GROWATT MODBUS

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Zdravím všechny,
už pár týdnů provozuju Growatt SPF5000ES, 5kWh Lion a 4,5kW panelů. Fórum už jsem prošel křížem krážem. Growatt asi nebude úplně main stream. Nějaké slabiny už jsem objevil, ale fungovat se s tím dá. Teď bych chtěl rozjet modbus komunikaci. Kvůli vzdálenému dohledu, a pak pro optimální rozložení ukládání mezi baterie a boiler. V hw i sw se jakž takž chytám. Našel jsem popis modbus komunikace. Přes RS485 jsem se s jeho pomocí pokoušel vyčíst registry, ale zatím bez úspěchu. Asi mi něco uniká. Podle popisu by měla být adresa 1, com 9600,8,N,1. Ale zkoušel jsem i jiné nastavení. Provozujete to prosím někdo? Budu vděčný za každou připomínku. Diky
Kostěj
Příspěvky: 610
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od Kostěj »

karelw píše:... Přes RS485 jsem se s jeho pomocí pokoušel vyčíst registry, ale zatím bez úspěchu.
Základní otázka: Jsou na převodníku ledky komunikace? Blikají při pokusech o čtení?
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj, díky. Jako na převodníku RS232 na 485? Tam bliká ledka jen při vysílání. Průběhy na lince vypadají v pohodě. Mám je i na pinech 6 a 7, té 75176 (nebo co tam je) na desce s RJčkama v měniči. Zkoušel jsem i prohodit A a B. Měnič nic neodpoví. Jako by se mu nelíbilo něco na paketu nebo chybělo něco v nastavení měniče. Tam jsem ale našel jen adresu a ta je nastavena na 1. Nemáte prosím po ruce příklad paketu na který Vám odpověď chodí?
Díky
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od PetrDubi »

Ukončovací odpory na lince jsou?
A jsi si jistý, že to máš na Growattu zapojené na správné piny?
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kostěj
Příspěvky: 610
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od Kostěj »

PetrDubi píše:Ukončovací odpory na lince jsou?
A jsi si jistý, že to máš na Growattu zapojené na správné piny?
Já s tím zápasil při přechodu z greenbona na epever. Oba měly RS485, ale na greenbono chodil zjednodušený převodník (více na yorix.cz), ale na epever jsem musel koupit plnohodnotný. Ten z greenbona tam chodil až když jsem přidal odpory, ale stejně značně nespolehlivě.
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Na své straně mám zakončovák i odpory pro zajištění klidivých úrovní na lince. Na straně měniče zakončovák nemám. Ale to by na půl metru kabelu neměl být problém. O zapojenní jsem pochyboval, proto jsem se díval až na piny linkoveho driveru v měniči. Tam to vypadá dobře. Můžu se mrknout i na TTL stranu stranu driveru, tam je to ješte pořád oddělené. Mám to zapojené v tom RJéčku, na kterém je zapojena jen RS485. Myslím, že pes bude zakopaný jinde. Díky
Fliacik
Příspěvky: 90
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od Fliacik »

Ahoj Karel ja som Svoj Growatt SPF5000 vyriesil pomocou shine wifi kde som si nastavil ze vsetky data odosiela menic najprv mne na Synology a az synology ich posiela cinanom. Tym padom mam v Domacej automatizacii vsetky data z menica aktualizovane kazdu minutu + mam zachovanu aj konektivitu na cisnku appku. Je to asi zatial najpohodlnejsie riesenie co som nasiel za rok.

Aktualne riesim ako pripojim JK BMS cez CANBUS do Growatu aby som mohol mat v settings nastavene "LI" battery a hlavne realne SoC hodnoty.

PS: Growatt nema MODBUS ale CANBUS zbernicu.
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj,
díky za typy. No já sice wifi dongl mám, ale úplně necítím potřebu sdílet data s Číňany. Growat SPF5000 podle manuálu má RS458. A v měniči fyzicky je. Na té desce se dvěma RJčkama. Když tam něco posílám, tak mám data až na ttl straně. Dál to asi vede do procesorové desky- Podle jiného dokumentu třeba tohoto
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... lkkksfp3Go
by měl umět i modbus. Ale proč mi to nejede netuším. V mezičase jsem rozšířil aku o dalších 5kWh. Jestli s modbusem nepohnu, odpichnu se od dat s BMSky. Jinak nevím jak v odesílaných datech, ale na displeji Growatt nezobrazuje proud uplně dobře. Proud je "cinknutý" v jeho prospěch. S PVKeeperem měnič komunikuje, někonu se nepodařilo rozjet ani ten.
maser777
Příspěvky: 16
Registrován: sob úno 25, 2023 7:27 pm
Lokalita: Beroun
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od maser777 »

Ahoj,
me to jiz nekolikaty den funguje. Zrovna na tom makam.
Pripojeni pres port na menici Rs485-pin 1 a 2.
Mam otestovano na ESP32. Nyni vytvarim program na Raspberry kvuli integraci do domaciho systemu a logovani do grafany.
Funguji mi 2 Growatty na jedne lince Rs485 (cteni i zapis). V parametrech se musi nastavit jen jina adresa.
Vychazel jsem z tohoto projektu: https://github.com/nygma2004/growatt2mqtt
a pak migroval na Raspberry.
V tomto prikladu nesedi registry s Growatt SPF5000ES.
Ridil jsem se timto: https://drive.google.com/file/d/1ft85GC ... p=drivesdk

Chces i kod? Az budu u PC tak klidne poslu
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj. Budu vděčný za cokolil. Kód pro ESP by byl uplně nejlepší. Můžu poprosit? Ten zmíněný projekt jsem viděl . Taky jsem se z něj snažil vyjít. A pár dalších. Ale něco dělám asi špatně. Growatt mi zatím na žádný paket neodpověděl. Děkuju
maser777
Příspěvky: 16
Registrován: sob úno 25, 2023 7:27 pm
Lokalita: Beroun
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od maser777 »

Zde to je.
Je to jen kod vychazejici z puvodniho projektu growatt2mqtt. Orezal jsem tam spousty zbytecneho, abych pochopil funkci.
Je to pro chip ESP8266 (testovano na FW 3.0.2), ale snadno se to predela pro jakekoliv Arduino. Vycita to registry z Growattu a zobrazuje do konzole. Na test komunikace dostacujici. Konverzi hodnot muzem resit nasledne, kdyz se ti to povede.
Predpokladam ze nejaky prevodnik RS485 mas (napr. toto), zapojeni dle souboru settings.h. Knihovny by se ti mely natahnout sami, kdyby ne tak poslu. Jak jsem psal kod nijak dale nerozvijim, migroval jsem na Raspberry.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj. Děkuju. Večer to zkusím. Díval jsem se na to zběžně, ale nic co bych měl zásadně jinak nevidim. Převodník mám izolovaný, s ADM2483
maser777
Příspěvky: 16
Registrován: sob úno 25, 2023 7:27 pm
Lokalita: Beroun
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od maser777 »

No pokud je to stejne, tak bych hledal problem v tom prevodniku, pripadne jeho zapojeni.
ADM2483 je chip, co mas konkretne za prevodnik? Mas ho nekde jinde vyzkouseny a vis, ze je funkcni?
Me to chodilo na ESP s tim co jsem poslal a na Raspberry to provozuji s timto lacinym cetkem.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj. K praktickým pokusům se střídačem už jsem se nedostal. Ale vybádal jsem toto. Když si rozjedu Tvůj kód v ESP8266 na stole a pak můj s ESP32, oba posílají do střídače stejný úplně stejný dotaz. Převodník s ADM je vlastní konstrukce. Jako součást jiných zařízení jsme jich nasekali několik tisíc. Určitě bych věděl, kdyby nefungovaly. Ale můžu si vzít třeba jen nějakou 75175. Je třeba nastavit něco ve střídači? Našel jsem jen adresu a tu mám nastavenou na 1. Díky
Naposledy upravil(a) karelw dne pon úno 27, 2023 7:53 pm, celkem upraveno 1 x.
maser777
Příspěvky: 16
Registrován: sob úno 25, 2023 7:27 pm
Lokalita: Beroun
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od maser777 »

Jj, v Growattu se nastavuje jen ta adresa, musi odpovidat nastaveni SLAVE_ID v settings.h.
Ten ADM2483 mas s ESP nekde jinde vyzkousene? Vim ze Rx a Tx tam byva zapojeno ruzne dle verze desky.
Pak uz zalezi jen na spravnem zapojeni MAX485_DE, MAX485_RE_NEG, MAX485_RX, MAX485_TX a neprohodit A a B.
Pokud i toto mas spravne, tak musi byt v haji port na menici. Zmer napeti mezi A a B. Ja tam mam cca 0.6V.
Pak jedine zkusit zda z portu BMS neleze na pinech pro RS485 to same a zapojit tam, ale to vyzkoušeno nemám.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj. Tak nevim. Ani dnes se mi nepodarilo dostat ze stridace zadnou odpoved. ADMka pouzivame bezne s STM32... chodi pekne. Uplne nevidim duvod, proc by to s ESP chodit nemelo. Vyznam signalu je mi jasny. BMS mam zatim s BT, tam problem nebude. Adresu mam nastavenou na 1. Za linkovym driverem v menici ty prubehy jeste vypadaji ok. Za optronama se mi uz moc merit nechce. Zkusim to s tim modulem z Hadexu.
maser777
Příspěvky: 16
Registrován: sob úno 25, 2023 7:27 pm
Lokalita: Beroun
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6480
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od maser777 »

Ahoj, s tim BMS nevim jestli si rozumime... myslel jsem to tak otestovat komunikaci pres port BMS na menici, zda ti nepujde komunikace tam. V tom portu je CAN a Rs485. V portu RS485 je jen ta RS485.
Jak/cim napajis stranu ADM smerem k menici?
Zkusil jsi ten merak mezi linku A a B u ADM čipu? Musi tam neco bejt, tim si overis ze mas spravne draty.
FVE JV: 2,8kWp + JZ: 3,6kWp, 2x Growatt SPF5000ES, Bat: 2x7,2kWh
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj. Modul je napajen ze strany TTL, stranu RS485 napaji DC/DC memic. Ten je take napajen ze strany TTL. Data na lince vypadaji dobre, dival jsem se osciloskopem. U menice mam dost bojove podminky. Moduly mam zatim propojene kablikama s dutinkama. Ale je s tim prace na prd. Hodim to na bastldesku. Kdyz vim, ze to jde, tak to nevzdavam.
jumperr
Příspěvky: 4
Registrován: pon bře 06, 2023 9:42 pm
Lokalita: Praha východ

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od jumperr »

Cau chlapi, podobne jako Karlowi to ani me nefunguje. Zkousel jsem esp32 s timto prevodnikem (https://www.laskakit.cz/prevodnik-ttl-n ... 5--max485/), esp8266 s jinym prevodnikem, vsechny mozne kombinace pinu (1-2, 1-5, 4-5, 7-8) a nic, stridac proste nic neodpovida. Na jinem foru (t.ly/rUm7) jsou lidi, kterym to funguje, ale taky jeden, ktery ma uplne stejny problem jak ja a karelw. Taky jsem myslel, ze muze byt v haji RS485 konektor/obvod na stridaci, ale ze by to byla tak casta porucha, to je divne. Meril jsem i napeti ... napr. mezi piny 1 a 5 to je 4,5V, coz me prijde docela dost. Jsem zvedav, zda neco vykoumate :)
karelw
Příspěvky: 22
Registrován: ned říj 30, 2022 7:22 pm
Lokalita: Napajedla

Re: GROWATT MODBUS

Příspěvek od karelw »

Ahoj,
ja jsem mel par dnu od badani pauzu. Mezi tim mi dorazily prevodniky TTL/RS485 z Hadexu. Rozdil mezi nim a tim mym je krome galvanickeho oddeleni ten ze na hadexackem nejsou rezistory pro definovani klidovych urovni na RS485 a na mem ano. Maji tam jen zakoncovak. Dost pochybuju, ze by zrovna toto melo byt zdrojem potizi. Bias by mel byt zajisten na strane masteru. I kdyby byl na obou stranach linky, porad by to melo chodit. Dnes to vyzkousim s nim.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek