Diskuze o bateriích LiFePO4 pro solární systémy
Souhrn tématu
Baterie LiFePO4 pro solární systémy vyžadují jednoduchou a spolehlivou ochranu v silové části, například pojistku, kontaktor a bočník pro měření proudu. Použití aktivního balanceru s komunikací RS485 nebo CAN zajišťuje monitorování jednotlivých článků. Pro bezpečný provoz je vhodné mít paralelní BMS, která při přepětí nebo podpětí odpojí solární panely a měniče, čímž se zabrání poškození regulátoru nebo baterie. Mezi články se doporučují slidové desky nebo cetris pro minimalizaci rizika vnitřních zkratů a termických reakcí.
- Ghost86
- Reputace:16
- Lokalita: SK - Kysuce
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:SK - KysuceVýkon panelů [Wp]:9kWp Kapacita baterie [kWh]:16Kwh (16s)
Re: Diskuze o bateriích LiFePO4 pro solární systémy
Jova: zaujimave, dakujem. Ako konkretne to odpaja?
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- Mex
- Reputace:482
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
- Lokalita:BrnoSystémové napětí:>48V
Ta Tvoje víra ve slídové proklady je skutečně všeobjímající a nekonečná.Franta2776 píše: pát říj 02, 2026 4:02 pmNevypadá to, že se něco změnilo, je to taky odhadem 3roky.Mám všude mezi članky slidový desky nebo cetris. 16mm.Pokud by jeden članek i přešel do TR měly by to okolni vydržet z toho obavu nemám.
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to dneska takto dělali všichni velcí baterkáři a problémy s baterkami by byly minulostí.
Ale nejsou.
Samozřejmě mít tam ty proklady je dobře.
Ale co myslím není dobře, je tomu tak bezmezně věřit a tedy prakticky rezignovat na jiné metody ochrany.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- vanilka
- Reputace:134
- Lokalita: Beroun, Příbram
- Lokalita:Beroun, Příbram
Bingo. Čím jednodušší, tím bezpečnější. V silové cestě mezi baterií a centrální DC sběrnicí pouze pojistka, kontaktor a bočník. Pojistka řeší veškeré nadproudy z a do baterie, kontaktor řízený z HA řeší nouzový odpojení kvůli teplotě či rozbalancování a bočník měří proud z a do baterie. Na baterii připojený systém na měření jednotlivých článků (třeba JK aktivní balancer s komunikaci RS485 / CAN) s komunikací do HA. Přívod z FV panelů do regulátoru přes jistič / spínač se spouští. Postup při nouzovým vypnutí baterie: 1) shodit přívod z FVE panelů, 2) rozepnout kontaktor. Ještě to můžeš vyšperkovat nějakým "soft" omezením baterie v případě nouzovýho stavu, protože natvrdo odpojit baterii (není-li zálohována) je v ostrovním systému velký špatný.Ghost86 píše: pát říj 02, 2026 2:00 pm...BMS (alebo nieco), ktore by len kontrolovalo stav napatia clankov a cez HA spravit nejaku jednoduchu automatizaciu?
Představa, že mám v silový části mezi baterií a DC sběrnicí kde mohou téct stovky A nějaký čínský BMS bazmek, by se mi nelíbila.
1408kg Enersys SBS + 122kWh Liion / 30kWp+
- Franta2776
- Reputace:682
Oni se dávaji, ale v automobilovém prumyslu i do baterekMex píše: pát říj 02, 2026 5:07 pmTa Tvoje víra ve slídové proklady je skutečně všeobjímající a nekonečná.Franta2776 píše: pát říj 02, 2026 4:02 pmNevypadá to, že se něco změnilo, je to taky odhadem 3roky.Mám všude mezi članky slidový desky nebo cetris. 16mm.Pokud by jeden članek i přešel do TR měly by to okolni vydržet z toho obavu nemám.
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to dneska takto dělali všichni velcí baterkáři a problémy s baterkami by byly minulostí.
Ale nejsou.
Samozřejmě mít tam ty proklady je dobře.
Ale co myslím není dobře, je tomu tak bezmezně věřit a tedy prakticky rezignovat na jiné metody ochrany.
Kukni:
.https://www.fuqianggroup.com/Mica-Pad-f ... conditions.
A toto řika plechova hlava:
https://share.gemini.google/lSXq9za5DKbV
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W