GF-SUN-2000G2
Souhrn tématu
Diskuze o GF-SUN-2000G2 se zaměřuje na možnosti nastavení maximálního výkonu do sítě a správu přetoků energie. Uživatelé sdílejí zkušenosti s hlučností, ochranou baterie a detekcí přetoků elektroměrem, zejména v rámci distribuce EG.D. Zmiňují se i možnosti čtení dat z elektroměru přes optické rozhraní a reálné dopady přetoků na fakturaci.
-
vla
- Reputace: 132
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- JirkaE
- Reputace: 302
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Re: GF-SUN-2000G2
Než jsem připojil balkonovku - udělal Modrásek přetok necelých 5kWh za 3 měsíce... s CT sondou přímo za elektroměrem.
Naprosto v pohodě, pro ouřady
Naprosto v pohodě, pro ouřady
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Mex
- Reputace: 343
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ono to je u různých elektroměrů různě. Některé to tam naúčtují, některé ne.
Ale to je celkem fuk. Tazateli jde (předpokládám) ne o nějaké drobné navýšení spotřeby započtením přetoku, ale o to, aby nedostal za přetoky sankci.
Ta bývá mnohem citelnější než případných pár Wh nesmyslně započtených přetoků jako formální spotřeby.
-
Valdano
- Reputace: 250
- Lokalita: Česká Lípa
LK13BO607037 je jednotarifní 3fázový elektroměr, který přetoky detekuje na displeji jen blikajícím bargrafem, ale hodnotu registru 2.8.0 na displeji nezobrazuje. Nicméně tento elektroměr případnou hodnotu přetoku interně zapisuje do registru 2.8.0. Hodnotu interního registru 2.8.0 lze načíst pomocí optického rozhraní a tímto způsobem může hodnotu přetoku případně získat i distributor, a to buď při nějaké výjimečné individuální kontrole nebo až po výměně, která je povinná nejdéle po 12-ti letech od poslední výměny elektroměru. S největší pravděpodobností dokud budete mít tento elektroměr tak nehrozí to, že by s Vámi EG.D řešilo jakékoli přetoky i když by byly reálně vyšší než definují dříve zmíněné povolené limity.Pixel píše: čtv úno 26, 2026 4:06 pmAno mám to legálně. Odběr na fázi kde bude střídač je jak jsem zde psal mezi 90-150w dle spínání lednice...
Typ El. LK13BO607037...
Registr 2.8.0
Fyzické měření: Cívky a senzory uvnitř tohoto elektroměru přetoky (dodávku do sítě) vidí a měří.
Zápis do paměti: Hodnoty se ukládají do interního registru 2.8.0 tj. standardizovaný kód (OBIS) právě pro celkovou činnou energii dodanou do sítě.
Proč hodnotu nevidíte na displeji?
To, co vidíte na displeji, není omezeno hardwarem elektroměru, ale jeho konfigurací od distributora (máte uvedenu lokalitu Brno tj. ve Vašem případě jde o EG.D). Registr 2.8.0 (přetok) je v tomto případě před uživatelem skryt i když se do něj na pozadí hodnoty v případě přetoků ukládají.
Jak se k dostat k hodnotě registru 2.8.0 uložené v elektroměru?
Optické rozhraní: Nad displejem je infračervené komunikační rozhraní. Pomocí optické hlavice a softwaru (např. přes Home Assistant nebo speciální odečítače) lze z elektroměru vyčíst kompletní datovou sadu, která obsahuje i skrytý registr 2.8.0. Zde je odkaz na projekt na Githubu obsahující návod jak si doma sbastlit optické rozhraní pro čtení dat z elektroměru. Je tam schéma zapojení i kód programu, ale jen základ. Pro posílání požadavku a dekódování dat odpovědi se zkuste inspirovat třeba podle viz tento odkaz.
Poznámka na doplnění
Distributor EG.D je znám tím, že u registrací malých FVE s výkonem do 800W v rámci připojení k DS vůbec nemění elektroměr.
Předpokládám tedy, že zřejmě máte u EG.D registrovánu FVE s výkonem do 800W. V případě FVE s vyšším výkonem by měl distributor elektroměr v rámci připojení k DS vyměnit za chytrý elektroměr s online odečtem.EG.D píše:Neměníme Vám elektroměr, takže hned po uzavření smlouvy můžete výrobnu začít provozovat!
-
Pixel
- Reputace: 0
- Lokalita: Brno
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Vše asi souhlasí.