Snížený výkon panelů
Souhrn tématu
Snížený výkon panelů v ostrovní balkonové FVE může být způsoben částečným zastíněním, které výrazně ovlivňuje výkon i při sériovém nebo paralelním zapojení. Testy ukazují, že paralelní zapojení panelů může zlepšit výkon, protože jeden panel dává méně než druhý kvůli stínu. Doporučuje se zvážit použití optimizérů Tigo pro lepší monitoring a optimalizaci, i když jejich nasazení může být finančně náročnější a vyžaduje správnou konfiguraci a aktualizaci firmware.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1071
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Snížený výkon panelů
Nemelo. To vyjde levneji a ve finale mozna i lepe na kazdy panel regulator, tj. dokoupis druhy regl a hotovo. Kazdy panel si pojede sam.
Za predpokladu, ze mas teda stazeny kazdy panel solo.
Za predpokladu, ze mas teda stazeny kazdy panel solo.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Mex
- Reputace:482
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Zkusil jsi to částečné zakrytí panelu?Hipak píše: sob čer 29, 2024 1:48 pmJeště jsem se chtěl zeptat mělo by smysl přidat ke každému panelu Tigo optimiser?
Nebo budeš raději filozofovat a pokus, který ukáže jestli je panel OK, neuděláš?
Já jsem docela fanda optimizérů. Mám jich celkem 26 a považuju to za dobrou investici. Jednak pro optimalizaci, ale i pro bezpečnost a dobrý monitoring.
Trochu blbé je, že největší efekt ta Tiga mají v řízeném nasazení. Kdy to celé řídí jednotka CCA plus komunikační modul TAP.
To se u většího nasazení jako mám já už v ceně celkem ztratí, ale pro 2 panely to zvyšuje tu cenu dost.
Samotný optimizér je kolem tisícovky, ta sada CCA a TAP byla myslím něco kolem 4-5 tisíc.
Je tam taková zrada, že v těch optimizérech je často dost starý firmware (kupodivu i když je koupíš nové).
Oni spoléhají na to, že se to pak přes ten modul CCA zaktualizuje.
Jenže tady je problém, že když to jednou k tomu CCA připojíš a přiregistruješ (že by sis ho třeba půjčil od kámoše), tak je pak složité to zase od něho odregistrovat. Musí se to dělat přes jejich help-line.
Je aspoň hezké, že komunikují česky (je tam na to nějaká Martina, i když sídlí v Itálii).
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Hipak
- Reputace:0
- Lokalita: východní čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 810
- Kapacita baterie [kWh]: 2,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Bohužel se mi nepovedlo zajistit situaci, aby byl komplet panel osvícen. Z levé části panelu bylo cca 5cm ve stínu.Mex píše: sob čer 29, 2024 4:14 pmZkusil jsi to částečné zakrytí panelu?Hipak píše: sob čer 29, 2024 1:48 pmJeště jsem se chtěl zeptat mělo by smysl přidat ke každému panelu Tigo optimiser?
Nebo budeš raději filozofovat a pokus, který ukáže jestli je panel OK, neuděláš?
Já jsem docela fanda optimizérů. Mám jich celkem 26 a považuju to za dobrou investici. Jednak pro optimalizaci, ale i pro bezpečnost a dobrý monitoring.
Trochu blbé je, že největší efekt ta Tiga mají v řízeném nasazení. Kdy to celé řídí jednotka CCA plus komunikační modul TAP.
To se u většího nasazení jako mám já už v ceně celkem ztratí, ale pro 2 panely to zvyšuje tu cenu dost.
Samotný optimizér je kolem tisícovky, ta sada CCA a TAP byla myslím něco kolem 4-5 tisíc.
Je tam taková zrada, že v těch optimizérech je často dost starý firmware (kupodivu i když je koupíš nové).
Oni spoléhají na to, že se to pak přes ten modul CCA zaktualizuje.
Jenže tady je problém, že když to jednou k tomu CCA připojíš a přiregistruješ (že by sis ho třeba půjčil od kámoše), tak je pak složité to zase od něho odregistrovat. Musí se to dělat přes jejich help-line.
Je aspoň hezké, že komunikují česky (je tam na to nějaká Martina, i když sídlí v Itálii).
Při zakrytí celé levé části byl výkon pravé poloviny 158w a pro přikrytí pravé části byl výkon 105W, ale jak jsem psal výše drobný stín tam byl.
Je to tak ok?
- Mex
- Reputace:482
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tak to vypadá věrohodně.
Silnější polovina dala 158W, a ta částečně zastíněná 105W. Takže to celkem přesně odpovídá tomu, že každá polovina se skládá ze třetin. A jednu tu třetinu ti zabil ten stín.
Ale v praxi s celým panelem se stejným stínem asi nedosáhneš na 263W (tedy 158+105W), ale podle mě spíš něco jako 210W (tedy 2x 105W).
Ten stín bohužel ovlivní i protilehlou šestinu.
Solární panely a stíny nejsou kamarádi.
Silnější polovina dala 158W, a ta částečně zastíněná 105W. Takže to celkem přesně odpovídá tomu, že každá polovina se skládá ze třetin. A jednu tu třetinu ti zabil ten stín.
Ale v praxi s celým panelem se stejným stínem asi nedosáhneš na 263W (tedy 158+105W), ale podle mě spíš něco jako 210W (tedy 2x 105W).
Ten stín bohužel ovlivní i protilehlou šestinu.
Solární panely a stíny nejsou kamarádi.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.