Komprese LiFePo4 baterie

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému způsobu komprese LiFePo4 baterií, která prodlužuje jejich životnost až o 40 %. Uživatelé sdílejí zkušenosti s utažením pomocí závitových tyčí a pružin, včetně doporučení na výrobu měrky pro kontrolu síly stlačení. Zmiňují také problémy s dostupností pružin a možnosti zakázkové výroby. Důležitá je správná síla utažení, aby baterie držela pevně, ale nebyla přetlačena.
Mex
Reputace: 303
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Komprese LiFePO4 baterie

Nový příspěvek od Mex »

leoshavla píše: pon pro 29, 2025 10:15 am
Pro 4ks závitovky M10 by šly použít tyto 4 pružiny. ...
"Tyto" jsou konkrétně které? S jakou dostupností?

Vinuté pružiny by byly fajn. Ale s dostupností (za normální ceny) to bývá horší.
Navíc pro velké síly už to jsou pružiny z hovadsky tlustého drátu, takže bývají jen v dost velkých průměrech.
Talířovky jsou z tohoto pohledu asi dostupnější a ve větším sortimentu.

Při tom stažení by to chtělo si vyrobit nějakou měrku (a následně ji neztratit).
A pak to čas od času podle té měrky aspoň orientačně překontrolovat.
Valdano
Reputace: 225
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Komprese LiFePo4 baterie

Nový příspěvek od Valdano »

Původně leoshavla zmiňuje 2 tyče a 2 pružiny a nyní naposledy zmiňoval 4, ale to zřejmě myslí na 2 sady článků po 16s viz níže dřívější obrázek, který zde uvedl. Má to připraveno na 2 sady, každá po 16s s tím, že zatím v tom má jen jednu sadu článků 16s tj. využity jsou jen dvě tyče a dvě pružiny a další sadu článků 16s do toho hodlá doplnit v budoucnu.

Obrázek
leoshavla
Reputace: 54

Nový příspěvek od leoshavla »

Jj, já tam mám dvě tyče a dvě pružiny ale silnější z drátu 5mm
Na ty 4xM10 jsem dal jako příklad kdo používá 4xM10
Z toho kalkulátoru pružin to jde různě nakombinovat, otázka je jestli se dají koupit, ale v pérovně na zakázku asi nebude problém.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
Valdano
Reputace: 225
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Výrobu tlačných pružin na zakázku můžete zkusit poptat třeba přes tento Kontaktní formulář nebo třeba tady v pérovně Ústí.
soami
Reputace: 103
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od soami »

Chtěl jsem doporučit i Pérovnu Hostivař, kde jsem si kdysi v minulosti nechával dělat zakázkové pružiny. Ale jak jsem zjistil, tak ve 2023 zkrachovali...