2x samostatny axpert do jedne site
Souhrn tématu
Dva samostatné měniče Axpert 4000W s vlastními 48V bateriemi umístěné na různých místech bez paralelního propojení mohou mít nesynchronizované sinusové vlny, což může způsobit problémy při jejich společném připojení do jedné sítě. Řešením může být využití bypassu jednoho měniče jako vstupu druhého, ale při výpadku baterie nebo restartu může dojít k nesouladu napětí. Vstup solárních panelů u některých klonů Axpert může vykazovat chování jako zkrat, což komplikuje připojení panelů bez správného zapojení ochrany.
- brana
- Reputace:0
- Lokalita: Humpolec
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:HumpolecSystémové napětí:48V
2x samostatny axpert do jedne site
chlapi zajimal by mne vas nazor,nebo poznatek,jestli to uz nekdo zkousel...nastin-2 ks samostatnych menicu 4000W a vystupy 230V do jedne site.kazdy menic a baterka umisten uplne jinde, kazdy ma solo baterku 48V a nejsou nijak paraelne propojeny,predpokladam,ze sinusoida bude u kazdeho jina-neco jako fazovy posun u 3fazoveho rozvodu a ted jde o to-"nepohada se to"???napadlo mne-dat vystup jednoho jak vstup 230V druheho-kdyz druhy prepne na bypas, napajel by ho vystup prvniho,kdyz bych do prepnul na normalni provoz bez bypasu-mely by se strany 230V "srovnat" ne?pak mu sebrat u druheho ten "vstup" z prvniho a spojit vystupove strany obou do jednoho vystupniho kabelu.ted je otazkou,kdyz jeden diky vybite baterce odpadne a nebo se vecer uspi tak co se bude dit pri opetovnem nastartovani strany 230V,vzhledem k vzdalenosti menicu nejde propojit oba menice zadnym datovym kabelem,aby mohli chodit paraelne a aby kazdy menic napajen "jen neco" je moc krkolomne reseni,setkal se uz nekdo s podobnym problemem?podotykam ,ze u jednoho menice je moznost DS,aby si "precetl" sinusovku ,ale u druheho ne,navic prepnuti na DS pri vybite baterce je v tomto pripade nezadouci,proste "odpadne" a nedodava .diky za vase nazory
- rva
- Reputace:1036
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 76
- Lokalita:Kousek od Lysé nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:46000 Kapacita baterie [kWh]:76
Re: 2x samostatny axpert do jedne site
Aneb jak jsem poslal své měniče do křemíkového nebe.
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
FV: 43 kWp,
Baterie: LiFePO4 76 kWh,
Kombinované měniče/regulátory: 3x Isolar SM II (5 kW, 100 A, 450 V) + Isolar SMG II (6.2 kW, 120 A, 500 V)
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
- Matess
- Reputace:212
- Lokalita: Šumperk
- Lokalita:Šumperk
pokud ty měniče neumí fungovat paralelně, tak je tak nezapojovat.
Pokud ty měniče umí fungovat paralelně musí mít paralelní karty a musí spolu komunikovat.
Pokud jsou spojené paralelně, musí mít stejnou baterii.
Pokud mám 2 měniče, které neumí pracovat paralelně, tak je mohu mít klidně každý se svoji baterií, ale každý musí dělat svoji fázi a tehdy je potřeba aby každý krom své fáze měl i svoje N, protože to není jak synchronizovat a Nkem může téct dvojnásobný proud.
Pokud ty měniče umí fungovat paralelně musí mít paralelní karty a musí spolu komunikovat.
Pokud jsou spojené paralelně, musí mít stejnou baterii.
Pokud mám 2 měniče, které neumí pracovat paralelně, tak je mohu mít klidně každý se svoji baterií, ale každý musí dělat svoji fázi a tehdy je potřeba aby každý krom své fáze měl i svoje N, protože to není jak synchronizovat a Nkem může téct dvojnásobný proud.
- brana
proto se ptam )sice neznam vnitrni zapojeni axpertu,ale pokud na vstupu "nevidi" rozdil mezi sinusoidou DS a napr.sinusoidou generatoru,tak by mu nemel vadit ani na vstupu vystup z jineho menice ne? prave netusim jak se tam provadi ta synchronizace mezi sinusoidou vstupu DS a vystupu menice,ale nejak "predpokladam",ze kdyz odpadne do bypasu a pak znovu naskoci na baterky,tak si tu sinusoidu "pamatuje"-otazkou je zda si ji "pamatuje" i pri uspani a opetovnem nabehnuti..ale jak psal koleaga o tom kremikovem nebi-je to trosku drahy pokus)
- jahodovák
- Reputace:235
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Lokalita:podhůří Orlických horVýkon panelů [Wp]:7500
Pokud je každý jinde a nejsou propojeny tak jedině každý na svůj okruh,jak už tu bylo napsáno spojení výstupů bude znamenat přinejmenším pěkný průšvih,který může skoro jistě skončit s jejich zničením.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
- Prackov
- Reputace:15
- Lokalita: Turnov
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 10000
- Lokalita:TurnovSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:5000 Kapacita baterie [kWh]:10000
Samozřejmě výstupy se spojit nesmí.
Ale já mám 2 systémy.
12 a 24v.
Mam dva Axperty.
Malý 12v tahá osvětlení a televizi.
Je tam olověná baterie.
Místo sítě pro přepnutí na bypass je na vstup přiveden výstup z 24v Axperta.
Celé to funguje tak že když olovo padne na nastavenou hodnotu, přepne na byapss a táhne to větší Axpert který je na Lifepo4 baterce.
Když se lifepo vybije, přepne bypass velkého Axperta na ČEZ a vše jede z gridu.
Když náhodou nepůjde proud, v olovu je slušná záloha abychom svítili....a nějakou rezervu nechávám i v Lifepo4 pro lednici a mrazáky.
Ale já mám 2 systémy.
12 a 24v.
Mam dva Axperty.
Malý 12v tahá osvětlení a televizi.
Je tam olověná baterie.
Místo sítě pro přepnutí na bypass je na vstup přiveden výstup z 24v Axperta.
Celé to funguje tak že když olovo padne na nastavenou hodnotu, přepne na byapss a táhne to větší Axpert který je na Lifepo4 baterce.
Když se lifepo vybije, přepne bypass velkého Axperta na ČEZ a vše jede z gridu.
Když náhodou nepůjde proud, v olovu je slušná záloha abychom svítili....a nějakou rezervu nechávám i v Lifepo4 pro lednici a mrazáky.
Domácí poloostrovní elektrárna 7.5kwp
24v 700Ah. Lifepo4 .
12v 750Ah olovo....
Smartshunt, cerbo
Victron smart 100/20
Victron Smart. 100/50
Victron smart 150/45
Victron smart 150/70
Epsolar 40A na 12v
Axpert 2400w pro lednice a mrazáky, mikrovlnka, sušička a drobotina.
Easun 2400w..... pračka, myčka.
Čína měnič 2500w 24v. V dílně když je potřeba...
Axpert 12v ,VP800va osvětlení celého domu a Tv.
24v 700Ah. Lifepo4 .
12v 750Ah olovo....
Smartshunt, cerbo
Victron smart 100/20
Victron Smart. 100/50
Victron smart 150/45
Victron smart 150/70
Epsolar 40A na 12v
Axpert 2400w pro lednice a mrazáky, mikrovlnka, sušička a drobotina.
Easun 2400w..... pračka, myčka.
Čína měnič 2500w 24v. V dílně když je potřeba...
Axpert 12v ,VP800va osvětlení celého domu a Tv.
- Matess
- Reputace:212
- Lokalita: Šumperk
- Lokalita:Šumperk
pokud jsou jako UPS řazeny za sebou není to problém.
- brana
ano nad takovou "kaskadou" jsem take uvazoval-vystup menice 1 je zapojen jako vtup DS 2. menice 2 kazdy se samostatnou baterkou-nastaveni prepnuti na bypas je vec priorit a velikosti baterky-jen je okamzity vykon na strane 230V omezen vykonem jednoho menice a to je to "co mi vrta v hlave" 
- rottenkiwi
- Reputace:287
- Lokalita: SO, SK
- Lokalita:SO, SK
Jak pise rva.
Toto ma zmysel u Axperta + Multiplus I / II alebo Phoenix + Multiplus I / II a pod.
Nastavim u Multi nejake parametre, napr. 7 A docucavanie.
Zapnem 3000 VA Axpert a napojim na AC IN Multi, ergo Multi bude brat
z Axpertu 7 A a nabijat baterku alebo Multi da 3000 VA a docucne do limitu 7 A.
Podobne u Phoenixu 5000 VA, nastavim 20 A docucavanie na Multi,
tak Multi da 3000 VA + 20 A docucne z Phoenixu.
Problem nastava vtedy, ked sa na vystupe Multi objavi napr. zapnutie PC,
kde zdroj potiahne na zaciatku 75 A do kondov, to zhodi docucavanie z Phoenixu.
Toto ma zmysel u Axperta + Multiplus I / II alebo Phoenix + Multiplus I / II a pod.
Nastavim u Multi nejake parametre, napr. 7 A docucavanie.
Zapnem 3000 VA Axpert a napojim na AC IN Multi, ergo Multi bude brat
z Axpertu 7 A a nabijat baterku alebo Multi da 3000 VA a docucne do limitu 7 A.
Podobne u Phoenixu 5000 VA, nastavim 20 A docucavanie na Multi,
tak Multi da 3000 VA + 20 A docucne z Phoenixu.
Problem nastava vtedy, ked sa na vystupe Multi objavi napr. zapnutie PC,
kde zdroj potiahne na zaciatku 75 A do kondov, to zhodi docucavanie z Phoenixu.
- brana
no chlapi asi tak,ja tu moc nepublikuji a nezatezuji zbytecnymi dotazy,ale v tomoto pripade proste nevim kudy z toho ven)) uz roky mi jedou prvni axperty 4kw myslim pip ms nebo co byly ty jedny z prvnich,jedou 3 s paraelelnima kartama a na jedne baterce a pohoda klidek tabacek)ted se mi naskytla koupe VEVOR to je nejaky cinsky klon axperta nebo co,taky na 48Vss/4kw a za osmicku kus-no nekup to- tak premyslim,ze bych rozdelil tu velkou baterku a dal kazdemu z tech novych svych 48Vss na baterce-a umistil je uplne jinam-pomerne daleko od tech stavajichcich, mohuou jet jen jako "dobijece"ale to mi pripada jako skoda a tak mi stale "vrta hlavou" jak s tim vyjebat na te strane vystupu 230V-asi tak
- rva
- Reputace:1036
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 76
- Lokalita:Kousek od Lysé nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:46000 Kapacita baterie [kWh]:76
Baterku rozdělit na dvě nezávislé baterie není rozumné, neboť jak u měničů, tak i u baterií v jednotě je síla. Jinak bude věčně problém že jedna baterie bude vybitá a u druhé nebude kam dávat přebytky.
Z toho dalšího, který se nedá paralelně připojit, bych udělal nabíječe a třeba na něj navěsil nějaké panely (sám to tak taky mám). Pokud se jeho výstup nehodí na napájení části rozvodu v domě, tak třeba se hodí na občasné využití k elektrické sekačce a podobně.
Z toho dalšího, který se nedá paralelně připojit, bych udělal nabíječe a třeba na něj navěsil nějaké panely (sám to tak taky mám). Pokud se jeho výstup nehodí na napájení části rozvodu v domě, tak třeba se hodí na občasné využití k elektrické sekačce a podobně.
FV: 43 kWp,
Baterie: LiFePO4 76 kWh,
Kombinované měniče/regulátory: 3x Isolar SM II (5 kW, 100 A, 450 V) + Isolar SMG II (6.2 kW, 120 A, 500 V)
- brana
chapu,mam nabidku na starsi panely 230Wp za 1600 kousek tak jich dvacku dokoupim a na jeden ten novej VEVOR to navesim, to je jasny a bude zatim fungovat jen jako dobijec baterky,ale dam mu "svoji" baterku a na jeho vystup bych zatim povesil invertor z 220V na 3x220V-ono se mi v dilnicce obcas i neco toci) a kdyz to spadne tak proste nebudu delat)a ten druhy necham zatim jen jako dobijec bez niceho na vystupu,ale i tak mi vtra hlavou jak s tim vyjebat na te strane 220V))napadlo mne trisloupkove trafo na kazdem sloupku vinuti 220 a jedno sekundarni 220V ale tam je ta stejna otazka-kazda sinusoiuda jina a na jednom jadru....netusim co by to delalo-jo a jsem takovym priznivcem jednoduchych reseni pokud mozno bez elektroniky-to je jen zdrojem neustalych problemu))navic jsem na PC blbej a tak nejaka "domaci automatizace"neni nic pro mne)
- kuli
- Reputace:52
- Lokalita: Horná Orava
- Lokalita:Horná Orava
Tiež chcem niečo podobné riešiť, ale je to trošku problém, ako píše rva.
Skus pozrieť vlákna, kde to riešili :
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ree#p96059
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 40#p117568
Skus pozrieť vlákna, kde to riešili :
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ree#p96059
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 40#p117568
8,64 kWp JJZ 12 % sklon, 24 x 360 Wp Longi Full Black , 3 x PIP 5048 MK na 1 f, Batéria Li-ion Tesla 12s - 40 kWh/ pracovný rozsah batérii 42 - 49 V
- brana
tak jsem se konecne dokopal k tomu natahnout 2x CYKY k 2 klimackam a zprovoznit jednoho toho klona axpertu na solo louhovych baterkach,baterky sice nic moc ,ale prez den jedou a v noci kdyz spadne U na baterkach tak to odpadne cely a je......dobry....treba se ty baterky po par cyklech trosku vzpamatujou-no myslel jsem si ze povesim a zapojim i ten druhej na dalsi 2 klimy a EJHLE....pripojil jsem baterku prez zarovku,aby kondiky nedostaly takovou prdu-dobry menic naskocil,nastavil jsem mu parametry -na vystupu 230V dobry,,,,,,ze pripojim aspon zkusebne 2 panely a ono NIC-ani se nerozsvitil na dipleji znak panelu,tak rikam zblaznil se ti mozecek co? parkrat vypnout /zapnout a to same,vezmu merak a na privodu od panelu 6A rikam dobry nabijis a neukazujes? ale ne vstup na panely se chova jako cistej zkrat,tak bud prodavajici vedel proc se toho zbavuje a nebo jsem uz uplne blbej))) sundam celni dekl a ocichavam to jak ratl-nikde nic nesmrdi-opticky nikde nic zacouzeneho proste viditelne nic,jeste jsem si vzal brejle a baterku a ziram do toho jak do stredoveky studny a vidim co?h......spravne.....znovu projedu nastaveni......vstup DS funguje,bypas funguje,menic z baterk funguje,ukazuje U- i A- i W tak nevim.....pri nejhorsim ho necham jen jako menic bez vstupu z panelu.ale je to skoda,myslel jsem ze na nej povesim par panelu co mam na zapadani stranu a dam je smerem na jih -protoze nejvic stavy je potreba v zime a to je jih nejlepsi......takze- uz se nekdo setkal s tim,ze axpert mel VSTUP z panelu jakoby ve zkratu?podotykam ze u mne se NEMOHLO stat nejaky prepolovani ,jiny U nebo tak neco...i z te baterky jsem ho radeji pripravil na U prez zarovku....)napadlo mne jestli tam nebyva nejaka ochrana dioda na tom vstupu kdyby to nahodne nekdo prepoloval nebo nejaka jina ochrana-nevim schema je asi sci-fi a psat cinanovi kdyz je to z 3. ruky je asi blbost)