HFVE Bzenec

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
ekoenergie
Reputace: 0

HFVE Bzenec

Nový příspěvek od ekoenergie »

Rád bych vyměnil zkušenosti.
Současý stav 16 kW FVE, 530Wp HFVE AKU 48V/215Ah, 16m2 termiky, 850l Akumulační nádrž. Denní spotřeba 2kW elektřiny z rozvodné sítě. Níž jsem se nedostal. Provoz o roku 2008 HFVE od 2012. online viz http://212.96.182.251 těším se na stejné dobrodruhy..
joseff
Reputace: 31

Re: HFVE Bzenec

Nový příspěvek od joseff »

Tak to je mazec! Gratuluju a "zavidim" v dobrem slova smyslu!:)

S takovym systemem musi byt clovek totalne sobestacny i v zime!

Nechces si zmenit nick na Robinson Crusoe?:)
ekoenergie

Není to dokončené v takovéto sestavě to bude první zima je tam ještě elektrokotel 12kW. Dle předpokladu by mělo chybět 20 dní na samostatnost ve vytápění. Problém s elektřinou je v noci nápor nad 4kW okamžité spotřeby někdy vyžaduje dokrmení z rozvodné sítě. Domácnost tyto stavy nepocítí, ale projeví se v logu.... http://212.96.182.251:4444 , celá aktuální spotřeba na jednotlivých fázích je na http://212.96.182.251:4545 (doufám že mám spravně pronatované porty)
atom
Reputace: 8

Nový příspěvek od atom »

jojo tohle už je vyšší liga, něco k čemu by jsme se chtěli dopracovat v budoucnu všichni. Lze jen pogratulovat a tiše závidět :-)
2x Tristar / 26kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >38MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
joseff

moc pekne, moc zajimave, moc inspirativni

na http://212.96.182.251:4545 se dostanu

na http://212.96.182.251:4444 se nedostanu
KarelSt

Nový příspěvek od KarelSt »

Koukám že už jedete přes nový Wattrouter, ja používám CWx naprostá spokojenost, ale M-ko, to se jim povedlo.
ekoenergie

To opravdu ano .. vše funkční a LAN umožňuje další návaznosti. Používám to pro řízení nabíječky akumulátorů.
KarelSt

Aku musím zapojit, už jsou v garáži 8,6kWh, zatim přebytky z FVE do 200l bojler přes CWx poté i aku.
Jo, jinak to máte super.
joseff

ekoenergie:
delas FVE, elektro a veci kolem profesionalne? zivis se tim?

KarelSt:
takze aku budes nabijet pri prebytcich - a jak resis stav kdy budou aku vybite a prebytky zadne? co z nich budes napajet?
ekoenergie

Živí mě EZS a kamery regulace je spíš koníček pokud neco je tak se výzvy nebojím, ale není to uplně můj obor. Zatím na takové aplikace není potenciál a mé zpracování je tragické.. toto je spíš sám doma :-)
Princip řízení preferuju v prioritách - řídím to pomocí PLC FOXTROT - první aktuální spotřeba, druhá aku, třetí TUV a nakonec topná. z těma 16kW vždy je AKU ok. pokud by byl nedostatek vydržím do dalšího dne ze sítě, ale zatím
od 17:00 do 09:00 jedu z aku obběr od 230W do 750w podle provozu spoluúčast sítě tak 70-150w . střídač snese 12kW ale to neustojí proud akumulátorů od 3kW začínám dotovat ze sítě. Pri slábnutí aku zvišuje spoluúčast ze sítě.Přechod mezi aku a sítí je bezvýpadkový - neco jako ON-LINE UPS. Zatím spokojenost...
abrams
Reputace: 427
Lokalita: Brno

Nový příspěvek od abrams »

Zdravím ,

klobouk dolů ... takhle promyšlený a monitorovaný systém jsem doposud neviděl :handshake: :handshake: :handshake: .
Paráda :yes: :yes: :yes: :yes: . Kdo umí tak umí ... také závidím :oops: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič 48MWh+ , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
KarelSt

joseff píše:
ekoenergie:
delas FVE, elektro a veci kolem profesionalne? zivis se tim?

KarelSt:
takze aku budes nabijet pri prebytcich - a jak resis stav kdy budou aku vybite a prebytky zadne? co z nich budes napajet?
Jo dělam FVE pro sebe, jinak jsem vyučen v oboru elektro.
Jedna možnost je nabíjet z levného tarifu, ale zatim i při nepříznivém počasi 3,5kWp v panelech vyrobilo 2,5kwh.
Výkon z baterek bude použit na obvody osvětleni i zasuvek (tj, tv, pc, routry atd.) no uvidíme čas ukaže.
sipj
Reputace: 3

Nový příspěvek od sipj »

Chtel bych se zeptat jake jsou mozne rezimy HFVE.
Standartni rezim pokud tomu dobre rozumim je ten, ze energie z FV panelu se primo spotrebovava (pomoci stridace) a dale se nabiji akumulatory a pokud jeste neco zbyte tak se to posila do distribucni site. Rikam to spravne?
Chtel bych se zeptat zda jde menic nakonfigurovat tak aby nic neposilal do DS. Proste chtel bych mit FV ale bez papirovani, bez dotaci atd ale take bez starosti, proste kdyz nesviti slunicko a jsou vybite aku tak jedem z DS. Do DS ale nesmim tim padem dodat zadny prebytek energie.
Doufam ze jsem to popsla srozumitelne.
joseff

Zalezi na pouzitem menici, zakazat/povolit posilani prebytku do site zvladaji napriklad menice Studer nebo Meanwell
ekoenergie

Doplním ještě informaci umí to i střídač XANTREX XW jenž mám instalován. Dodělává se modul pro monitoring, řízení zapínání a vypínání externího nabíječe na základě kontaktu (již funkční zapínám ho jako prní prioritu při přebytcích z FVE rok2008) a dál se doplňuje funkce řízení přebytků do sítě dle napětí v akumulátorech. Tato funkce lze SW zapnou či vypnout již nyní.
rob.brno
Reputace: 22

Nový příspěvek od rob.brno »

ekoenergie píše:
Rád bych vyměnil zkušenosti.
Současý stav 16 kW FVE, 530Wp HFVE AKU 48V/215Ah, 16m2 termiky, 850l Akumulační nádrž. Denní spotřeba 2kW elektřiny z rozvodné sítě. Níž jsem se nedostal. Provoz o roku 2008 HFVE od 2012. online viz http://212.96.182.251 těším se na stejné dobrodruhy..
Pár otázek:
- termika je deskáče nebo trubice?
- co dělá ty 2kWh denně, že se to nedá dokrmit z FV(to je průměrná roční hodnota)?
- jaká je celková denní spotřeba?
- topení je řešeno jak(soláry asi ohřívají TUV a přitápějí, že)?
- hfve a fve jsou na jedno místě? Proč je to rozdělené, nedaly by se aku nabíjet přes nabíječku přímo z fve a 530Wp zrušit?
ekoenergie

RE:
- 1:) je to otázka názoru já osobně preferuji deskové kolektory proč: 1)cena 2)v zimě při námraze do nich "zatopím" sleze sních a nebo námraza a já už 9 hodin vyrábím trubice z námrazou nebo zapadané sněhem tak brzo nerozmrznou. co udelám do 15:00 už mě nedoženou. 3) výkon je daný plochou nemám tolik místa. 4) sledováním se mi zdají ploché kolektory lepší -z kušenost -15st na plochém kolektoru za čístého sluného dne 72 st. mohu doložit. Sledoval jsem na netu trubicové on-line naco na kolektorech 98 stupňů a chválit se tím když má v nádrži 35. Rači budu mít na kolektorech 55 a v nádrži 50.
5) pokud zvažujete trochu větší FVE neřešil bych termiku vůbec (jen v případě dotace zaplatí vám nádrž)

2) 2kW je noční spoluúčast HFVE měniče - večer FVE nevyrábí tudíž nelze spoluúčast regulovat na 0W. vzhledem k tomu že je to záložní systém má odběr zruba 15- 20 procent dodávaného výkonu, aby při náhlé změně stihl reagovat a nedodával v noci do sítě.(umí dodávat, mám to zakázané) lze snížit na 0W za celý den vypnutím sítě, ale je to drastická změna delat to každý den ráno a večer není asi top...

3) celková denní spotřeba domácnosti je 10-15 kW prodej do sítě je cca 2kW celková denní výroba minulý měsic je včetně termiky cca 36 kw většinu pojme TUV, vytápění a umělé zátěže neurcěné pro dům.
viz:http://www.voral.name/sledovani/index.php ( jsem v seznamu měření od r.2008 )
4) topení i přitápění vše je jeden systém...
5) volba 530w je z důvodů poslední trochy prostoru pro dva panely a soběstačnosti v případě dlouhodobého výpadku sítě. FVE nejedou ani nesmí být v provozu při strátě veřejné sítě a tento výkon stačí za den nabít baterie pro provoz nezbytně nutných okruhů (osvetlení, čerpadla, regulace, lednička) systémová integrovaná nabíječka xantrexe o možnosti až 100A se spíná při přetoku do sítě tudíž větší HVFE nepotřebuji.
rob.brno
Reputace: 22

Nový příspěvek od rob.brno »

ekoenergie:

1/ Mám taky alespon pět důvodů pro své trubicáky :-), ale o tom to zde není.
Dotace mi zaplatili komplet termiku cca z 80procent. Ale i tak návratnost až kolem 7 let(dáno levným zdrojem vytápění).

2/ regulaci HFVE dělá taky ten xantrex nebo jinný? Do 20procent vlastní režie je dost, ale to je dáno asi tím, že měnič běží pořád i když není odběr
3/ Odprodej do sítě při dnešních odkupních cenách (halíře na kwh) opravdu asi postrádá smysl a je rozumné vše využít doma. Tedy akumulace jak do vody tak i do AKU.
"celková denní výroba minulý měsíc" - Tedy průměrná výroba solárních technologií(voltaika i termika) za den byla ve dnech minulého měsíce jen 36kWh? Není to málo? Mě jen termika dává denně přes 20kWh(a to jedou soláry v nevhodných teplotách kolem 100st)

5/ Takže to vlastně není od sebe úplně oddělené, když může FVE taky nabíjet AKU. Měl jsem za to že Xantrex je hybrid střídač. Jo to je vlastně jasné, že když se nehybrid-střídač FVE nemá k čemu přifázovat, tak se nic nevyrobí. Dlouhodobé výpadky mě napadlo řešit přepojením jednoho celého stringu z FVE na přidaný solární regulátor HVFE. A na aku by tak mohl jet celý dům a ne jen nouzové okruhy.
Štve mě, že nikdo nedělá pořádný hybridní regulátor který by uměl vše dohromady za rozumnou cenu.
ekoenergie

1.) Díky za názor na termické kolekory, rád bych to podrobnějc rozebral zda trubice nebo placku. Jsem zcela určitě zaslepen úzkým vlastním názorem. (to jako vážně ne ironicky) z přitápěním jsem za jedno určitě to neco dá, ale bez dotace je to drahý koníček.
2.) regulace je rozdělena dva samostatné systémy stávající dvě FVE reguluji Watroutrem a na pozadí běží xantrex jako samostatná část prez den je spotřeba 0 - pokud svítí.. (přetoky zařídí watrouter vlastní spotřeba xantrexu je součástí celkové spotřeby) večer je trvalá spotřeba od 70-150w dle odběru, což je jen zmíněných x procent z celkového aktuálního odběru (mohu zaslat aktuální schema, každý mědsíc ho měním v naději větších úspor)
3.) Za nesprávné započtení termiky se omlouvám zcela určitě má daleko větší podíl na výrobě TUV měření nemám dotažené do konce díky jiné regulaci.Nedostatek napravím, během dlouhých zimních večerů. Zatím jsem se směřoval jen elektrickým směrem.
5.)Stávající měniče jsou před xantrexem,. Při výpadku se FVE vypnou (pozadavek E-ON) v případě dlouhodobého výpadku bych jak jste zmínil přepojil stringy do MPPT regulátoru. Z tou cenou máte pravdu. Jsou ,ale určitě finančně náročnější koníčky. Měl jsem doma více systémů za daleko méně peněz, ale hořký úděl celkové nepoužitelnosti pro bezproblémový provoz při užívání manželkou a dětma mě donutil investovat a zatím spokojenost. Kamarád rozjíždí system od SMA tak se těším na srovnání.
Máte tu prosím někdo konkrétní data kam se až dá zajít v úspoře při životem z distribuční sítí? Ostrov je jasný..
Díky za názory. Nejsem prudič, ale blázen do teto tecnologie, který neví kudy dál ...
mrDragon

Nový příspěvek od mrDragon »

na výpadek sítě by bylo dobre něco takoveho
http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... -%20CZ.pdf
na baterky strčit pararelně Mppt a sosat z nih stejnosmer, ale kdo ví co všechno a jak to umí, i když nabýdku maj docela pěknou.
(není to reklama, jen jsme se nudil a narazil na ně)

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek