A zase ten dojezd
Souhrn tématu
Dojezd elektromobilů, zejména v kategorii MPV, výrazně klesá v zimních podmínkách až o 40 % oproti WLTP hodnotám. Tesla YL nabízí dojezd 681 km, ale v kategorii MPV s požadavkem na zimní dojezd minimálně 500 km není na trhu žádné sériově vyráběné BEV. Baterie LFP se v některých modelech používají, což ovlivňuje výkon a dojezd vozidel.
- unicast
- Reputace:573
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: A zase ten dojezd
To je ale ošklivá věc 
- Franta2776
- Reputace:677
Hlavně drncá
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- eman
- Reputace:341
- Lokalita: Praha
- Chci prodávat energii: NE
Tak to je hustá demagogie. Takže vlastně EV je úplně jiný vývojový stupeň dopravy. Spalovací motor je na úrovni Flinstounových a EV je vznášedlo ze Star Wars. Samozřejmě i majitelé spalováků jsou zaostalý primitivové, kdežto majitelé EV jsou úžasní a krásní superhrdinové.shuty píše: sob zář 26, 2026 3:04 pmJa by som elektro vs. spalovak prirovnal k záchodu - toalete, WC, hajzliku...eman píše: sob zář 26, 2026 12:53 pmTo jsou právě ty počty, které musíš u EV hodně ohnout, aby vypadali hezky. U spalováku jsou náklady jasný, u EV se pořád žongluje s nějakým nabíjením trochu doma, trochu z FVE (jako další náklad k EV), trochu z veřejné nabíječky.
EV s dojezdem 500km v zimě je které a kolik stojí? Protože koupit EV z druhé ruky bez záruk, je finanční sebevražda. Úplně mi stačí částky, které lítají na FB v diskuzních skupinách, kde lidi řeší, proč výměna článku stojí 100k, oprava nějakého regulátoru 90k a podobné částky. Navíc jde o součástky na které neexistuje druhovýroba a majitel vozu všechno kupuje za plnou palbu od výrobce. Jenom proto, že jde o EV, tak má servis naprosto šílené hodinovky i u oprav podvozku, který nijak nesouvisí s elektrickou částí. Výměna příčného stabilizátoru, který stojí 800Kč a sám to mám za 30min vyměněný, stojí na EV 4000Kč za jednu stranu...wtf...
A v neposlední řadě, 2-3 roky starý spalovák stojí 400tis. Opraví ho kdokoliv, jsou naněj díly od 10 výrobců. Ikdybych platil 100tis. ročně za naftu a cca 10tis. za údržbu, tak se na cenu EV dostanu za 5 let a nebude mít takové užitné vlastnosti, aby mi nahradilo pracovní auto. Navíc jsou s novým autem spojeny další náklady a omezení.
Takže EV je jenom jiný druh pohonu, asi příjemnější na používání, jednodušší na údržbu, protože si tam prostě nesmíte nic opravit, ale rozhodně není levnější. Taky mi připadá dost podivné, jak se všichni majitelé EV zbavují aut těsně před koncem záruky a kupují si nové. To mi trochu zavání plýtváním, ale asi je to taky eko.
Tiez mozes mat na zahrade latrinu, ktora takmer nevyzaduje udrzbu - raz do roka ometies pavuciny... Je z toho trochu smradek, ale funguje to vpodstate zadarmo.
Cez zimu je to trochu hardcore, ale zas ta hreju usetrene peniaze.
Zato tahat do baraku zachod to je priam ekonomicka samovrazda! Uz samotne misy su riadne drahe. A ak chces nejaku specialitku Geberit alebo dokonca bidet tak to sa ti uz ozaj nikdy nevrati. A dokonca sa musi ta toaleta splachovat a to dokonca vodou! no verili by ste tomu? kto ma furt nato mysliet ze ked sa vysere treba cosi zmacknut aby sa to splachlo. V latrine vykopes za 10 rokov novu jamu a hotovo. este aj dosku si viem sam vymenit ked prehnine. A ta spotreba tej vody... ak ma clovek studnu tak aspon cosi sa pri tom vrati ale aj ten toaletny papier nieco stoji, osviezovac, cistiace prostriedky, elektrika na svietenie, fuuuu....
Čekám, kdy nastane doba, že majitelé EV budou běhat po městech a zapalovat spalováky, protože je mají nevěřící...
Nemá BMW blinkry za brutální příplatek....?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- unicast
- Reputace:573
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Ani splachovací, ani latrínu, ale prevét alias výsernici. https://cs.wikipedia.org/wiki/Prevétshuty píše: sob zář 26, 2026 3:04 pmTiez mozes mat na zahrade latrinu, ktora takmer nevyzaduje udrzbu - raz do roka ometies pavuciny... Je z toho trochu smradek, ale funguje to vpodstate zadarmo.
Cez zimu je to trochu hardcore, ale zas ta hreju usetrene peniaze.
Nepotřebuje vodu, nepotřebuje odpad, nemusí se nic kopat, je přirozeně odvětrávaný, neucpe se. Ideální řešení pro vyšší patra paneláků