Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob úno 04, 2023 9:06 am
bobik600 píše:Moc tomu článku nerozumím. Ale pokuď jeden panel vyrobí 23násobek energie spotřebované na jeho výrobu, tak to na moc velkou výhru nevidím.
rva píše:Koeficient ročního využití https://cs.wikipedia.org/wiki/Koeficient_ro%C4%8Dn%C3%ADho_vyu%C5%BEit%C3%AD je u fotovoltaiky asi 20% (u větrníků podobně). Tedy kabely a elektroniku musím dimenzovat na 100% výkonu, ale v průměru tam poteče 5x méně. Vypadá to na pěkné mrhání materiálem.
U jádra je koef. vyžití nad 90%.
rva píše:U jádra je koef. vyžití nad 90%.
bobik600 píše:Protože kromě ohřevu vody jsou panely jenom tak 1/3 1/5 z ceny FVE. Ostatní komponenty jako měnič a baterky nemají takovou životnost a ani takový pěkný poměr nákladů výroba a výroba. I při dnešních nesmyslně vysokých cenách elektrické energie je to loterie, zda se vůbec investice do vlastní FVE zaplatí. Hromada času, který tomu člověk musí věnovat, zvýšené riziko požáru od baterek neplatnost případé pojistky na vyhořelý barák z důvodu, že si FVE člověk namontoval sám......
PetaJoule píše:bobik600 píše:Protože kromě ohřevu vody jsou panely jenom tak 1/3 1/5 z ceny FVE. Ostatní komponenty jako měnič a baterky nemají takovou životnost a ani takový pěkný poměr nákladů výroba a výroba. I při dnešních nesmyslně vysokých cenách elektrické energie je to loterie, zda se vůbec investice do vlastní FVE zaplatí. Hromada času, který tomu člověk musí věnovat, zvýšené riziko požáru od baterek neplatnost případé pojistky na vyhořelý barák z důvodu, že si FVE člověk namontoval sám......
Aha. No - s tím Ti asi nepomůžu. Takže ještě jednou:
Ohrnuješ rypák (budeme takový direktní), že něco vyrobí "jenom 23ti-násobek" toho co bylo k jeho výrobě třeba. Sám 23 detí nemáš (a žena svých 23 taky ne - předpokládám). Dobrá... možná jsi sedlák a uživíš vlastní silou (bez traktorů atd.) sebe a ještě 23 jiných lidí? Ano/ne?
Než narovnám Tvoje bludy tam nahoře na pravou míru, chtěl bych se jenom dopracovat k tomu odkud bereš jaksi oprávnění pro svůj verdikt. Nebo možná můžeš ukázat na věci co si na sebe vydělají 1000-násobek?
Takový Elerix 380Wp modul za 25 let vyrobí 11,4MWh. Stojí 5000Kč, 11,4MWh stojí - dotováno od státu 68400 Kč.
Rozdíl 63400 Kč - myslím, že za to se dá pořídit slušný měnič.
To mluvíme o jednom modulu. Teď jich na střechu dej 102 nebo 120![]()
Odhadem bych řekl, že onen rozdíl u 102 modulů mezi kupní cenou těch modulů a tím co vyrobí bude takových 6,5 mio CZK. Ale - čárymáryfuk - moje elektrárna stála jen 2,5 mio. Proto si taky mohu dovolit nechat energii ležet na střeše.
Ach? Nemůžeš 102 nebo 120? Neumíš? To bude asi tím, že taky neumíš použít baterky bez zvýšeného rizika požáru - nebo životností 25 let.
Takže doufám, že to fňukání od Tebe přichází ještě než ses pouštěl do nějakého FVE projektu a tam mám pro Tebe radu úplně zadarmiko: nedělej to. Vykašli se na vlastní FVE a leť raději na dovolenou.
rva píše:Kolikrát více se dostane energie než se do daného zdroje vloží je v odkazu, kde je tabulka https://world-nuclear.org/information-library/energy-and-the-environment/energy-return-on-investment.aspx
U jaderné elektrárny z ní dostaneme za její život 40 let 59x více energie, než jsme vložili na její stavbu a spotřebovali během provozu (70x více pokud bude provozována 60 let).
U soláru tam je nejvyšší hodnota 12x, ale u amorfních panelů jen 2.1x.
Jsou tam i další zajímavé tabulky,
1. například jaderka produkuje 6-26 gCO2/kWh, uhelná 894-980 a fotovoltaika 50-95 gCO2/kWh
2. spotřeba mědi [tuna/TWh] - jaderka 3, uhelná 1, fotovoltaika 850, větrná 23
3. spotřeba betonu [tuna/TWh] - jaderka 760, uhelná 870, fotovoltaika 4050, větrná 8000, vodní 14000.
vanilka píše:Já na všech těch názorech o energetický ne-návratnosti FVE nechápu jednu věc:
Někdo musel zpracovat suroviny a se ziskem je prodat. Někdo musel ze surovin vyrobit panel a se ziskem ho prodat. Někdo ho musel koupit a se ziskem přeprodat. A ve finále panel koupím já za 5000,-CZK. Energetické náklady každého jednoho z těhle kroků jsou obsaženy v marži zpracovatele / výrobce / obchodníka. Cena energie je světově plus minus srovnatelná, rozhodně se neliší v rámci řádů. Takže i kdybych předpokládal, že polovinu finální ceny panelu tvoří cena energie, vychází mi spotřeba energie na výrobu 1ks panelu v rámci stovek kWh. Jestliže, jak PetaJoule spočítal, vyrobí 1ks panelu za dobu svého života 12MWh a na střeše jich každý máme několik desítek, musí být přeci FVE ve výsledku těžce energeticky zisková.
vanilka píše:Já na všech těch názorech o energetický ne-návratnosti FVE nechápu jednu věc:
Někdo musel zpracovat suroviny a se ziskem je prodat. Někdo musel ze surovin vyrobit panel a se ziskem ho prodat. Někdo ho musel koupit a se ziskem přeprodat. A ve finále panel koupím já za 5000,-CZK. Energetické náklady každého jednoho z těhle kroků jsou obsaženy v marži zpracovatele / výrobce / obchodníka. Cena energie je světově plus minus srovnatelná, rozhodně se neliší v rámci řádů. Takže i kdybych předpokládal, že polovinu finální ceny panelu tvoří cena energie, vychází mi spotřeba energie na výrobu 1ks panelu v rámci stovek kWh. Jestliže, jak PetaJoule spočítal, vyrobí 1ks panelu za dobu svého života 12MWh a na střeše jich každý máme několik desítek, musí být přeci FVE ve výsledku těžce energeticky zisková.
cipis píše:Máš v tom zásadní chybu, panely tvoří ve finále zlomek ceny celé FVE ...
Když vezmeme, že hotová elektrárny 10kWp stojí hrubo přes půl mega, tak panely v ní jsou jen 1/5 ...
Tedy 4/5 elektrárny také někdo/něco musí vyrobit a postavit.vanilka píše:Já na všech těch názorech o energetický ne-návratnosti FVE nechápu jednu věc:
xhorak píše:Neni ten beton, cement a ocel potreba k budovani FVE na zelene louce? Neda se to vypustit pro FVE vybudovane na strechach? Nejake konstrukce na strese potreba jsou, treba ten hlinik, to v tom rozpadu asi bude v tom iron/steel.
Taky zalezi na energetickem mixu te energie v TWh potrebne k vyrobe jednotlivych materialu z hlediska emisi CO2. Na kovy a sklo predpokladam bude treba hlavne elektricka energie.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků