V LiFePO4 bateriích Pylontech US3000C dochází k vážným závadám BMS
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Reputace: 239
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: V LiFePO4 bateriích Pylontech US3000C dochází k vážným závadám BMS
Pokud je Pylontech normální firma, tak sleduje zmetkovitost a opakující se závady, včetně výrobních šarží, které ten problém způsobují. Pak by měli sami od sebe automaticky uznat reklamaci. Klidně dál můžou veřejně předstírat, že problém neexistuje.
Aspoň naše firma to tak dělá a interně se nastaví pravidlo, že určitý problém je prostě výrobního charakteru a kdo si řekne, tomu se opraví. Ikdyby to byla jen barva na výrobku a na samotnou funkci systému to nemělo vliv. Dokonce se na některé blbosti dávalo automaticky +3 roky záruka.
Aspoň naše firma to tak dělá a interně se nastaví pravidlo, že určitý problém je prostě výrobního charakteru a kdo si řekne, tomu se opraví. Ikdyby to byla jen barva na výrobku a na samotnou funkci systému to nemělo vliv. Dokonce se na některé blbosti dávalo automaticky +3 roky záruka.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 170
- Lokalita: Česká Lípa
Není známo jaké má interní pravidla Pylontech ve vztahu k politice minimalizace záručních oprav. Navíc servisní středisko jako je to v Olomouci není v režii Pylontechu, ale jiné firmy a ta neřeší servis jen pro Pylontech, ale i pro jiné výrobce a také není známo jaké interní podmínky k tomu aktuálně má ve vztahu k minimalizaci záručních oprav. Také není známo zda to odmítnutí záruky třeba nebylo způsobeno tím jak k řešení té reklamace přistoupil konkrétní zaměstnanec, který to zrovna řešil. Známý fakt je ten, že i v těch nejlepších firmách se tu tam vyskytne nějaký ten "lempl", ale jestli to byl zrovna tento případ to není známo.
Jednoduchý postup jaký mohl být v tomto případě při reklamaci aplikován v souvislosti s omezenými pravidly v záručních podmínkách Pylontech mohl být takový, že pokud měla závada spojitost s hlubokým vybitím článků což logicky potvrdily záznamy v baterii, tak se zaměstnanec, který to řešil dál ničím nezabýval a provedení záruční opravy prostě odmítl.
Jednoduchý postup jaký mohl být v tomto případě při reklamaci aplikován v souvislosti s omezenými pravidly v záručních podmínkách Pylontech mohl být takový, že pokud měla závada spojitost s hlubokým vybitím článků což logicky potvrdily záznamy v baterii, tak se zaměstnanec, který to řešil dál ničím nezabýval a provedení záruční opravy prostě odmítl.
-
- Reputace: 194
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Chyba je v případě Pylonu už minimálně v tom, že u potenciálně nebezpečného výrobku neaplikoval principy zvýšené bezpečnosti.
Že baterka chcípne na podvybití je sice nepříjemné a smutné, ale vznikne relativně malá škoda. V řádu tisíců nebo maximálně desetitisíců Kč.
Ale že nechal výkonově připojenou baterku k busu, to je na přeshubu.
Já tyhle systémy na tužkové baterky (tj. systémy s LV baterkami) moc neznám. Ale přesto si myslím, že když je to takhle výkonově spojeno a BMS je mrtvá, tak je to pozvánka na besedu s názvem "Jak jsem přišel o dům a část rodiny".
Bezpečný systém se může pokazit. Ale musí být zajištěno, že po poruše nezůstane v nebezpečném stavu.
Že baterka chcípne na podvybití je sice nepříjemné a smutné, ale vznikne relativně malá škoda. V řádu tisíců nebo maximálně desetitisíců Kč.
Ale že nechal výkonově připojenou baterku k busu, to je na přeshubu.
Já tyhle systémy na tužkové baterky (tj. systémy s LV baterkami) moc neznám. Ale přesto si myslím, že když je to takhle výkonově spojeno a BMS je mrtvá, tak je to pozvánka na besedu s názvem "Jak jsem přišel o dům a část rodiny".
Bezpečný systém se může pokazit. Ale musí být zajištěno, že po poruše nezůstane v nebezpečném stavu.
-
- Reputace: 261
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
osobně mám za sebou cca 10 reklamovaných baterií včetně nafouklých. Další 2 před sebou. Jsou desítky instalací kde není jediného alarmu už roky. Jsou instalace kde se projevují nadpětí článků což skoro vždy způsobí ve finále nafouknutí. Instalace totožné zapojení, provedení ... vše s Victronem. Přeš firmu co dělá servis pro pylon, nevzpomenu si teď na jméno. Byl to běh na dlouhou trať ale, bylo uznáno a vyměněno. Nutno je zasypat informacemi o instalaci, fotky, konfigurace střídačů, stažené logy. Uznáno i přes přepětí na článcích (ne všech samozřejmě) a dobíjecích nadproudech v logu. Vysvětloval jsem že Victron při DC couplingu a dodávce do sítě kašle na max nabíjecí proud co mu říká baterka a tlačí až do overvoltagefeedin co může.
S flashem mám dobré zkušenosti. Mám FW od pylonu - nutno dávat pozor na tuším 8 a 9 písmenko jinak se to dá bricknout. Dělal jsem jich desítky kvůli "internal alarm" kdy na chviličku změřila bms naprostý nesmysl na nějakém článku a šla do erroru. Po přehrátí již měří ok.
Co považuji za slabinu je že se to nedá nalít dálkově po canu z cerba.
Obecně jsou chyby ve FW baterek nepříjemný. Jednu dobu baterie dyness dělali to že zcela náhodně vypínali po komunikaci střídače což vypínalo baráky uživatelům. Velmi nepříjmená situace z pohledu instalátora když víš že to je zcela mimo tvoji moc a nedokážeš s tím nic udělat. Od výrobce se nezadařilo žádné řešení. Udělal s tím něco až victron kdy od nějaké verze venusu to nedělá.
S flashem mám dobré zkušenosti. Mám FW od pylonu - nutno dávat pozor na tuším 8 a 9 písmenko jinak se to dá bricknout. Dělal jsem jich desítky kvůli "internal alarm" kdy na chviličku změřila bms naprostý nesmysl na nějakém článku a šla do erroru. Po přehrátí již měří ok.
Co považuji za slabinu je že se to nedá nalít dálkově po canu z cerba.
Obecně jsou chyby ve FW baterek nepříjemný. Jednu dobu baterie dyness dělali to že zcela náhodně vypínali po komunikaci střídače což vypínalo baráky uživatelům. Velmi nepříjmená situace z pohledu instalátora když víš že to je zcela mimo tvoji moc a nedokážeš s tím nic udělat. Od výrobce se nezadařilo žádné řešení. Udělal s tím něco až victron kdy od nějaké verze venusu to nedělá.
-
- Reputace: 141
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Nějak mi vysvětlete, jak může věc, zvaná BMS, nastavená pro ochrany, může (zaznělo zde v diskuzi názor na nějakou v chronologii závad) nějaký zkrat MPPT nebo jiná závada poslat baterii do kytek s jasným zkratem a s možností eventuálního jasně bílého plamene při nejmenším chytlavé dýmovnice. Pylony jsou jen modla jak to tak vypadá, včetně nějaké samozvané servisní záruky bez záruky.
Pylony nejsou odolné ve smyslu přepětí podpětí? Potom to není BMS ale jen jakýsi okrášlený pahýl. Potom chápu plný bazoš těchto baterií.
Nechápu emana, i mivvy i ten holanďan má tři druhy desek s možností od 7 článků plus varianta dokoupit displej. A jsou v dalších china bateriových sadách na zeď nebo na kolečka.
Pylony nejsou odolné ve smyslu přepětí podpětí? Potom to není BMS ale jen jakýsi okrášlený pahýl. Potom chápu plný bazoš těchto baterií.
Nechápu emana, i mivvy i ten holanďan má tři druhy desek s možností od 7 článků plus varianta dokoupit displej. A jsou v dalších china bateriových sadách na zeď nebo na kolečka.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
gupa: Nechápu na co narážíš s mivvim a spol.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Já myslím, že ta BMS neudělala zkrat. To asi ani nemá jak.
Jen se tam něco prorazilo a přes nějaký spínací prvek tam teče proud kolem 5A.
To, co tu psal unicast o proražených FETech, byla jenom spekulace.
Že kdyby se prošvihlo něco v regulátoru nabíjení a plné napětí i proud panelů by šel na baterky, tak že nějaký jejich odpínací FET by to taky nemusel přežít.
To nedokážu posoudit, protože nevím, jestli je tam skutečně jen nějaký FET, nebo je tam i stykač.
Třeba já do své HV baterky dávám IGBT+stykač.
A jako druhou nezávislou úroveň ochrany pak jistič s vyrážecí cívkou, který současně vypne měnič a odpojí panely (přes optimizéry).
Že kdyby se prošvihlo něco v regulátoru nabíjení a plné napětí i proud panelů by šel na baterky, tak že nějaký jejich odpínací FET by to taky nemusel přežít.
To nedokážu posoudit, protože nevím, jestli je tam skutečně jen nějaký FET, nebo je tam i stykač.
A jako druhou nezávislou úroveň ochrany pak jistič s vyrážecí cívkou, který současně vypne měnič a odpojí panely (přes optimizéry).
-
Nějak mi připadá podle tvých prvních diskuzních příspěvků na toto téma, že věříš v nepokazitelnost Pylon baterií. Prostě píšeš (ze začátku) o někom a ne o něčem.
To, že si pán koleduje o žalobu z nekalé obchodní praktiky je jiná, jako výrobce dle zákona si nemůže dovolit vzít konkurenční výrobek a ani o něm ve špatném diskutovat. To může jen zákazník nebo opravárenský podnik za určitých anonymizačních podmínek nebo státní zkušebna. Ne konkurenční výrobce. A to i kdyby to v barácích hořelo ve velkém.
V mém oboru si jeden chovatel před mnoha lety dal na blog výsledky z laboratoře na pranýři u dovozového medu s jasnou etiketou kdo a co a vedle těchto výsledků propagoval svůj med od svých včel se svým rozborem. No a to bylo soudně řízeno jako nekalá soutěž kterou včelař prohrál.
-
Dobře. Dozvídám se od prodejce Pylon baterií(díky Valdano), že reklamace nebyla (dle logu) uznána. Co tak hrozného mohlo být v logu, že to takto odpravilo BMS? Tedy je vedle tohoto stále otázkou, jestli je to se svými funkcemi jako za BMS považováno.Mex píše: pon čer 23, 2025 10:38 pmJá myslím, že ta BMS neudělala zkrat. To asi ani nemá jak.
-
Začínám mít pocit, že nebylo správně pochopeno co jsem zde psal a tak uvedu upřesnění.
To, že byla reklamace odmítnuta uvedl sám autor toho videa v diskusi na YouTube pod videem viz citace.
Servisní centrum Pylontechu, které pro zajímavost neprovozuje sám Pylontech, ale firma ifTECH s.r.o., která mimo jiné dělá servis i pro jiné výrobce, se nevyjádřilo ohledně logů k té konkrétní baterii. Oni uvedli pouze v čistě teoretické rovině to, že POKUD byla záruka zamítnuta kvůli zásadnímu porušení provozních parametrů (např. hluboké vybití), které jsou navíc zaznamenány v záznamovém logu, považují takový postup za zcela oprávněný. To POKUD znamená, že nepotvrdili zda tomu tak skutečně bylo u té konkrétní baterie.
To, že byla reklamace odmítnuta uvedl sám autor toho videa v diskusi na YouTube pod videem viz citace.
Takže autor videa logy jako takové vůbec nezmínil a jako důvod odmítnutí reklamace zmínil pouze pod-vybití baterie na základě předpokládaného měření provedeného servisem.Petr-bakom v diskusi pod videem na YouTube píše:Klient se pokoušel řešit záruku. Bohužel jak to Pylontech bývá (jejich technické reklamační podmínky jsou silná káva) tak jako první (a zřejmě i jediné co udělali) změřili napětí baterie a s odůvodněním že baterie je pod-vybitá se záruka neuznává. poslali baterii zpět
Servisní centrum Pylontechu, které pro zajímavost neprovozuje sám Pylontech, ale firma ifTECH s.r.o., která mimo jiné dělá servis i pro jiné výrobce, se nevyjádřilo ohledně logů k té konkrétní baterii. Oni uvedli pouze v čistě teoretické rovině to, že POKUD byla záruka zamítnuta kvůli zásadnímu porušení provozních parametrů (např. hluboké vybití), které jsou navíc zaznamenány v záznamovém logu, považují takový postup za zcela oprávněný. To POKUD znamená, že nepotvrdili zda tomu tak skutečně bylo u té konkrétní baterie.
-
S tím si dovolím nesouhlasit. Dle mého názoru to skrytá výrobní vada způsobit mohla a nemusí se to projevovat hromadně.
-
Tak jde o to, co si představujeme pod pojmem "zkrat".
Nějaké proražení součástky, přes kterou pak mezi + a - tekl nějaký proud (omezený tou vadnou součástkou, kabeláží, šířkou cest na PCB, možná DC-DC měničem atd.) jistě možné je.
Ale zkrat ve smyslu silového propojení + a - asi ne. To nemá přes co propojit.
Je celkem zajímavé, že to napájení elektroniky nemají jištěno. Nebo možná mají, ale příliš vysoko.
Nějaké proražení součástky, přes kterou pak mezi + a - tekl nějaký proud (omezený tou vadnou součástkou, kabeláží, šířkou cest na PCB, možná DC-DC měničem atd.) jistě možné je.
Ale zkrat ve smyslu silového propojení + a - asi ne. To nemá přes co propojit.
Je celkem zajímavé, že to napájení elektroniky nemají jištěno. Nebo možná mají, ale příliš vysoko.
-
Podle toho co uvádí autor na videu tekl proud okolo 5,8A přes BMSku což ostatně je vidět v čase od 02:15 na klešťáku a dál tam pak uvádí jak se hřeje přímo DPS té BMSky v určitém místě a v čase od 04:10 to pak také ukazuje na infrakameře.
.
.
-
Mě jsou Pylony ukradené, ale z vlastní praxe vím, jak se chovají zákazníci při jakémkoliv častějším problému. Okamžitě jsou zaplaveny diskuze na Internetu, diskuze na oficiálních support stránkách, reklamace. Tady o vysoké poruchovosti mluví "yutuber", který sám prodává skládané baterky a tu vysokou poruchovost dokazuje jednou BMS a blábolením o "dalších kusech". Yutube je plný těhle vychcanů, co tvrdí o jiných, že jsou fušeři a pak to dokazují často absurdními "nálezy". Už jsem na to alergický.gupa píše: pon čer 23, 2025 10:39 pmNějak mi připadá podle tvých prvních diskuzních příspěvků na toto téma, že věříš v nepokazitelnost Pylon baterií. Prostě píšeš (ze začátku) o někom a ne o něčem.
To, že si pán koleduje o žalobu z nekalé obchodní praktiky je jiná, jako výrobce dle zákona si nemůže dovolit vzít konkurenční výrobek a ani o něm ve špatném diskutovat. To může jen zákazník nebo opravárenský podnik za určitých anonymizačních podmínek nebo státní zkušebna. Ne konkurenční výrobce. A to i kdyby to v barácích hořelo ve velkém.
V mém oboru si jeden chovatel před mnoha lety dal na blog výsledky z laboratoře na pranýři u dovozového medu s jasnou etiketou kdo a co a vedle těchto výsledků propagoval svůj med od svých včel se svým rozborem. No a to bylo soudně řízeno jako nekalá soutěž kterou včelař prohrál.
-
To je známá taktika. Záleží na skutečnostech a nezávislé ověřování těchto skutečností.Yutube je plný těhle vychcanů, co tvrdí o jiných, že jsou fušeři a pak to dokazují často absurdními "nálezy".
-
Od toho autora jsem viděl více videí a řada z nich je i poučných viz různé testy, ale i různé návody třeba na nastavení BMS apod.