, only one information will be used by the charger.


Uvedomte si, ze ak z nejakeho dovodu, rovnaka informacia, napr. (i.e. voltage sense) je ziskana z nabijacky cez BLE a cez VE.can/VE.direct, informacia prichadzajuca cez BLE (cez VE.Smart Networking) bude ignorovana.



Ak mate viac senzorov pripojenych k roznym baterkam, vedie to k problemom, napr. prebijanie alebo ohrev batterii.


KOmpatibilita.

https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... ility.html
https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... tions.html
https://www.victronenergy.com/upload/do ... ual-en.pdf
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Dagus
Příspěvky: 1947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Dagus »

Pokud to není poprvé, tak by to chtělo reklamovat u zastoupení Victronu. Takhle se to chovat nesmí. Respektive chápu, že když to řídí DVCC, tak se mppt neptá a jede co mu řekne systém. Ale v momentě kdy info dostává od BT jen napětí, tak jo nesmí překročit. To bude SW bug. FW byly aktuální na obojím?
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Taky jak psal před tebou - kolik vlastně čidel "SmartBatterySense" tam měl zapojených?

Pokud víc tak to asi nebylo to pravé ořechové, i když by podle mě neměl mppt jít přes nastavené maximum (bulk).

Podle mě daleko spolehlivější je SmartShunt, či BMV712 protože jeden snímá celkové napětí a proud baterky.

Pokud bys chtěl mít snímačů více asi by to chtělo cerebo, nebo venus aby to přechroupalo víc čidel a poslalo to mppt správné údaje.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od kybos »

SmartBatterySense je v systému jen jediný, jak je vidno z Device listu. Je připojený na nejnovějších článcích, které se minimálně rozjíždí. Tento string je vybaven pouze induktivními balancéry s proudem do 1 A. Nabíječ obsahuje aktuální verzi firmware (poslední, kterou dal Victron do distribuce). Nabíječ je s čidlem propojen přes BT (jinak to ani není možné, čidlo má pouze BT). Přenáší do nabíječe informace o svorkovém napětí baterie a teplotě v místě senzoru.
Logování provádí nabíječ a výstup lze získat do aplikace.
náhled logu v grafickém provedení
náhled logu v grafickém provedení
detail poruchového děje
detail poruchového děje
Jak je z grafu patrno, v poruchovém ději jsou zobrazeny pro napětí úložiště dvě různé hodnoty pro jeden časový úsek (13:02 hod). Reálné jsou ty vyšší. Výkon, který je v poruchovém stavu zobrazen jako nulový byl ve skutečnosti maximální výkon, který solární pole bylo schopno v daný okamžik dodat. Časové překrytí hodnot je také možná způsobeno restartem nabíječe.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Nemohla se zapnout eqalizace při chybě?

Nastav ji - napětí stejné jako absorpční, % 0, čas 1 minutu, vypnutí dle napětí.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od kybos »

Automatická equalizace je vypnutá (viz nastavení nabíječe) a ručně ji nikdo nespouštěl. Vyrovnávání článků probíhá prostřednictvím balancérů, které se spouští kdykoliv se zjistí, že je rozdíl napětí článků větší nez 100 mV a běží tak dlouho, dokud se články nevyrovnají. Ve skutečnosti probíhala jen pár dnů po instalaci, než se články vyrovnaly, potom již nebyla příležitost, jelikož napětí článků bylo vzorně srovnané (v rozsahu provozního napětí 3,15 V až 3,40 V na článek).
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Nemyslel jsem že ji spouštíš, ale dle obrázků se asi tomu mppt hnul čas a zda se náhodou nespustila eqalizace i když byla zakázaná.

Mě se to taky někdy kousne a pak je tam ten šedivý pruh, ale data se nepřekrývají, ale chybí. Stane se to když zblbne SW přes BT, zda rušení netuším.

Nebylo přes BT připojen nějaký další SW?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Dagus
Příspěvky: 1947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Dagus »

A co na to říká support? Psal jsi jim to?
Já používám napětí pro řízení MPPT z shuntu kvůli kalibraci a sladění dvou mppt a problém s tím nemám. Každopádně kdyby cokoliv, tak to hold BMS odpojí a s poklesem slunce to celé umře na na nedostatek šťávy pro multiplus. Bez BMS je to dle mě špatný přístup.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2707
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od kybos »

Soban píše:Nemyslel jsem že ji spouštíš, ale dle obrázků se asi tomu mppt hnul čas a zda se náhodou nespustila eqalizace i když byla zakázaná.

Mě se to taky někdy kousne a pak je tam ten šedivý pruh, ale data se nepřekrývají, ale chybí. Stane se to když zblbne SW přes BT, zda rušení netuším.

Nebylo přes BT připojen nějaký další SW?
Žádný další SW přes BT připojen nebyl, komunikace přes BT probíhala pouze mezi nabíječem a senzorem.
Equalizace se nejspíš nespustila, jelikož v EQ režimu se používá nenulový výkon. Nabíječ ale v poruše zapisoval do logu nulový výkon.
Dnes jsem se pokusil restartovat senzor. Vyjmul jsem pojistku z napájecího (a zároveň snímacího vodiče) a vrátil ji zpět. Snímač po tomto úkonu již nenaběhnul. Na BT není detekovatelný a nesvítí ani ledka napájení. Pojistka je ale v pořádku. Pokus o restart dopadl tedy neúspěšně a chytrý senzor se asi odporoučel do křemíkového nebe. Možná jsem v manuálu přehlédnul, že je to přístroj jen na jedno připojení. Napodruhé již nefunguje. To i čínské padělky lze většinou připojit více než jedenkrát.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Dagus
Příspěvky: 1947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Dagus »

Ne opravdu to lze připojit vícekrát. Sám ho mám v práci na stole s 100/20 smart mppt.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od rottenkiwi »

Este by bolo dobre zverejnit tie hodnoty co su v ExpertMode.

Vidim kopu videi, ale vacsinou to pouzivaju v autach, RV a malych systemoch
s 100/30 reglami. Len jeden sa stazoval, ze mu to reportovalo - 18 *C.

Predpokladam, ze to nemaju odladene, co sa stane v pripade poruchy
toho DC-DC BUCK konvertera, co napaja tie ledky a BT.

Mozno to odrovnalo nejake prepatie nad 65 V a ono to odoslalo poslednu
hodnotu tych 59 ci kolko V a MPPT namiesto toho, aby to v nejakom casovom
okne ignoroval, tak to drzal, a asi predpokladal nejaku odmlku pre rusenie.

Neviem si predstavit, ako by som doma pri testovani BMS a MPPT nasimuloval,
ze BMS odoslalo nepravdepodobne vysoku hodnotu, hoci v MPPT mam nizsiu
a ako sa so znicenym BMS na prepetie dohovorit, ci uz je kaput alebo este zije.

KAzdopadne asi treba mat nejake BMV 7x2 a este byt viac smart, ako tie smart
sunty a smart MPPT a robit si kontrolu nejakym redundantnym systemom
napr. ESP32 + ESP NOW + ESP32 + kabel. / RS485 alebo CAN /.

KAzdopadne nech sa k tomu vyjadri Victron, ze kto je za SW zodpovedny.
I ked Victron ma niekolko svojich BMS systemov ale baterky stoja 800 € / kWh.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Skus ten senzor reklamovat, i s popisem chyby co na to victron, víc se fakt poradit nedá.

A osobně já nastavuji i eqalizaci i když je zakázaná právě aby tam byly smysluplné hodnoty kdyby se zapnula aby neničila baterku. (Jde totiž ručně zapnout tlačítkem.)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Dagus
Příspěvky: 1947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Dagus »

Tak vám nevím, ale nějak nevím jak tu equalizaci vynutit. Je vyplá a nejde nastavit ani vynutit, ani zapnout na mppt.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Soban
Příspěvky: 3449
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od Soban »

Máš tam userdefined takže na to kliknu a jde to nastavit.....

Teď jsem se koukal na ten tvůj obrázek že to máš zašedlé? Proč?

Skus ho vyresetovat a nastavit znovu zda se něco změní, skontroluj zda tam máš nejnovější FW jak pro mppt tak pro BT.

Když vybereš přednastavený profil pro olovo taky bude vypnutá?

Skus si založit vlastní profil tam to naklikat a pak ho načíst-použít.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
FRSO
Příspěvky: 2278
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Závada nabíječe Victron 150/100

Příspěvek od FRSO »

Zásadně nepoužívat MPPT s tím sensorem, ztratí se BT komunikace a MPPT nedostane stop nabíjení. Já to používám jen jako BT voltmetr. To samé u komponentů FVE, zásadně vše propojit kabely !!
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek