Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 22, 2023 8:55 pm

Home Assistant Esphome JK-BMS

Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
Předchozí

Re: Home Assistant Esphome JK-BMS

Příspěvekod glottis » ned led 22, 2023 10:36 am

rva píše:
cipis píše:Jako řešení shánět různé moduly a zkoušet, jestli to náhodou pojede, tak mi nepřijde jako nějaké spolehlivé.

Mně to občas pomůže posoudit jestli něco nefunguje protože jsem něco zmršil nebo zničil a nebo jestli se jedná o vlastnost daného typu čínského výrobku.
Občas mám pocit, že existuje nějaký vesmírný šotek, který zajišťuje, aby začátečník neuspěl. A teprve opakováním a třeba i střídáním postupů se šotek unaví a stanou se funkčními i původně nefunkční postupy.

Je to tak. Ono kupovani tehle levnych veci z ciny ikdyz koupenych u nas si clovek zatahuje znacnou moznost neuspechu do projektu :) Kde ma neco fungovat bez zasahu, je lepsi si priplatit za jistejsi original :)
?
glottis

Příspěvekod lzahradil » ned led 22, 2023 3:00 pm

rva píše:Já zatím pořád jedu na ten vlevo + jeden ve sklepě. Kvůli němu jsem musel hledat optimální místo jednoho routeru, protože ve sklepě je slabý signál. Teď je to dobré:
Kód: Vybrat vše
[19:41:11][C][wifi:367]:   Hostname: 'jk-bms-sklep'
[19:41:11][C][wifi:369]:   Signal strength: -60 dB ▂▄▆█
[19:41:11][C][wifi:373]:   Channel: 1

Jak jsi specifikoval board u toho co mas vpravo ? At to mame stejne..

ja mam konfiguraci esp takhle.
API vypnute, zapnute jen OTA a MQTT.

esp32:
  board: esp32dev
  framework:
    type: esp-idf
    version: latest
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin

Lokalita: blízko Plzně
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Příspěvekod rva » ned led 22, 2023 3:27 pm

U něj je
substitutions:
  name: jk-bms-470ah
  device_description: "Monitor and control a JK-BMS via bluetooth"
  external_components_source: github://syssi/esphome-jk-bms@main
  mac_address: 3C:A5:51:AA:AA:AA
  # Defaults to "JK02". Please use "JK04" if you have some old JK-BMS version (f.e. JK-B2A16S hw 3.0, sw. 3.3.0)
  protocol_version: JK02

esphome:
  name: ${name}
  comment: ${device_description}
  project:
    name: "syssi.esphome-jk-bms"
    version: 1.3.0

esp32:
  board: wemos_d1_mini32
  framework:
#  The arduino platform crashs
#    type: arduino
#    version: latest
    type: esp-idf
    version: latest

external_components:
  - source: ${external_components_source}
    refresh: 0s

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

ota:
  password: "bla bla bla79ca14b5a9dd4a748d8e39fb9"

logger:

# If you don't use Home Assistant please remove this `api` section and uncomment the `mqtt` component!
api:
  encryption:
    key: "bla bla bladJ/Lh868A1EsYnJTEHLSafMz4JVaZB98RXo="

esp32_ble_tracker:

ble_client:
  - mac_address: ${mac_address}
    id: client0
JK BMS integrace.jpg

Nejsem expert, ale doporučují na straně ESPHome po kliknutí na trojtečku "Clean Build Files" aby se nepletly staré kompilace s novými. Nikdy jsem to teda neměl zapotřebí dělat:
ESPHome.jpg

Ještě snad postup, který u mě funguje
1. V HA - ESPHome kliknu vpravo dole na + NEW DEVICE, continue, a zvolím si jeho jméno. Vyberu typ ESP32
2. Dostanu klíč, který si zkopíruji, protože ho budu za chvíli potřebovat
3. Kliknu na Install a zvolím "Manual download", "Modern format". Spustí se kompilace (2 minuty?)
4. Otevřu si prohlížeč Chrome a v něm https://web.esphome.io/?dashboard_install (jinak používám Firefox, ale ten nepodporuje WebSerial)
5. ESP32 připojím přes USB k počítači (ovladače p seriovému portu už mám nainstalovány z dřívějška)
6. v ESPHome kliknu na CONNECT a vyberu nově se objevený port. Pak vyberu vytvořený soubor který chci poslat do ESP32
a pošlu ho tam. Obvykle to proběhne bez stisku resetovacího tlačítka.
7. Po dokončení se za chvíli objeví nové zařízení v HA s dotazem, jestli ho chci integrovat. Potvrdím a bude požadovat ten klíč.
Toď vše.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil rva dne ned led 22, 2023 4:02 pm, celkově upraveno 1
rva

Příspěvekod lzahradil » ned led 22, 2023 3:53 pm

takze mas aktivni API a MQTT nepouzivas ?
S datama uz nepracujes dale mimo HA ?

otestuji do stavajiciho pred vymenou jeste pres OTA zmenit board na wemos_d1_mini32
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin

Příspěvekod rva » ned led 22, 2023 4:06 pm

API aktivní a pro JK-BMS MQTT nepoužívám. Ale běží mi broker zatím na zkoušku, kde vyčítám alternativně data ze Sally EM.
Výkon Shelly integrace x MQTT.jpg

Data jdou do influxDB se zobrazením v grafana a doufám, že to tak zůstane. Ale plavu v tom a nejsem schopen vytvořit "složitější" dotaz abych dostal co mě zajímá.
Získám číslo článku, který má max. napětí:
SELECT "value"  FROM "state" WHERE ("entity_id" = 'jk_bms_sklep_max_voltage_cell') AND $timeFilter

získám proud baterií
SELECT "value" FROM "A" WHERE ("entity_id" = 'jk_bms_sklep_current') AND $timeFilter

Ale nedovedu získat číslo článku s max. napětím, když je proud baterií větší nez nula (při dobíjení).
A importovat to do excelu je hloupé a pracné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rva

Příspěvekod lzahradil » čtv bře 09, 2023 11:18 pm

Dnes jsem se vrhl díky ztrátě OTA pass a API key na opětovné nahrání všech ESPHOME zařízení co mi tu běží.
Na JK-BMS jsem použil 4x nově objednané ESP. Pravá varianta dle foto v příspěvku viewtopic.php?f=133&t=10372&start=20#p191244
s tím že u uživatele RVA bezproblémů funguje.

Nechal jsem zapnuté API i MQTT. Bohužel se to chová zcela totožně.
Jakmile se to připojí přes BT k BMS, ESP začne chybovat a přestává odpovídat i na ping. Pravděpodobně z důvodu že ESP32 sdílí wifi s BT.
Už není šance ani přes OTA změnit konfiguraci.

Varianta s čtením po kabelu sice fungovala ale zase nešla BMS ovládat protože má JK-BMS na UARTu jen readonly

Dnešním dnem přichází dobrá zpráva. Syssi, autor ESPHOME JK-BMS dal na github variantu která data čte pomocí kabelu a současně využívá bluetooth v případě že je potřeba něco nastavit.
Jedná se o hybridní řešení uart+bt
https://github.com/syssi/esphome-jk-bms ... ample.yaml

V tomhle řešení to má i výhodu v tom, že JK-BMS nemá trvale obsazen BT a tak je možné se připojit například i aplikací z telefonu když se motám v baterkárně.

Kdo má JK připojenou kabelem k ESP32, může aktualizovat.

Kablíky s konektorama do JK-BMS tu mám, zatím jsem je nepoužil po zjištění že to nepůjde ovládat.
Jak máte v případě připojení kabelem vyřešené napájení ESP ? Přímo z toho konektoru skrze nějaký step-down ?
Když by to nebylo napájené přímo z té BMS, bylo by předpokládám v případě kabelového připojení nutné řešit ještě nějaké galvanické oddělení.
?
lzahradil
Site Admin

Příspěvekod glottis » čtv bře 09, 2023 11:48 pm

Ten hybridni rezim vypada zajimave, nekdy to zkusim.

pouzivam olimex esp32-poe a napajim po poe a data jedou po ethernetu. Dve JK pak mam oddelene izolatorem s ADUM chipy. Izolatory ze strany JK pak napajim pres linearni stabilizator pred kterym srazim tech 55V zenerkou na asi 20V.
?
glottis

Předchozí

Zpět na HomeAssistant