Pro Izahradil, cipis a další.
V příspěvku zde jsem uvedl u názvy kondenzačních kotlů a kriterium výběru.
viewtopic.php?f=37&t=10373#p191391V minulosti přepočtem energie z plynu byl plyn minimálně 2,5x levnější než elektřina. Uvedl jsem v
minulosti cen 1kWh plynu okolo 90hal. Stále platí, že 1m3 plynu má přepočet 10,5 kWh energii co můžete využívat
na porovnání s elektřinou . V současné době je plyn zastropovaný na polovině ceny elektrické energie.
Aby byla nízká cena za plyn je potřeba i určitá spotřeba na topení plynem, proto 4 měsíce v roce plynem
i topím. Kondenzační kotel Therm 14KDZN má samostatný vývod pro kombinovaný bojler. Kotel Therm 14KDZN
má také letní a zimní režim. Tuto možnost nevyužívám, ale je možnost nastavit např. v létě, že je ohřívaný
jen kombinovaný bojler, ale topení je odstavené. V zimním režimu je možnost nastavit jinou teplotu
pro topení do radiátorů a jinou teplotu pro ohřev bojleru. Kombinovaný bojler si můžeme představit jako radiátor
v bojleru plus elektro spirála na ohřev vody FV. K tomu co psal cipis, jiné kriterium
pro výběr kotle jako je spolehlivost a cena náhradních dílů mně nenapadá. Cipis píše o kotli Destila, Měl
jsem tento atmosferický stacionární kotel Destila 7kW v minulosti a k tomu i staré bídné 30 roků staré rozvody
v uzavřeném systému, kde už závity v rozvodech topné soustavy byly prožrané a maximální
tlak v otopné soustavě mohl být jen 0,6 baru. To atmosferický kotel Destila umožnil, protože nemá tlakové
čidlo vody v uzavřeném systému. Proto byla nutná i rekonstrukce 30 roků starých rozvodů za nové měděné lisované . Stacionární kotel Destila měl v přerušovači tahu teplotní čidlo jak píše cipis, ale to čidlo jen zajištuje optimální spalování jen aby byla splněna norma
oxidů co jdou do komínu. Atmosferický kotel Destila není kondenzační a nezaručuje nejvyšší možnou úsporu jako
kotle kondenzační. Kotel Therm 14KDZN má tlakové čidlo vody uzavřeného systému s doporučeným tlakem uzavřeného systému 1,2 baru. Vypínač tlakového čidla v tomto kotli je 0,8 baru. Příspěvek je o ceně ohřevu vody, přesto níže
dávám odkaz Youtube Kalabis, kde jsou instruktážní videa i na napojování trubek lisováním nebo starší způsob
cínováním. Na základě instruktážních videí jsem si pak pořídil za 10X nižší cenu z Německa lisovací hydraulické kleště se
všemi ocelovými matricemi pro lisování různých druhů trubek, pro různé průměry , takže v menším rozsahu si mohu udělat nějaké věci i sám a nečekat na firmu, která není ochotna vzít malou zakázku. Zde
je odkaz na instruktážní videa.
https://www.youtube.com/@AlesKalabis-OBCHOD-VTP-CZ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh