Malý sinus měnič do auta pro zásuvku zapalovače

Souhrn tématu

Malý čistý sinusový měnič do auta s výkonem kolem 100-150 W lze napájet přímo ze zásuvky zapalovače, která obvykle zvládne pojistku 15 A. Provoz měniče přes zapalovačovou zásuvku je omezený výkonem do cca 50 W kvůli omezením proudu a konstrukci zásuvky. Některé DIY řešení využívají toroidní transformátory a plošné spoje pro výrobu spolehlivých měničů. Pro ozonování auta se doporučuje používat měniče s čistým sinusovým průběhem, protože zařízení často obsahují usměrňovače a frekvenční měniče, které jsou na sinus citlivé jen minimálně.
Kajap
Reputace:17
Lokalita: Okoli
Lokalita:Okoli

Re: Malý sinus měnič do auta pro zásuvku zapalovače

Nový příspěvek od Kajap »

luky píše: stř črc 01, 2026 1:01 pm
Moje amatérské zkušenosti:
1) Zapalovačová zásuvka zvládne max.4A - tzn. výstupní výkon měniče pod 50W. Cokoli nad bude nespolehlivé a nebezpečné. Tenhle středověký relikt je největší ostuda automobilového průmyslu.

2) Ozon a různé pěny a spreje jsou jen dočasné placebo. Jediné, co mi opravdu funguje je roztok Ajatin. Pomocí vzduchové pistole to nastříkám přímo na výparník (v případě nové Caddy stačí vyndat vzduchový filtr. V VW T4 je potřeba odšroubovat přihrádku spolujezdce a vytvořit čistící otvor.) Stačí mi to opakovat jednou za sezónu.
1) zásuvka zvládne klidně 30A, vodič býval jištěn typicky 15A pojistkou… že některé zástrčky tečou při 10A je jiná věc - typicky se nataví nevhodná pružinka na +

2) ono stačí vysušit (vypnout A/C) klimu 2 minuty před dojetím… ale kdo na to má pořád myslet že?