Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!

Nezařaditelné
ChlapeczDediny
Reputace: 109
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Veľký výpadok na Pyrenejskom poloostrove!

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Můj mrazák jede na mou FVE 😎
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
unicast
Reputace: 319
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Nám tu hořela rozvodna loni, chytla údajně někdy během odpoledne, pozdě večer to dokázali vyřešit a dodávky obnovit. Zjevně jsou i na takové situace celkem dobře připravení.
dipos
Reputace: 12
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

betmen píše: čtv kvě 22, 2025 7:13 am
vtipne spracovany clanok k Portugalskemu vypadku https://medium.seznam.cz/clanek/petr-du ... nou-150335
JJ Ward Leonard to je stabilní energetický zdroj, napájený FVE. :wood:
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
pave69
Reputace: 11
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Prý už ví proč:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... lik-279418
Jestli jsem to pochopil správně, tak to prostě neuřídili, v čemž jim asi trochu pomohly některé elektrárny, které nedělaly co měly. Ale k tomu druhému mi teda chybí nějaké přesnější podklady, abych uvěřil. Že to neuřídili, tomu věřím 😂
Valdano
Reputace: 185
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Výpadek z 28. dubna měl vícefaktorovou příčinu. Systém neměl k dispozici dostatečnou kapacitu pro kontrolu napětí. Za zhroucení sítě nese částečnou odpovědnost provozovatel Red Eléctrica, který od rána 28. dubna dostával zprávy o nestabilitě sítě. Společnost neměla naplánovanou dostatečnou vyrovnávací kapacitu, ačkoliv to byla její povinnost. Některé elektrárny, které měly pomoci síti se stabilizací, tak neučinily, ačkoliv jsou za to placené. Jiné elektrárny se dokonce odpojily od sítě i když to udělat neměly.

Ve Španělsku mají v energetice zřejmě pěkný "hokej" a "levá ruka tam nemá ani tušení co dělá pravá". Bylo tedy jen otázkou času kdy to zkolabuje. :roll:
Mex
Reputace: 206

Nový příspěvek od Mex »

Takovým výpadkům by se dalo zabránit. Ale nepopulárním opatřením, že by se omezila výroba Tequily.
Nebo aspoň nějak zajistit, že když mají na rozvodně službu Juan a Pablo, a Juan bude fest nalitej, tak aby aspoň Pablo ten den chlastal trochu s mírou. Aby pak nemačkali čudlíky když nemají.
Valdano

CHRONOLOGIE INCIDENTU

FÁZE O: Nestabilita napětí. Během dnů předcházejících incidentu docházelo k výkyvům napětí a od rána 28. dubna napětí kolísalo intenzivněji než obvykle.

FÁZE 1: Oscilace systému (12:00–12:30). Ve 12:03 byla zaznamenána atypická oscilace 0,6 Hz, která způsobila velké kolísání napětí po dobu 4,42 minuty. Tato oscilace donutila provozovatele systému zavést protokolem stanovená zmírňující opatření, jako je zvětšení sítě – omezené nízkou poptávkou – a snížení propojovacího toku s Francií. Všechna tato opatření zmírnila oscilaci, ale měla vedlejší účinek v podobě zvýšení napětí. Ve 12:16 byla znovu zaznamenána stejná oscilace, i když menší, a ve 12:19 další oscilace, v tomto případě 0,2 Hz, s obvyklými charakteristikami těchto evropských jevů. Provozovatel systému zavedl stejná zmírňující opatření, která také přispěla ke zvýšení napětí.

FÁZE 2: Ztráty výroby. Napětí začalo rychle a stabilně stoupat a v provinciích Granada, Badajoz, Segovia, Huelva, Sevilla, Cáceres a dalších byly zaznamenány četné postupné odpojování výrobních zařízení.

FÁZE 3: Kolaps. Postupný nárůst napětí vyvolal řetězovou reakci výpadků proudu v důsledku přepětí, které nebylo možné zastavit, protože každé odpojení přispívalo k dalšímu nárůstu napětí. Byl také zaznamenán pokles frekvence, což vedlo ke ztrátě synchronizace s Francií, vypnutí propojení se zbytkem kontinentu a pád poloostrovní elektrické sítě.

HLAVNÍ ZÁVĚRY

1. Soustava vykazovala nedostatečnou kapacitu regulace napětí ze dvou důvodů. Zaprvé, 27. dubna, před incidentem, provozovatel soustavy naplánoval provoz 10 synchronních elektráren schopných regulovat napětí na 28. dubna, dle svého harmonogramu. Konečný počet připojených synchronních elektráren byl nejnižší od začátku roku. Za druhé, několik elektráren schopných regulovat napětí – a konkrétně ho kompenzovat, jelikož byly kvůli technickým omezením naprogramovány – nereagovalo adekvátně na pokyny provozovatele systému k jeho snížení; některé dokonce produkovaly jalový výkon, opak toho, co bylo požadováno, což problém dále zhoršovalo.

2. Došlo k oscilacím. Oscilace – první z nich, atypická, vznikla v zařízení na Pyrenejském poloostrově – vyžadovaly úpravy konfigurace systému, což ztížilo stabilizaci napětí. Po druhé oscilaci si provozovatel systému vyžádal zařízení schopné regulovat napětí, ale před kolapsem to bylo technicky nemožné.

3. Výrobny byly odpojeny, některé z nich zřejmě nesprávně. K některým odpojením elektráren došlo před překročením napěťových prahů stanovených předpisy (mezi 380 kV a 435 kV v přenosové síti), zatímco k jiným odpojením došlo po překročení těchto limitů z důvodu ochrany zařízení. Jakmile začala řetězová reakce, obvyklé ochrany elektrické soustavy nedokázaly tento proces zastavit ani omezit. Některé z těchto ochran, jako například odlehčení zátěže, mohly dokonce přispět k přepětí, protože fungovaly tak, aby kompenzovaly pokles výroby, spíše než aby regulovaly napětí.

Stručně řečeno, chyběly zdroje pro regulaci napětí, buď proto, že nebyly dostatečně plánovány, nebo proto, že plánované zdroje neposkytovaly dostatečný výkon, nebo kvůli kombinaci obojího, ale ne kvůli nedostatku v zemi; výrobní kapacity byly více než dostatečné k uspokojení spotřeby.

HLAVNÍ DOPORUČENÍ

Vzhledem k závěrům analýzy výbor navrhuje řadu opatření, která mají zabránit opakování tohoto typu incidentu. Patří mezi ně posílení dohledu a ověřování dodržování povinností všemi zúčastněnými stranami v elektrické soustavě, jakož i technická opatření k posílení regulace napětí a ochrany před kolísáním v soustavě. Klíčem k tomu je implementace OP 7.4, kterou spravuje Národní komise pro trhy a hospodářskou soutěž (CNMC). Tato implementace umožní asynchronním instalacím používat řešení výkonové elektroniky pro řízení kolísání napětí (aneb až doteď na to víceméně házeli bobek, a to se jim také vymstilo).
unicast

Číňan už umí HVDC na 1100 kV. ABB jim dodal IGBT na řádově 1000 V, takové ty hokejové puky, co se jich dá spousta složit na sebe (třeba 1100, že). Divil bych se, kdyby je už neopráskli. No jasně, už je opráskli.

https://www.hiitio.com/top-10-igbt-manu ... -in-china/

Teď je jen otázkou času, kdy budou spolehlivé tisícivoltové IGBT za pár babek. Pak přijde okamžik, kdy inovace a spínané zdroje dojdou i do VN/NN trafaček, protože transformátor je obrovský, těžký, drahý, plný hořlavého oleje a má desetiprocentní ztráty, kdyžto na spínaném zdroji umíme mít ztráty třeba jenom dvouprocentní. Pak už bude frekvence ve VN síti nepodstatná, regulace triviální a záloha pomocí VN baterie v té trafačce ostatně taky.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Jasně. Číňan přece umí jenom oprásknout to, co vymyslí hrozně chytří Evropané, že. Kdyby od nás neokopíroval spoďáry, tak by musel chodit naostro.

Tisícivoltove IGBT jsou už teď. A proti ostatnímu vybavení trafačky to nejsou žádné likvidační částky.
A to jako v koncové stanici DC vedení trafo nebude? Nebo jak je to myšleno s tou eliminací ztrát?
unicast

V koncové stanici DC vedení skutečně žádné trafo (ve smysl transformátor) být nemusí. Ten měnič, co z toho udělá 3x 400V~ pro koncového uživatele, galvanicky oddělený být sice může, ale taky nemusí.
glottis
Reputace: 351
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

v tehle rozvodnach se porad pouzivaj hlavne tyristory. Ma to nejmensi ubytek napeti. Jsou na na kolik kilovoltu. Nekde jsem tu linkoval prednasku na cvut, kde pan o tom mluvi. HVDC prenosove trasy. Pravdepodobne s tim brzo zahybe silicon carbid
pave69
Reputace: 11
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

K DC/AC převodníkům v každé rozvodně nás čeká ještě hóóódně dlouhá cesta. Protože tam to řízení je ještě 100x složitější. Vpodstatě ty tyristorové sendviče už číňané umí, to okopírovali, ale pořád mají problémy je uřídit, protože správně je zapínat a vypínat tak, aby za žádných okolností nevzniklo na žádném z plátků přepětí, je fakt vyšší dívčí. A když by to mělo být v "běžné" rozvodně, kde jsou víceméně na obou stranách jak spotřebiče, tak (FV) zdroje, takže se během sekund může měnit směr toku.... to by myslím prvních 20 let nasazení bylo každoročně podstatně víc blackoutů než letos za Pyrenejemi 😃
Mex

Nový příspěvek od Mex »

unicast píše: stř čer 18, 2025 7:41 am
V koncové stanici DC vedení skutečně žádné trafo (ve smysl transformátor) být nemusí. Ten měnič, co z toho udělá 3x 400V~ pro koncového uživatele, galvanicky oddělený být sice může, ale taky nemusí.
Teda jestli někdy bude někde reálně existovat beztransformátorový převodník HVDC/3x400V, tak to bych opravdu rád viděl. Ale toho se zřejmě nedožiju ani já, ale ani děti mých dětí.

Před nějakou dobou jsem byl na přednášce o vysokonapětových frekvenčních měničích. Které jedou z nějakých 6kV na vstupu.
A samozřejmě celá ta mlátička začínala velkým trafem s mnoha odbočkami.

Spojit jakkoli galvanicky HVDC s uživatelským gridem, to by si snad nedovolil ani legendární kapitán Nemo z Troskových románů.
Lubik
Reputace: 30
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od Lubik »

Je tu už 2 roky staré ale zajímavé informace o DC přenosu energie
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V 230 Ah
TomHC
Reputace: 485
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Dopoludňajší výpadok elektriny na Liptove a Orave zasiahol celé regióny, podľa Stredoslovenskej distribučnej bolo bez prúdu päť okresov a zhruba 120-tisíc odberných miest.

https://e.dennikn.sk/minuta/4703360
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
unicast

Mogul
Reputace: 29
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

Důvodem výpadku byl výpadek... originální vysvětlení 😂
Valdano

Shrnutí

Blackout způsobil kombinovaný nedostatek synchronní a jalové regulace, nevhodné nastavení ochran a nepříznivá síťová konfigurace, nikoli izolované selhání jedné elektrárny či lidský omyl. Španělsko mělo 28. dubna 2025 v provozu příliš málo zdrojů, které se podílí na regulaci jalové energie v síti, a to v důsledku špatného naplánování jejich provozu. Kromě toho nefungovaly správně ani ty zdroje co v provozu byly. Řada regulačních bloků, které v síti byly nepřešla do režimu absorpce jalové energie (přesný důvod zatím není znám). Kromě toho nebyly dodrženy ani normy ani doporučená nastavení ochran a obnovitelné zdroje nedodržovaly faktor výkonu. Stručně řečeno ve Španělské síti nefungoval správně ani dohled ani regulace a byly výrazně podceněny kumulativní rizika.

Takže to lze uzavřít s tím, že primární příčinou byla laxnost v celé řadě ohledů.

Ve Španělsku je v současnosti s několika firmami (jejichž jména nebyla zveřejněna) v souvislosti s tímto incidentem vedeno správní řízení.