Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové
Souhrn tématu
Autor popisuje vlastní zkušenosti s ostrovní fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 3 kW v Hradci Králové. Systém je rozdělen do dvou nezávislých větví, které napájejí různé domácí spotřebiče včetně pračky, myčky a elektroniky. Diskutuje také problémy s napájením plynového kotle a lednice z invertoru a hledá rady pro integraci systému do rozvaděče a zlepšení efektivity.
- vitezslavgach
- Reputace:0
Re: Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové
Ahoj, koupil jsem 4ks toho termistoru NTC u AME.. Samozřejmě nevím jak to zapojit. Když budeš mít dobrou náladu tak mě prosím poraď co dálunicast píše: ned bře 22, 2026 2:29 pmProdlužovačka v zásadě libovolná tak aspoň desetimetrová a delší s průřezem vodičů 0.5 nebo 0.75 mm2, samozřejmě vždycky rozvinutá kvůli riziku přehřívání.
NTC je termistor s negativním teplotním koeficientem. Vysvětlení třeba zde: https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... 90PTU2ODIy
Jako víceméně použitelný se mi jeví třeba tenhle, podle potřeby případně několik paralelně:
https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni- ... d160287043
děkuji
VG
- vitezslavgach
Ahoj, omlouvám se za chybu. Chladnička a mrazák běží. Zkoušel jsem ho během roku připojit asi ze čtyřech slabších invertorů a tady poprvé funguje. A odtud pochází ta mylná informace.Soban píše: ned bře 22, 2026 10:38 amNevím mě lednička na 3kw mustu v pohodě je invertorová, větší strach byl s mražákem normální kompresor, teď nevím zda má 90W nebo 100W ale v pohodě.
Takže buď to není 3kW měnič a nebo to nedají baterky.
Pokud můžeš opustí 24V systém tak to udělej vím o čem mluvím.
Jinak není problém natáhnout kabel do rozvaděče, dát mechanický přepínač a připojit na to další větve rozvodu.
Třeba světla jsem já zapojil jako první, při výpadku DS svítíš
VG
- unicast
- Reputace:451
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Termistory paralelně k sobě a to celé pak do série se spotřebičem. Ale podle další zprávy tipuju, že už to není aktuální.vitezslavgach píše: stř bře 25, 2026 4:31 pmAhoj, koupil jsem 4ks toho termistoru NTC u AME.. Samozřejmě nevím jak to zapojit. Když budeš mít dobrou náladu tak mě prosím poraď co dál
děkuji
VG
- vitezslavgach
ahoj,
stále řeším problém s napájením plynové kotle.
Takže termistory paralelně. Má to asi nějaký vstupní pól, asi ne jinak bys to zmínil.
A to celé do série se spotřebičem. takže asi na fázi a do kotle. Dám to do nějaké rozvodné krabice.
děkuji.
Později budu informovat
VG
stále řeším problém s napájením plynové kotle.
Takže termistory paralelně. Má to asi nějaký vstupní pól, asi ne jinak bys to zmínil.
A to celé do série se spotřebičem. takže asi na fázi a do kotle. Dám to do nějaké rozvodné krabice.
děkuji.
Později budu informovat
VG
- Mex
- Reputace:368
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
No nevím. Jestli si dá k ledničce paralelně 4 NTC s odporem 15R, tak ve výsledku bude mít odpor za studena pod 4R, a tím toho asi moc nezachrání.unicast píše: stř bře 25, 2026 5:16 pmTermistory paralelně k sobě a to celé pak do série se spotřebičem. Ale podle další zprávy tipuju, že už to není aktuální.
Já bych tam teda dal jenom jeden. Nebo dokonce dva do série, aby odpor za studena byl do nejvyšší a proudová pecka po zapnutí co nejmenší.
Ten termistor má podle označení max. proud 3A, což by pro ledničku mělo být s velkou rezervou dost.
- Valdano
- Reputace:260
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Jen podotknu, že podle posledního popisu to nechce pro chladničku ani pro mrazák, protože obojí mu už funguje i bez toho.
Má to být pro plynový kotel.
U toho kotle to podle popisu nevypadá, že by mu vypadával měnič na špičku v odběru. Spíš může být problém s plovoucím výstupem měniče jak popisuje Kostěj v následujícím příspěvku, ale na to mu budou NTC k ničemu.vitezslavgach píše: stř bře 25, 2026 4:34 pmAhoj, omlouvám se za chybu. Chladnička a mrazák běží... stále řeším problém s napájením plynové kotle... Tam se mě nepodařilo aby přijal napájení z invertoru, přestože spotřeba oběžného čerpadla je cca 80W.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv bře 26, 2026 5:17 pm, celkem upraveno 7 x.
- Kostěj
- Reputace:116
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Termistory slouží na omezení proudového nárazu, na plynový kotel to asi nepomůže. Jak se kotel chová? Zapálí a po chvilce zase zhasne?
U spousty plynových kotlů je detekce plamene založená na vodivosti hořících spalin. Zjednodušeně: je tam elektroda připojená na fázi a pokud elektrodou protéká přes oheň proud do kostry kotle, elektronika ví, že oheň hoří. Některé (hlavně menší) střídače mají výstup "plovoucí", není uzemněný ani jeden pól, pak ta detekce nefunguje. U některých je možné jeden pól přizemnit, u některých se to nemí udělat, hrozí zničení střídače. Pokud se nebojíte, udělejte toto: Připoje kotel na střídač přes roztrojku. Připravte si žárovku na 230V/15 nebo 25W (ne LED žárovku), dejte ji do objímky a připojte dva samostatné vodiče. Jeden konec uzemněnte (třeba na kolík v zásuvce, ale pevného rozvodu, ne toho střídače), druhý konec strčte postupně do jedné a do druhé zdířky roztrojky. Pokud žárovka nebude svítit (neměla by), pak zkusit kotel nastartovat - postupně se žárovkou v jedné a ve druhé dutince roztrojky. Hlavně opatrně!!!
U spousty plynových kotlů je detekce plamene založená na vodivosti hořících spalin. Zjednodušeně: je tam elektroda připojená na fázi a pokud elektrodou protéká přes oheň proud do kostry kotle, elektronika ví, že oheň hoří. Některé (hlavně menší) střídače mají výstup "plovoucí", není uzemněný ani jeden pól, pak ta detekce nefunguje. U některých je možné jeden pól přizemnit, u některých se to nemí udělat, hrozí zničení střídače. Pokud se nebojíte, udělejte toto: Připoje kotel na střídač přes roztrojku. Připravte si žárovku na 230V/15 nebo 25W (ne LED žárovku), dejte ji do objímky a připojte dva samostatné vodiče. Jeden konec uzemněnte (třeba na kolík v zásuvce, ale pevného rozvodu, ne toho střídače), druhý konec strčte postupně do jedné a do druhé zdířky roztrojky. Pokud žárovka nebude svítit (neměla by), pak zkusit kotel nastartovat - postupně se žárovkou v jedné a ve druhé dutince roztrojky. Hlavně opatrně!!!
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Mex
Já jsem reagoval na unicasta, a ten (myslím) psal o řešení pro ledničku.
Je to velmi chaotické vlákno, s nedostatečným popisem o co vlastně jde.
S formulacemi například jako "Plynový kotel. Tam se mě nepodařilo aby přijal napájení z invertoru...".
Co to znamená, že "nepřijal napájení" ?
Odmítl zapálit plyn? Nebo neroztočil čerpadlo, případně ventilátor (je-li to kondenzační kotel)?
Pokud někdo chce dostat použitelnou radu, musí problém popsat.
Ne stylem "něco je tam špatně".
Pokud odmítá zapálit plamen, tak to může být špatnou detekcí vodivosti, jak psal Kostěj.
Jen v tom popisu případného řešení myslím nenapsal ten nejjednodušší pokus, přehodit na vstupu vodiče L a N.
I pokud by měl měnič správně posazený na potenciálu N, ale měl by ty dráty naopak, tak kotel to vyhodnotí špatně a nezapálí (platí o při napájení z gridu, ale není to u všech kotlů stejné).
- Valdano
- Reputace:260
- Lokalita: Česká Lípa
Nic neobvyklého. Stává se celkem běžně, že tazatel nedokáže popsat problém hned v úvodním příspěvku a některé podstatné záležitosti pak vyjdou najevo až později v tématu jako se to ostatně stalo i zde. Téma má zatím jen dvě stránky. Takže není zas tak rozsáhlé, aby se nedalo projít si ho od začátku. Unicast reagoval k ledničce a termistorům ještě v době kdy se nevědělo, že to co původně popsal vitezslavgach bylo v reálu jinak, protože si to vlastně spletl a ta lednička mu nefungovala s jinými měniči, se kterými ji dříve testoval, ale pak zjistil, že s tím co nyní používá mu lednička funguje bez problému. Poté sám unicast v jeho poslední reakci zde k termistorům poznamenal "...tipuju, že už to není aktuální" a měl pravdu.Mex píše:Já jsem reagoval na unicasta, a ten (myslím) psal o řešení pro ledničku. Je to velmi chaotické vlákno, s nedostatečným popisem o co vlastně jde.
- Mex
To je fuk. Já jsem polemizoval s unicastovým názorem, že je dobré spojit NTC paralelně.
Lhostejno, jestli to původní tazatel v té chvíli ještě k něčemu potřeboval nebo ne.
(mimochodem unicasta považuju za dobrého odborníka)
Lhostejno, jestli to původní tazatel v té chvíli ještě k něčemu potřeboval nebo ne.
(mimochodem unicasta považuju za dobrého odborníka)