Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové

Souhrn tématu

Téma popisuje stavbu ostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) o výkonu 3 kW v Hradci Králové, rozdělené do dvou nezávislých větví s panely CanadianSolar a SUNTECH, regulátory EPEVER a LiFePO4 bateriemi GETI. Systém napájí běžné domácí spotřebiče jako pračku, myčku, mikrovlnku i elektroniku, přičemž autor snížil denní spotřebu z 7 kW na 2 kW. Diskuze řeší možnosti připojení invertoru do rozvaděče, problémy s napájením lednice a plynového kotle a hledání optimálního řešení pro ostrovní provoz.
vitezslavgach
Reputace:0

Re: Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové

Nový příspěvek od vitezslavgach »

unicast píše: ned bře 22, 2026 2:29 pm
Prodlužovačka v zásadě libovolná tak aspoň desetimetrová a delší s průřezem vodičů 0.5 nebo 0.75 mm2, samozřejmě vždycky rozvinutá kvůli riziku přehřívání.

NTC je termistor s negativním teplotním koeficientem. Vysvětlení třeba zde: https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... 90PTU2ODIy

Jako víceméně použitelný se mi jeví třeba tenhle, podle potřeby případně několik paralelně:
https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni- ... d160287043
Ahoj, koupil jsem 4ks toho termistoru NTC u AME.. Samozřejmě nevím jak to zapojit. Když budeš mít dobrou náladu tak mě prosím poraď co dál
děkuji
VG
vitezslavgach
Reputace:0

Nový příspěvek od vitezslavgach »

Soban píše: ned bře 22, 2026 10:38 am
Nevím mě lednička na 3kw mustu v pohodě je invertorová, větší strach byl s mražákem normální kompresor, teď nevím zda má 90W nebo 100W ale v pohodě.
Takže buď to není 3kW měnič a nebo to nedají baterky.
Pokud můžeš opustí 24V systém tak to udělej vím o čem mluvím.
Jinak není problém natáhnout kabel do rozvaděče, dát mechanický přepínač a připojit na to další větve rozvodu.
Třeba světla jsem já zapojil jako první, při výpadku DS svítíš 😃
Ahoj, omlouvám se za chybu. Chladnička a mrazák běží. Zkoušel jsem ho během roku připojit asi ze čtyřech slabších invertorů a tady poprvé funguje. A odtud pochází ta mylná informace.
VG
unicast
Reputace:451
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

vitezslavgach píše: stř bře 25, 2026 4:31 pm
Ahoj, koupil jsem 4ks toho termistoru NTC u AME.. Samozřejmě nevím jak to zapojit. Když budeš mít dobrou náladu tak mě prosím poraď co dál
děkuji
VG
Termistory paralelně k sobě a to celé pak do série se spotřebičem. Ale podle další zprávy tipuju, že už to není aktuální.