No a nestačil jsem se divit:
- izolační vlastnosti bedny jsou mizerné. Venkovní teplota samozřejmě během dne roste a v noci klesá o několik stupňů, to je jasné. Ale že v bedně bude teplota klesat také klidně i o stupeň a více, to mě překvapilo. I když je to okolní vzduch, no... možná právě proto reaguje rychleji než ty baterky, ale i tak je to jasný signál, že izolace stojí za ...
- Ruuvitag je umístěn volně na jedné z baterií. nesnímá teplotu spojky a vzhledem ke konstrukci asi ani teplotu baterie, spíše +- vzduchu okolo baterií. Proto mě překvapila relativně rychlá odezva růstu teploty při nabíjení. Přece jen ty baterie, to je nějaká hmota. Tu zahřát, to už musí být něco. A přitom teplota reaguje téměř ihned poté, co panely začnou dobíjet. Napadlo mě, že to může být ohřevem třeba od kabelů. Ale ty proudy jsou opravdu o ničem...
- bohužel to pro mne znamená, že jsem v minulosti zcela jistě nabíjel LiFePo4 i při menších mínusových teplotách. Asi ne moc, ono toho sluníčka v zimě a v údolí opravdu moc není. Spočítal jsem to ta na 0,06 - 0,1C. Ale že se to stalo je téměř jisté.
Takže jsem rád, že jsem se v minulosti dokopal k tomu, že jsem baterkám pořídil termostat a topení. Zatím jsem to neměl možnost vyzkoušet i s měřením. A nijak zásadně po tom netoužím, ale ona ta zima ještě neskončila, tak uvidíme. Každopádně několik centimetrů polystyrenu ze všech stran ještě neznamená, že dobře izolujete. Bohužel.
A už jenom dodám, že přemístit baterie by pro mne znamenalo odhadem 2x20 metrů DC kabelů, takže ztráta úbytkem napětí na vedení 365/24/7. To topení mi pořád přišlo efektivnější