840Wp Kokonín
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 20
Re: 840Wp Kokonín
Tak pomalu rozbíhám on-line měření. Měření, webserver i generování grafů gnuplotem běží na ARMu http://ubnt.com/rspro pod http://openwrt.org s využitím standardních balíčků. Můžete nahlédnout na http://postolka.klikva.net/. Ještě pár grafů přidám a také hlavně heuristiku pro uživatele, tj. signalizaci stavu typu:
- energie nadbytek
dostatek energie
šetřit s energií
nedostatek energie
vážný nedostatek energie
vše vypnout
- mypower.cz
- R.I.P.
- Reputace: 521
vypada to velmi luxusne ..
nechtel by jste se zapojit do tohoto projektu ?

-
Inu klidne, ale to zabaleni je moc PHPkoidni. Zatim tam PHP nemam. Chtelo by to upravit protokol, aby to slo treba lehko vygenerovat i ze shellu a poslat curlem. A nebo variantu, ze by data slo poslat jen postem ci jeste lepe getem a na XML se vykaslat uplne. Pripadne opacnou variantu. Vystavim XML, ktery sem tam aktualizuji a mypower.cz snaz semypower.cz píše:vypada to velmi luxusne ..nechtel by jste se zapojit do tohoto projektu ?

- mypower.cz
- R.I.P.
Ten format, ktery je na wiki neni nutny, je jeden z tech, ktere ted na mypower jsou prijmutelne za pouziti uz existujiciho kodu. Samozrejme format muze byt i jiny, muze to byt v post/get libovolne, zalezi na moznostech mereni. Na mypower na serveru si to uz prelozim do potrebneho formatu. No pokud by to bylo mozne posilat klidne i ted (kdyz to nemam nachystane) v nejakem intervalu na log.mypower.cz, staci mi pak dat vedet vedet a zbytek poresim 

-
Tak co treba takto:
wget http://log.mypower.cz/get.php?unix=1317 ... 5&i_in=8.3
atd. stejna klicova slova jako v XML. Prikaz wget je standardne vsude... Navratova hodnota v plaintextu.
wget http://log.mypower.cz/get.php?unix=1317 ... 5&i_in=8.3
atd. stejna klicova slova jako v XML. Prikaz wget je standardne vsude... Navratova hodnota v plaintextu.
- mypower.cz
- R.I.P.
klidne a cim vice dat poslete (treba i teplotu baterie, U a I pro baterii), tim vice veci se bude dat v budoucnu zobrazit. Nazvy muzou byt libovolne, pocitam s ruznymi nazvy, takze jak se vam to nejlepe bude chtit pojmenovat, tak to bude pojmenovane
Navratove hodnoty bych pouzil podobne jako na wiki, tedy kratky jednoduchy plaintext. get.php ani nemusi byt, staci klidne treba jen ?, vse co jde takto na log.mypower.cz je prohnano modulem ReWrite a ve vysledku to zpracovava index.php, takze ani na tom get.php nejak nezalezi. jedine co by bylo dobre je staticka IP odkud data budou prichazet, podle toho bezpecne poznam ze data pochazi z mereni a ne odjinud, leda ze by nekdo IP slohnul, coz je mala pravdepodobnost
.

Pánové netušítě SNMP heslo. většinou bývá public do MPPT-60 ?
Nějak se mi nedaří přes snmpwalk -c public moje_ip .1 dostat udaje pro následné zpracování.
Nějak se mi nedaří přes snmpwalk -c public moje_ip .1 dostat udaje pro následné zpracování.
-
Teď už si přesně nevybavuji jak to s SNMP bylo, ale tuším, že to vyžadovalo specifikovat co přesně se má vyčítat. SNMP mě ovšem zklamalo. Myslel jsem si, že přes to půjde vyčíst vše a tak to není. Viz MIB soubor, který je na stránce network.html, tam je vidět, že to toho moc neumí. Využití trapu by možná bylo k něčemu, ale já jsem se vydal jinou cestou a vyčítám to, jak už jsem tu psal, přes modbus pomocí collectd démona a nemůžu si stěžovat.
Diky za sumář.
ano ten mib soubor mne překvapil, že má jen směšně málo asi 8 parametru ale nic použitelného. Proto jsem si myslel že je ještě někde něco skrytého. No jestli ne...
Ten příklad s Modbusem jsem četl a snažil se ho pochopit. Něco si občas programuju ale musím přiznat, že mi nedochází souvislosti. Tam musíš mít skompilovanou nějakou knihovnu či co? to už je mimo moji ligu.
Jeslti by to nebylo moc troufalé, mohl bych tě poprosit. o nasdileni celeho adresaře se všemi soubory co k tomu patří. Nějak bych se to z toho pokusil vyčíst. A věřím že by to bylo už zkompilované.
prosím.
Díky
Karel
ano ten mib soubor mne překvapil, že má jen směšně málo asi 8 parametru ale nic použitelného. Proto jsem si myslel že je ještě někde něco skrytého. No jestli ne...
Ten příklad s Modbusem jsem četl a snažil se ho pochopit. Něco si občas programuju ale musím přiznat, že mi nedochází souvislosti. Tam musíš mít skompilovanou nějakou knihovnu či co? to už je mimo moji ligu.
Jeslti by to nebylo moc troufalé, mohl bych tě poprosit. o nasdileni celeho adresaře se všemi soubory co k tomu patří. Nějak bych se to z toho pokusil vyčíst. A věřím že by to bylo už zkompilované.
prosím.
Díky
Karel
-
Tak jsem na to mrknul, dostanu z toho neco treba takhle:
snmpwalk -Os -c public -v 1 IP_ADRESA 1
snmpwalk -Os -c public -v 1 IP_ADRESA 1
-
Pokud se použije collectd daemon s modbus modulem, neni treba nic kompilovat, vse je hotove. I konfigurace je relativne trivialni. Staci si stahnout manual k modbusu od Morningstaru. Prikladam konfiguraci collectd daemona, pokud neco nebude jasne, samozrejme pomuzu:KarelSebela píše:Diky za sumář.
Kód: Vybrat vše
BaseDir "/var/lib/collectd"
PIDFile "/var/run/collectd.pid"
# ctu data kazdych 120 sekund
Interval 120
ReadThreads 2
LoadPlugin modbus
# data si ukladam do CSV souboru
LoadPlugin csv
# a sice do /tmp (je to mikrorouter)
<Plugin "csv">
DataDir "/tmp/csv"
StoreRates true
</Plugin>
<Plugin modbus>
<Data "voltage-input-1">
RegisterBase 0x018
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "voltage-battery"
</Data>
<Data "voltage-input-2">
RegisterBase 0x01b
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "voltage-array"
</Data>
<Data "current-input-1">
RegisterBase 0x01c
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "current-battery"
</Data>
<Data "kwh-input-1">
RegisterBase 0x039
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "kwh-total"
</Data>
<Data "temp-input-1">
RegisterBase 0x023
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "temp-chladic"
</Data>
<Data "temp-input-2">
RegisterBase 0x025
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "temp-battery"
</Data>
<Data "wh-input-1">
RegisterBase 0x044
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "wh-daily"
</Data>
<Data "wh-input-2">
RegisterBase 0x03A
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "power-output"
</Data>
<Data "charge-input-1">
RegisterBase 0x032
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "charging-state"
</Data>
<Data "charge-input-2">
RegisterBase 0x033
RegisterType Uint16
Type voltage
Instance "target-voltage"
</Data>
<Host "modbus">
Address 192.168.11.77
Interval 60
<Slave 0x01>
Collect "voltage-input-1"
Collect "voltage-input-2"
Collect "current-input-1"
Collect "kwh-input-1"
Collect "temp-input-1"
Collect "temp-input-2"
Collect "wh-input-1"
Collect "wh-input-2"
Collect "charge-input-1"
Collect "charge-input-2"
Instance "tsmppt"
</Slave>
</Host>
</Plugin>
Zdar,
predpokládám dokumentaci modbusu jsi myslel
http://www.morningstarcorp.com/en/suppo ... ?ItemId=10
ja mam v cronu nastavený script v php který mi stahuje už ostatní data z dalších zařízení přes snmp.
Takže kam dám ten tvuj přiložený kod. To není přeci php script ale něco men moc nechoházejícího.
co myslíš gnuplotem? to je nějaký další jazyk?
ja mam v cronu nastavený script v php který mi stahuje už ostatní data z dalších zařízení přes snmp.
Takže kam dám ten tvuj přiložený kod. To není přeci php script ale něco men moc nechoházejícího.
A ještě ten mudbus nejede přes ethernet? ale nějak přímo drátem bych musel připojit nějaký comp?
-
Hmmm, stejne jako cron bezi jako demon, tak collectd bezi jako demon. Ale mozna se na cron divate trochu spatnou optikou. Proste collectd je program co bezi na Linuxu/UNIXu. A ten muj kod, to je konfiguracni soubor. Ale jestli mate rad to PHP a o server se sam nestarate (coz si mozna spatne dedukuji), tak zkuste pozadat spravce o instalaci http://code.google.com/p/phpmodbus/ a muzete to vycitat primo z PHP.KarelSebela píše:Zdar,
Gnuplot je tak trochu jazyk pro delani grafu http://www.gnuplot.info/
-
Ne, ne, MPPT-60 prave umi modbus pres ethernet. Ja to vycitam na malickem zarizeni, ktere ma v sobe switch a wifinu a stara se mi o internet doma. No a kdyz uz tam bezi, tak at dela co muze. Takze se mi stara i o telefon a nebo o FV. Dokonce tam bezi i webovy server, je to pristupne na adrese http://postolka.klikva.net/KarelSebela píše:A ještě ten mudbus nejede přes ethernet? ale nějak přímo drátem bych musel připojit nějaký comp?
- mypower.cz
- R.I.P.
muzu se optat co to jsou ty zuby na grafu cca uprostred (nedele vecer az streda rano) behem noci? Nejake odpojovani neceho? Nebo naopak pripojovani kratkodobe ?

-
To je lednice.
-
- Reputace: 0
Drama - pozeram že si to paradne rozbehol to meranie na webu. SUPERdrama píše:To je lednice.
Mam dotaz ,mam možnosť lacno ( 20€/ks )kupiť použite zo založneho UPS systemu akumulatory
YUSA - 65AH
CSB - GP12650 -65Ah
Maju ich tam cca 100 ks (kupil som 10ks YUSA-65Ah zapojil som to seriova-parlelne na 24V všetkych 10ks a meranie bolo taketo.
Zapojil som to na UPS 1000VA --- zaťaž bola 300W žiarovka ,odber bol presne 3 hodiny z akumulatorov.
Akumulatory boli nabite na 100%
začiatok 9:53 min. ----- 27,41V
9:59 min. ----- 25,40V
12:53 min. ---- 25,07V koniec odberu z Aku.
meral som to merakom FLUKE 289 FVF /teplota akumulatorv 15,1stupňa
Oplati sa do tohto olova pre začiatok investovať ??? alebo su to vyhodene peniaze ?
Ďakujem
- abrams
- Reputace: 427
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
jestli z toho plně nabitého aku (24V 325Ah) vylezlo JEN 37Ah tak to vůbec neber
!
Volovo v tomto stavu je totálně na hov*o ! , leda by byly zadara i s baterkometem kterej by je párkrát použil a pak hodil
do kontecu
. Nevzpomenu si jakou Máš FVE , ale rovnou bych hledal NiCD nebo LiFe . Volovem se tu spálili takřka
všichni
mne nevyjímaje
.
Teď sem si všim že jsi vybíjení ukončil při 25,07V (12,5V) , proč tak brzo ?
U kapacitní zkoušky se končí až při cca 22V (11V)
.
Zkus to ještě jednou až na 22V a pak se ozvi
.
Elektronům zdar
jestli z toho plně nabitého aku (24V 325Ah) vylezlo JEN 37Ah tak to vůbec neber

Volovo v tomto stavu je totálně na hov*o ! , leda by byly zadara i s baterkometem kterej by je párkrát použil a pak hodil
do kontecu

všichni

Teď sem si všim že jsi vybíjení ukončil při 25,07V (12,5V) , proč tak brzo ?
U kapacitní zkoušky se končí až při cca 22V (11V)

Zkus to ještě jednou až na 22V a pak se ozvi

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič 48MWh+ , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny

-
Podle hrubeho odhadu ma ta 650Ah jednotka kapacitu 180Ah. Tzn. ze to vychazi zhruba jedno € na Ah a to s tim, ze to bude mit dost krizku na zadech a kapacita pujde rychle dolu. Ja bych to nebral.Jozef píše:Drama - pozeram že si to paradne rozbehol to meranie na webu. SUPERdrama píše:To je lednice.
Mam dotaz ,mam možnosť lacno ( 20€/ks )kupiť použite zo založneho UPS systemu akumulatory
YUSA - 65AH
CSB - GP12650 -65Ah
Maju ich tam cca 100 ks (kupil som 10ks YUSA-65Ah zapojil som to seriova-parlelne na 24V všetkych 10ks a meranie bolo taketo.
Zapojil som to na UPS 1000VA --- zaťaž bola 300W žiarovka ,odber bol presne 3 hodiny z akumulatorov.
Akumulatory boli nabite na 100%
začiatok 9:53 min. ----- 27,41V
9:59 min. ----- 25,40V
12:53 min. ---- 25,07V koniec odberu z Aku.
meral som to merakom FLUKE 289 FVF /teplota akumulatorv 15,1stupňa
Oplati sa do tohto olova pre začiatok investovať ??? alebo su to vyhodene peniaze ?
Ďakujem