Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Rožňava, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Nebude lepšie začať spínať(zvyšovať) záťaž až pri tých 55,2V v pravidelných intervaloch(napr. 5s) a pri 53,5V rovnakým spôsobom záťaž postupne vypínať? Ide mi len o to, že tým tvojim spôsobom sa pri nepriaznivých okolnostiach nikdy nad tých 53,5 nemusíš dostať pokiaľ už najmenšia záťaž bude väčšia ako aktuálna výroba. Pokiaľ to bol zámer, tak sa vopred ospravedlňujem.Radar píše: pát čer 27, 2025 6:39 pmMinimum řekněme 53,5, maximum 55,20, víc to nahoru netahám.
To představuje udělat 6 kroků sepnutí v rozmezí napětí 1,80V na analog vstupu. Programově to problém není, prostě po 0,3V bude krok. Otázkou je zda se na to bude dát spolehnout.
Takže chápu správně vybrat zenerku, abych se dostal s napětím baterky do rozsahu toho analogového vstupu 0-10V?
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
Pozor na závislosť napätia ZD na prúde, ktorý sa bude, ak napr. použijem 47V ZD, čo mi príde vhodnejšie, meniť až 1:10 v rozmedzí 48 - 57V. V tomto rozsahu sa môže meniť napätie ZD v pohode aj o 1V (možno viac) v závislosti od prúdu nastavenom predradeným rezistorom. Samozrejme ak to chceme nastaviť len na dve úrovne napätia, tak to softvérovo pôjde, ale stratíme flexibilitu softvérového riešenia. Osobne by som radšej použil nejakú presnú napäťovú referenciu, prípadne dve bežné TL431 v sérii nastavené na 23,5V.cipis píše: pát čer 27, 2025 5:56 pmPsal jsem to, a byla zde někde o tom též debata ...
Můžeš dát obyčejný odporový dělič, pak ale přijdeš o rozlišení (nevím, jaký je v tom ADC), nebo můžeš vzít Zenerku/y, a stáhnout napětí baterek o napětí těch Zenerek, pak nepřijdeš o rozlišení (budeš tam mít furt těch nula až deset Voltů plus napětí Zenerek), ale budeš si to muset zkalibrovat.
Takže to napsané máš, tak tě to bude stát jen ta jedna/dvě Zenerky. Tak šup do toho.
A to jsi přemýšlel o napěťovém relé, které má akorát poťák na jedno napětí a druhé má v procentech od toho prvního, přitom disponuješ něčím, v čem to budeš mít naprosto přesně
Jinak konvertovat tě zajímá akorát regulační rozsah, tj. nepočítat to na minimální napětí, ale naopak rozsah od toho, kdy začneš regulovat.
Nahoře píšeš o regulaci od 53,5 V, maximum je 57,6, takže ti stačí jedna Zenerka 51 V https://www.vpcentrum.eu/soucastky-nahr ... lastp=#par , abys měl pak na vstupu o těch 51 V méně. Takže tam budeš mít 2,5 až 6,6 V. Resp. nula až 6,6 V.
Případně se můžeš hrát i s proudovou smyčkou, to snad tyhle krabičky umí také. Spočítat vhodný odpor, opět podle maximálního napětí a měřícího proudu (tuším, že max. je 20 mA), akorát zde opět přicházíš o značnou část rozlišení, stejně jako u toho prostého odporového děliče.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Moderátor
- Reputace: 775
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Proto jsem psal, že si to bude muset zkalibrovat.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Skalibrovať samozrejme v každom prípade. Len som chcel povedať, že pokiaľ chcem merať presne, tak v prípade zenerky nebude to čo odmeriam v PLC lineárne závislé na skutočnom napätí batérie, teda bude potrebná aj nejaká linearizácia. Myslím, že ak by sa použil 12 bitový A/D prevodník, tak by úplne stačil odporový delič a stačilo by to skalibrovať na full scale. Pri 10 bitovom ako má napr. s7-1200 by bolo rozlišenie len nejakých 0,056V čo je už aj s chybou merania dosť nepresné.
-
- Reputace: 19
Nějak jsem stvořil v NODE RED základ jednoduchého flow.
Zdrojem dat je smartshunt a parametr "battery voltage"
Použil jsem node "RANGE" a inject "TRUE", tam jsem nastavil na vstupu rozsah vstupního napětí baterie MIN-MAX, na výstupu se tento rozsah rovná
výstupnímu rozsahu hodnot 0-10 "volt"
Protože nemám I/O extender, nemám jak zkoušet co s tím dál, ale předpokládám, že by s tím mělo jít dál pracovat jak pro spínání jednotlivých výstupů,
tak to použít pro PWM výstup a plynulou regulaci.
Teď je brzy ráno a baterie má napětí níže, proto jsem dal (pro vytěžování sice nesmyslný) tento rozsav u napětí baterie...
Funguje to, údaje to vypisuje na dashboardu...
Pokud bych nastavil rozsah 53,50-55,20, samozřejmě tam teď bude výstup 0-nula...
Dá se na tom stavět? Co myslíte?
Zdrojem dat je smartshunt a parametr "battery voltage"
Použil jsem node "RANGE" a inject "TRUE", tam jsem nastavil na vstupu rozsah vstupního napětí baterie MIN-MAX, na výstupu se tento rozsah rovná
výstupnímu rozsahu hodnot 0-10 "volt"
Protože nemám I/O extender, nemám jak zkoušet co s tím dál, ale předpokládám, že by s tím mělo jít dál pracovat jak pro spínání jednotlivých výstupů,
tak to použít pro PWM výstup a plynulou regulaci.
Teď je brzy ráno a baterie má napětí níže, proto jsem dal (pro vytěžování sice nesmyslný) tento rozsav u napětí baterie...
Funguje to, údaje to vypisuje na dashboardu...
Pokud bych nastavil rozsah 53,50-55,20, samozřejmě tam teď bude výstup 0-nula...
Dá se na tom stavět? Co myslíte?
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Co se týče NR, tak neporadím, ale začínat vytěžování při 55,2V (pokud máš 16s LiFePO4) mi přijde hodně vysoko. Doma začínám vytěžovat nad 53,5V, ohřev AN vypínám pod 53,4V, ohřev bojlerů pod 53,3V.
55,2V mi drží systém při dostatku slunce hodinu, pak se napětí sníží na 53,6V.
Pokud je akumulátor pod 50% SoC a polojasno, tak se kolikrát nespustí ani ten ohřev bojlerů.
Když akumulátor projde hodinovým cyklem 55,2V, provede se reset SoC na 100%, napětí se sníží na 53,6V, přijde drobný mráček, napětí klesne pod 53,5V co máš nastaveno, vytěžování se vypne a ten den se Ti už další vytěžování nespustí.
Nastavit vytěžování na celodenní azuro je jednoduché, ta pravá výzva je obloha plná drobných mraků, když se 100x denně střídá plné slunce a mrak.
Veškeré nápady ohledně NR pečlivě sleduji, protože si tím učením také budu muset projít.
55,2V mi drží systém při dostatku slunce hodinu, pak se napětí sníží na 53,6V.
Pokud je akumulátor pod 50% SoC a polojasno, tak se kolikrát nespustí ani ten ohřev bojlerů.
Když akumulátor projde hodinovým cyklem 55,2V, provede se reset SoC na 100%, napětí se sníží na 53,6V, přijde drobný mráček, napětí klesne pod 53,5V co máš nastaveno, vytěžování se vypne a ten den se Ti už další vytěžování nespustí.
Nastavit vytěžování na celodenní azuro je jednoduché, ta pravá výzva je obloha plná drobných mraků, když se 100x denně střídá plné slunce a mrak.

Veškeré nápady ohledně NR pečlivě sleduji, protože si tím učením také budu muset projít.

7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
pibi: ale vždyť já to tak napsané mám....popisuju to a jsou tam i screeny...
Jen jsem se pokusil o flow, abych z nějakého zadaného MIN (V) baterie dostal výstup 0 = to je ten start plynulého vytěžování
a nějakého MAX (V) = 55,20 dostal výstup 10 = vytěžování jede na 100%
Protože je ráno a dekl, baterie je kolem 40%, tak jsem zadal tu dolní mezní hodnotu na 52V, abych viděl co to celé dělá, a funguje to dobře.
Takže ano, >53,50V je start vytěžování, 55,20V = plný výkon vytěžovače (a mezní nabíjecí napětí baterie)
Jen jsem se pokusil o flow, abych z nějakého zadaného MIN (V) baterie dostal výstup 0 = to je ten start plynulého vytěžování
a nějakého MAX (V) = 55,20 dostal výstup 10 = vytěžování jede na 100%
Protože je ráno a dekl, baterie je kolem 40%, tak jsem zadal tu dolní mezní hodnotu na 52V, abych viděl co to celé dělá, a funguje to dobře.
Takže ano, >53,50V je start vytěžování, 55,20V = plný výkon vytěžovače (a mezní nabíjecí napětí baterie)
-
- Reputace: 188
- Lokalita: Pod Karpatmi
Rozklikni si ten node toho battery shuntu a uplne dolu si zaklikni zobrazovanie hodnoty na dve destinne miesta.Nebude ti potom zobrazovat take dlhe cislo toho napetia baterie
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
Migel: děkuji, dobrý tip, (deployed
)

-
Pri akom napätí vyťažovať? To je asi hlavne závislé od toho na aké napätie nabíjam. Na to sú názory rôzne, taktiež podporené rôznymi argumentmi. Pokiaľ chcem v danom nabíjacom cykle balancovať, tak 55,2V je asi OK. Keďže vyťažovať chceme spravidla pri plnom nabití batérie, tak by bolo možno vhodnejšie použiť miesto napätia SOC. Niektorí používajú zimný/letný režim, čo mi príde tiež ok, keďže v lete môžeme mať iné priority a nepotrebujeme úzkostlivo sledovať nabitie batérie. Ja napríklad momentálne prerábam hardvér vyťažovača do bojlera, tak mám bojler dočasne spínaný wifi zásuvkou cez HA podľa SOC. Pri 99% zap. a 95% vyp. a určite by nebol problém keby šiel nonstop.
-
tak dvě pokusná flow v node red se podařila, takto to vypadá v dashboard
Až zjistím, jaké funkce a možnosti programování výstupů má GX Extender I/O, mohl by tím snad být vyřešen HW a v holém základu
i SW řízení jednoduchého vytěžování uvnitř systému Victron
Až zjistím, jaké funkce a možnosti programování výstupů má GX Extender I/O, mohl by tím snad být vyřešen HW a v holém základu
i SW řízení jednoduchého vytěžování uvnitř systému Victron
-
Gratulujem. Trochu som sa však stratil. PLC teda už neplánuješ použiť?
-
Nechávám otevřené obě varianty. S node red začínám a nejsem si jistý, zda se to podaří dotáhnout.
Ke GX Extender I/O není kromě datasheetu žádná dokumentace a já netuším jak se to bude chovat, jaké nody použít na zakončení celého flow
a zda vůbec bude použitelné toto...
Jinak zda použít volty nebo soc, nebo cokoliv dalšího/jiného asi není problém, viz obrázek..
Až se baterie dobije a dotkne se těch tresholdů V a SOC, zkusím posledovat, který "vytěžovač" jak reaguje.
Ve flow jsem si dal ještě jeden node RANGE a ten pro výstup připravený parametr 0-10 si pro účely zobrazení na dashboardu konvertuju na výstup 0-100 (%)
Ke GX Extender I/O není kromě datasheetu žádná dokumentace a já netuším jak se to bude chovat, jaké nody použít na zakončení celého flow
a zda vůbec bude použitelné toto...
Jinak zda použít volty nebo soc, nebo cokoliv dalšího/jiného asi není problém, viz obrázek..
Až se baterie dobije a dotkne se těch tresholdů V a SOC, zkusím posledovat, který "vytěžovač" jak reaguje.
Ve flow jsem si dal ještě jeden node RANGE a ten pro výstup připravený parametr 0-10 si pro účely zobrazení na dashboardu konvertuju na výstup 0-100 (%)
-
Tak zatím stačí, jdu od toho
.
Na dashboard se mi do startu podařilo vizualizovat všechno, co bych v této souvislosti měl rád na očích,
až bude skoro nabito, budu zlehka sledovat jak který reaguje...

Na dashboard se mi do startu podařilo vizualizovat všechno, co bych v této souvislosti měl rád na očích,
až bude skoro nabito, budu zlehka sledovat jak který reaguje...
-
.... tak to dlouho netrvalo, jen co se obloha trochu protrhala a slunce se opřelo do panelů ...
Zatímco "vytěžovač podle napětí", které stouplo nad nastavený dolní threshold 53,60V již vykazuje funkci,
naproti tomu logicky "vytěžovač podle SOC" je na nule...
Jak se to jeví vám?
Zatímco "vytěžovač podle napětí", které stouplo nad nastavený dolní threshold 53,60V již vykazuje funkci,
naproti tomu logicky "vytěžovač podle SOC" je na nule...
Jak se to jeví vám?