Ohřev vody pomocí FV

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
brumlaj

Re: Ohřev vody pomocí FV

Příspěvek od brumlaj »

Dle mého pokud se ptáš na hranici rentability a zvažuješ investice tak je zapotřebí vědět jakou možnou výtěžnost zahazuješ případně jaké máš potřeby. Bez měření jsi slepý o čemž svědčí i Tvá definice "....... Myslím ......" Takže další případné investice bych umístil do měření. Aby jsi nemusel myslet ale aby jsi věděl.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
kybos
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od kybos »

Pavel111 píše: (docela mi vadí,že lidi obecně vzato nejsou ochotni s odstupem času sdělit nějaké zkušenosti na netu)
...
Má to vůbec cenu?
Pokud se ptáš po ekonomice provozu FVE, musíš si uvědomit, že když pomocí FVE pouze ohříváš vodu, nahrazuješ prostřednictvím FVE tu nejlevněji pořízenou energii z distribuční sítě (nízký tarif z akumulační sazby). Pokud se má vylepšit ekonomika provozu FVE, musí se v první řadě pomocí FVE nahrazovat spotřeba v dražším vysokém tarifu a teprve přebytky z výroby pro VT použít pro ohřev vody. I za cenu toho, že bys musel v době NT potřebný objem energie pro ohřev vody čerpat z DS.
Moje zkušenost s odstupem času je taková, že je nutno nejprve odbourat spotřebu z DS ve VT a potom teprve v NT.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

A když bydlíš v domech s centrálními rozvody tepla a teplé vody, je to přesně obráceně.
Nemám rád tenhle stát.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

kybos píše:........ je nutno nejprve odbourat spotřebu z DS ve VT a potom teprve v NT.
Inu jako cílový stav absolutní souhlas. Pokud by ale bral postupné vlny budování, pak s instalací pouze ohřevu (NT) souhlasím. Za dnes mizivý peníz (vyjma oplockého který zdražil) šetříš(odepisuješ) okamžitě. Během 5-7 let má panely umořeny i jen nízkým tarifem. Pak si může každý rok odkládat na akumulátory a případný měnič kterým bude vykrývat VT když energii potřebuje on. Nebo investovat systémem "penzijní připojištění". Jenže on dodnes netuší jestli již má umořeno, kolik by ve VT reálně uživil energie...... To je pak každá rada hodna pohledu do křišťálové koule. Proč asi admin jako jednu z prvních věcí zprovozňoval majkrolog?
vla píše:A když bydlíš v domech s centrálními rozvody tepla a teplé vody, je to přesně obráceně.
Inu zde hodně záleží zda jsi v rámci daného společenství schopen odbourat ze svého energetického účtu veškerý poplatek za vytápění společných prostor cirkulací teplé H2O ve vedení TUV. Pokud ano, pak gratulace a návratnost FVE+bojleru bývá blesková. Zvlášť pokud si jako bonus pořídíš D25d.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

Bohužel to odbourat nelze, navíc je potřeba ten centrální zdroj mít v "horké" záloze, tady v Praze to vypadá, že právě dnes otočím přepínačem, neb Slunce zatím ani nevykouklo. Ale i tak, investice byla 35 tis. a návratnost je 5 let, což bude právě během tohoto roku a pak už budu v plusu. Takže pro mě jednoznačně přínosné. Ze zisků na vodě budu dotovat elektřinu, kde mám návratnost až budu dávno po vlastní recyklaci. :lol:
Nemám rád tenhle stát.
svango

Příspěvek od svango »

Ci ist dalej alebo nie je vec osobnej preferencie.
Ked sa jednu otazku opytam dvoch ludi, dostanem najmenej 3 odpovede. Co clovek, to nazor. Dalsia vec su vstupne premenne, ak uz investovat, co mi najviac usetri ci dokonca zarobi?
Uz len to aky typ hodin mam na baraku, aky tarif, tepelne straty, orientacia panelov, ci ma partnerka menzes, chce sa mi hrat a stravit 5 hodin denne bastlenim a skusanim scriptov... tych premennych koniec koncov nie je vela, ale ich kombinacii uz ano.
Takze do coho nakoniec ist, nie je otazka len tak do plena. To by si potreboval komisiu tu z fora, ktora pride k tebe domov, kazdy so svojou metodou merania si zisti co chce, dohadaju sa o vysledkoch a nakoniec si kazdeho vypocut a sam sa rozhodnut co sa ti zda byt najlepsie.

Priklad: hram sa touto slnecnou energiou uz nejake desatrocie. Najvacsi "zisk" spravne povedane navratnost, mi dosiahla vypinacia zasuvka v obyvacke. STBY spotrebu TV, tuner, nejakych nabijaciek sa kazdy vecer vypne a nezapne kym niekto potrebuje pocas dna, pravdepodobne az zase niekedy vecer.
Zasuvka za 100Kc (4eura) kazdy mesiac usetri 50-60 Kc (2 eura). A nezalezi ci je to nekvalitna CEZ (E-on), alebo kvalitna FV. (O to "mensi" system musim kupit a prevadzkovat) Skusim vykopat presne udaje pre tych, ktory maju radi cisla, ale matne je to az nejakych 15kWh mesacne (30-35W x 18-19 hod x 30 dni pre neveriacich)
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
svango

Příspěvek od svango »

Takze statistika za pol roka:
tento mesiac 15.708 kWh
jun 14.0537
maj 16.1233
april 14.217
marec 13.3233
februar 14.0257
januar 15.5097
december 6.84833

Stby spotreba je na tomto vypinaci stale rovnaka. V mojom pripade 29.5W. Doba, po ktoru je vypinac vypnuty ci zapnuty je zaznamenana v 5 minutovych intervaloch. Z toho vypocitam kolko energie by som spalil, keby som nechal spotrebice bezat.
Su tu aj hlasy, ze stale vypinanie a zapinanie tomu nerobi dobre. Ok, vec nazoru. Pre mna je lepsie, ked sa zariadenie vychladi. Jedine na com som tuto teoriu videl fungovat v praxi su stare PC, ktorym odchadzali kondenzatory na maticnej doske (nie na zdroji), takze pripisujem zvysenej tepelnej narocnosti prostredia, nez tomu, ze sa vypinalo a zapinalo zariadenie.
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
jiri59
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1200
Kapacita baterie [kWh]: malá

Příspěvek od jiri59 »

Dotaz na ovládání vypínací zásuvky. Je to ručně, časově či jiná logika např min. odběr?
ostrov = panel 5S 250 Wp + EASUN 3500 +(4 x NiCd NKO118 nabízím za odvoz) + 2,8kWh Lion z 18650
svango

Příspěvek od svango »

rucne, nejvetsi problem bylo na to naucit rodinu. Zvykli si a uz je to pre nich denna rutina.
Povodne bolo riadenie logikou:
1. len na zaklade casu - od jednej v noci do 7 rana a od 10 rano do 3 poobede: off v pracovny dny. Ale do toho su dovolenky, zena chora, dieta chore, neplanovane veci a pocuvat tie reci, ze to nejde ked ma.. preslo sa na druhy pokus:
2. pomocou PINGu telefonov rodiny som zistoval ci je niekto doma a vypol, ak nikto nebol. Fungovalo dobre, ale staci prist k baraku a uz sa vsetko zapne. Naviac tuner ma neduh, ze sa nezapina do Stby, ale priamo do pracovneho stavu (takze zral viac) a preslo sa na treti pokus:
3. rucne, a je pokoj. Mamka nepinda a tatka spokojeny :)

Minimalni odber nema na zaklade coho fungovat. stby zere a zapnutie TV nie je mozne pokial nie je v stby. Je mozne nechat TV v stby, a ak zvysi odber (zapne sa) zapnut tuner, antenu.. atd.. ale zase tam bude nejaky odber tej TV po celu dobu. Myslim, ze TV sama mala len nejakych 5W ale aj tak 5x18x30=2.7kWh

EDIT: este dodam, ze hnat sa za kazdym watom nema moc vyznam. Uspora je dostatocna a ked sa vypinac necha cez vikend zapnuty, nijak mi to netrha zili. JE to dostatocne pre klud v rodine aj moju spokojnost.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od rva »

Tak ono by se to dalo zautomatizovat pomocí podproudového relé. To funguje tak, že když klesne spotřeba pod nastavenou hodnotu, tak odpojí spotřebiče. Ale asi bude problém najít nějaké na tak nízký proud. Jinak to bývá součástí některých prodlužovaček, kde je "master" zásuvka a pokud v ní poklesne spotřeba, tak se ostatní odpojí. Já s jedním relé experimentuji jako ochranou proti běhu čerpadla nasucho - dojde voda = klesne spotřeba = čerpadlo se vypne.
diablo007

Příspěvek od diablo007 »

rva píše:Tak ono by se to dalo zautomatizovat pomocí podproudového relé. To funguje tak, že když klesne spotřeba pod nastavenou hodnotu, tak odpojí spotřebiče. Ale asi bude problém najít nějaké na tak nízký proud. Jinak to bývá součástí některých prodlužovaček, kde je "master" zásuvka a pokud v ní poklesne spotřeba, tak se ostatní odpojí. Já s jedním relé experimentuji jako ochranou proti běhu čerpadla nasucho - dojde voda = klesne spotřeba = čerpadlo se vypne.
Na hlídání chodu na sucho je celkem dost hotových zařízení

https://www.conrad.cz/ochrana-proti-cho ... gLk6fD_BwE

Asi s tím nebude tolik zábavy jako to zkoušet vyřešit sám ale někdy je lepší ochránit zařízení za pár tisíc adekvátním aparátem.
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Příspěvek od rottenkiwi »

Mám takú predlžovačku, kde je prepeťovka na koaxial, RJ11, RJ45,
sú tam 4 zásuvky pod prúdom, jedna z nich je master a potom
sú ďalšie 4, ktoré fungujú na základe tej master, takže keď
zapnem receiver, tak sa zapnú aj ďalšie, kde je TV + osvetlenie + bassový reprák,
a keď sa vypne receiver, tak sa tie zásuvky vypnú.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/cyberpower ... 1-rj45-tv/

Niekedy som mal vežu Sony, ktorá mala tak urobené napájanie,
že keď ju človek vypol, tak žrala pár W a potom v nej cvaklo
relé a nežrala ani 0.5 W. A to má ta veža cca. 30 r.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
NOPARasito

Příspěvek od NOPARasito »

rottenkiwi píše:Mám takú predlžovačku, kde je prepeťovka na koaxial, RJ11, RJ45,
sú tam 4 zásuvky pod prúdom, jedna z nich je master a potom
sú ďalšie 4, ktoré fungujú na základe tej master, takže keď
zapnem receiver, tak sa zapnú aj ďalšie, kde je TV + osvetlenie + bassový reprák,
a keď sa vypne receiver, tak sa tie zásuvky vypnú.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/cyberpower ... 1-rj45-tv/

Niekedy som mal vežu Sony, ktorá mala tak urobené napájanie,
že keď ju človek vypol, tak žrala pár W a potom v nej cvaklo
relé a nežrala ani 0.5 W. A to má ta veža cca. 30 r.
Jaka wataz dokaze sepnout slave zasuvky???
rva

Příspěvek od rva »

diablo007 píše:Na hlídání chodu na sucho je celkem dost hotových zařízení
https://www.conrad.cz/ochrana-proti-cho ... gLk6fD_BwE
Asi s tím nebude tolik zábavy jako to zkoušet vyřešit sám ale někdy je lepší ochránit zařízení za pár tisíc adekvátním aparátem.
Když já jsem děsný škrt a navíc mě baví vyšlapávat slepé cesty. Jinak mně jde o to, abych nějak jednoduše mohl při chodu naprázdno vypnout čerpadlo v septiku (když tam nic není a selže plovák), nebo i bazénové čerpadlo (když upadne nějaká hadice), nebo i čerpadlo vody ve vrtu, když čerpám moc rychle. Prostě něco obecného, jednoduše použitelného a abych se při instalaci moc nenadřel. Čeká na to čínský kousek https://www.aliexpress.com/item/32918473493.html, který má ovládat stykač, ale ještě jsem nezkoušel, jestli to vůbec dělá to, co potřebuji.
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Příspěvek od rottenkiwi »

To presne neviem aká W-táž, ale ak je receiver zapnutý, tak idú aj Slave zásuvky,
ak je vypnutý, tak nejdú. https://www.nay.sk/onkyo-tx-sr444-black

Tu píšu:
Tato přepěťová ochrana je vybavena zásuvkami, které jsou automaticky vypnuty, pokud není z řídicí zásuvky odebírán dostatečný příkon (systém MASTER/SLAVE) a dochází tak k výrazné úspoře spotřeby el. energie. Řada zásuvek „SWITCHED“ se sepne pouze, pokud je v zásuvce „MAIN“ připojen a zapnut spotřebič s příkonem min. cca 55W. Jinak jsou tyto zásuvky vypnuty.
Naposledy upravil(a) rottenkiwi dne stř črc 31, 2019 1:40 pm, celkem upraveno 1 x.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva

Příspěvek od rva »

Já mám odněkud z bazaru právě toto a to má pod dvěma LED kontrolkami potenciometr na křížový šroubovák, kterým se nastavuje citlivost.
Master zásuvka
Master zásuvka

Příspěvek od svango »

Sa to rozbehlo inym smerom, pardon za to.. mal to byt len priklad
Kolko je vlastna spotreba takej zasuvky?

k tomu cerpadlu - - predpokladam, ze ho zapina tlakovy spinac, a tak staci casove rele, pokial sa tlak neobjavi za urceny cas, tak OFF a mozno nejaky oznam operatorovi, ze treba s konvickou do sachty :)
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

s konvičkou do šachty? a co takhle výměna těsnění v sacím koši, to kolikrát vydrží i několik let... diagnostika byla jednoduchá, když se čerpadlo spíná i v noci, když nikdo vodu nespotřebovává, a čím dál častěj, tak už přišla ta chvíle.
Ale to je čerpání vody, ne ohřev.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
diablo007

Příspěvek od diablo007 »

Možná bylo myšleno ta konvička na zalití potrubí vodou aby se nemuselo čerpadlo trápit natáhnout to až ze studny pokud se dostal do fáze kdy vybral vodu a nasál do trubky vzduch. Jinak se dá samozřejmě ve studni udělat hlídání hladiny tak aby se nestalo že vodu stáhneš až do fáze kdy si budeš moci vyměnit suchou nohou sací koš
rva

Příspěvek od rva »

svango píše:Kolko je vlastna spotreba takej zasuvky?
Ta má, bazarová, má 1.42 W.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek