Zahrada - postrik ano ci ne?
Obecná diskuze na téma soběstačnost s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: Zahrada - postrik NE, NIKDY!
Konopi se neboj, jeho pestovani je jednoduche - zasejes ho jen jednou a pak uz se bude sit samo. Ani pri koseni neni problem, tak kde ti bude vadit, tak ho pokosis - vickrat neobrazi, kde ti vadit nebude, tam si par rostlin nechas. Ptaci se postaraji o to, ze v dalsich letech budou konopi pestovat i tvoji sousede:), takze v tom "pojedou" vsichni, ver mi. Konopi pritahuje hodne vcel i dalsich opylovacu, takze budes mit i lepsi urodu.mobilik píše:Dakujem za radu, ale tak ci tak si to neviem predstavit ako mi rastie konope pri stromceku, ak budem kosit, tak su to len komplikacie, skor ma zaujalo riesenie postreku z mydlovou vodou, toto isto vyskusam.
-
Re: Zahrada - postrik ano ci ne?
No uvidim, vciel mam na zahrade kopu, sused o 150m ma ule a ja mam rybnik. Chodia kumne hufne pit vodu na schodik, dal som im tam velky kamen a stale ich tam je odhadom okolo 100 a viac. Najradsej mam ak si sadnem na schod knim a oni okolo mna lietaju hore dole par centimetrov, je to zaujimave a ukludnujuce.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Konopí je hlavně pylodárné, nektarodárné skoro nula. Unás jsou toho občas hektary. Bohužel je to kontrolovaná rostlina, ale zajímavé, že mak, který je také kontrolovaný spolu s tabákem a tuším že i nějaký alkaloidy obsahující byliny, tak ten mak nikoho nerajcuje. Ale jakmile se objeví konopí, jsou z toho všichni napružení včetně policajtů. Unás tušímže si to objednává zpracovna na konopné vlákno a dokonce tuším, že je ta zpracovna na Slovensku.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
kontrolovana rostlina ... zajimave. Uvedls krasny priklady. Jinak receno cokoli z ceho se clovek dostane za hranice vsednich dnu je vrchnosti kontrolovane. Hnus.
Postrik zkusim spis z tabaku. Konopi zatim ne ... nekourim to nejak pravidelne.
Postrik zkusim spis z tabaku. Konopi zatim ne ... nekourim to nejak pravidelne.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
Rad bych v tomto vlakne jeste nacal tema skleniku:
Silne nad tim uvazuji. Nic extra velkyho. Kdo ma jake zkusenosti se sklenikem? Co tam davate, kdy, jaky jsou vysledky?
Silne nad tim uvazuji. Nic extra velkyho. Kdo ma jake zkusenosti se sklenikem? Co tam davate, kdy, jaky jsou vysledky?
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
Taky uvažuji o skleniku. První byl zamítnut pro nevhodné místo v návrhu, nyní je již zahrada (téměř) samochodná, tak zase vymejšlím. Soused si koupil lexanový obloukový, zvažoval jsem, ale mám obavy, že po obroušení UV ochrany to větší kroupy rozlamou a bude potřeba vyměnit celý velký panel, a to nebude levné. Proto uvažuji o dřevěném z modřínu a sklem, v nouzi ze starých oken, samo že dřevo patřičně ošetřeno
S tím dřevem to už celkem umím, mám vychytanou konstrukcí 2x4", akorát ty ceny teď dost narostli. Kámošovi stavím kurník, za rok cena materiálu dvojnásobná, i když gro navýšení je cena překližky.
Ale změny a posuny počasí mě nutí se stavbou zabývat vážněji. Uvažované využití pre keríčková rajčata, papriky, okurky. Stavba skleníku nad vyvýšenými záhony, ještě řeším detaily. Uvažovaná plocha 3 x 6 m.
S tím dřevem to už celkem umím, mám vychytanou konstrukcí 2x4", akorát ty ceny teď dost narostli. Kámošovi stavím kurník, za rok cena materiálu dvojnásobná, i když gro navýšení je cena překližky.
Ale změny a posuny počasí mě nutí se stavbou zabývat vážněji. Uvažované využití pre keríčková rajčata, papriky, okurky. Stavba skleníku nad vyvýšenými záhony, ještě řeším detaily. Uvažovaná plocha 3 x 6 m.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Šestým rokem mám obloukový s polykarbonátem. Vše funguje, časem přibyl ještě jeden obloukový - předěláním z fóliovníku, kde fólie vydržela tak rok. Krupobití to zatím vždy přežilo. Kdyby to vypadalo na super kroupy, na skleníkách mám stínění z rašplové tkaniny a to bych roztáhl, aby tkanina kroupy ztlumila. Jinak takto vyřešené stínění je snadno realizovatelné, dobře se obsluhuje a po páté sezóně je stále funkční.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
10 let skleník Traditional 2,8 x 3,5m, pokykarbonát, 2x automat. otvírání, před cca 3 lety kroupy prosekaly vnější vrstvu, nejen střechu, ale i boky (!), ale slouží dál. Na jaře hlavně ředkvičky, salát a kedlubny, po "zmrzlých" okurky hadovky a papriky. Zkoušel jsem i rajčata, ale těm je lépe venku. Až doslouží, koupím něco podobného, možná o kousek větší. Pár let jsem bojoval se mšicema, ale kombinace afrikánů a vosiček problém vyřešila. Z chemie pouze kuprikol na okurky, když dosáhnou 1.5-2 metry. Výsledky: super ředkvičky, hadovky a papriky. Také sazeničkám rajčat to tam svědčí: oproti stejným doma na okně nerostou tolik, ale jsou mnohem silnější a vitálnější.
-
rozmyslam nad stavbou skleniku pouzitelneho aj v zime. nema niekto nejake skusenosti? videl som na internete vykopanu jamu v zemi ( do nezamrznej hlbky 1m?) a nad tym presklena strecha. myslite ze by to fungovalo? treba extra vykurovanie? z coho presklenie?
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Jelikož skleník neprovozuji celoročně,mohu jen předat několik postřehů od majitelů oranžerií,kterým stačí teplota nad nulou.Většina má skutečně oranžerie zapuštěné v zemi,někteří i jako zimní zahradu a tím i zateplují baráček,samozřejmě nezaizolovaná zed působí jako velkoplošné vytápění.Ono pokud má být skleník používaný celoročně je třeba řešit i nějaké osvětlení,jinak stejně nic nevyroste.Možná by stálo za to se podívat někde na netu,zapoměl jsem kde,používají na vyhřívání rozklad organické hmoty,nejlépe prý konského hnoje,kamarád používá časně z jara pro tyto účely čerstvě posečenou trávu a jiný odpad ..něco z toho je zde https://www.receptyprimanapadu.cz/zahra ... -vytapenim a něco zde https://forum.tzb-info.cz/103995-zemni- ... ny-koncept
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 1127 Zobrazení
-