FVE v televizi, rádiu, novinách
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: FVE v televizi, rádiu, novinách
Tak netřeba se cítit poražen či napaden - jen je třeba používat správně argumenty a navrhovat realizovatelná řešení.
Nejsem odborník na energetiku, ale prostě mám obavu, že naše PVE a plynovky (netuším jaký výkon v nich máme, PVE znám 2 a jen Straně stojí za řeč a plynovku jen jednu tady kousek v Počeradech a mluví se o prodeji, tak to asi žádné terno nebude) jsou nedostatečné na režim provozu "přes den peru do sítě co jde a v noci si vezmu co chci".
Osobně jsem zastáncem a jsem přesvědčen, že jediným správným řešením je decentralizace a snižování odběru ze sítě. Akumulace lokální - tepla voda, aku atd. Dále nějaká forma inteligentního HDO - distribuovana stabilizace sítě a řízení spotřeby. Mozna i vytváření menších ostrovních sítí s horší garancí? Přijde mi, že dnešní energetika žije v době dávno minulé a nutně potřebuje modernizaci a novou koncepci.
@brumlaj vážím si vás, ostatně jako každého dlouholetého a aktivního člena tohoto fóra. Vůbec jsem neměl v úmyslu vás napadnout, jen jsem se snažil upozornit na fyzikální zákony z nich plynoucí možnosti uhelek. Tím se snad ještě nestavam netáhlem a zpátečníkem
Nejsem odborník na energetiku, ale prostě mám obavu, že naše PVE a plynovky (netuším jaký výkon v nich máme, PVE znám 2 a jen Straně stojí za řeč a plynovku jen jednu tady kousek v Počeradech a mluví se o prodeji, tak to asi žádné terno nebude) jsou nedostatečné na režim provozu "přes den peru do sítě co jde a v noci si vezmu co chci".
Osobně jsem zastáncem a jsem přesvědčen, že jediným správným řešením je decentralizace a snižování odběru ze sítě. Akumulace lokální - tepla voda, aku atd. Dále nějaká forma inteligentního HDO - distribuovana stabilizace sítě a řízení spotřeby. Mozna i vytváření menších ostrovních sítí s horší garancí? Přijde mi, že dnešní energetika žije v době dávno minulé a nutně potřebuje modernizaci a novou koncepci.
@brumlaj vážím si vás, ostatně jako každého dlouholetého a aktivního člena tohoto fóra. Vůbec jsem neměl v úmyslu vás napadnout, jen jsem se snažil upozornit na fyzikální zákony z nich plynoucí možnosti uhelek. Tím se snad ještě nestavam netáhlem a zpátečníkem
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Rozpracováno:
-
Když si člověk prohlédne graf denní spotřeby na ote-cr.cz a to den po dni, když si uvědomí jak se mění zatížení sítě týden x víkend, léto x zima, že automatika odstaví 1GW Tunelína při poruše zcela autonomně bez ohledu na dispečera vyvažujícího distribuční síť, tak je jasné, že regulace funguje a černé výstupy jsou tak nějak mimo mističku. Inu a pokusy nechat si někým v diskuzi odvykládat jak se má regulovat a potom se vrtat v nesmyslech a na nich dokazovat jak tak není možno provozovat distribuční soustavu.... co dodat? Jak píšeš, decentralizovat, pomáhat těm co se starají a za mne nakupovat EE pokud to pro mne bude výhodné. Finance jsou pouze jednou z mnoha proměnných kterými každý dojde k (ne)výhodnosti pro své prostředí.... A co budou dělat ti co se nechtějí starat sami o sebe, co jen sosají, kteří neodhadnou nebo se nechají přesvědčit o nevýhodnosti, že budou mít v budoucnu možná vyšší náklady než já, je mi opravdu jedno.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Vše má svou cenu. A tedy i vedoucí místo Německa při zavádění obnovitelných zdrojů. Dle http://www.hybrid.cz/nemci-letos-plati- ... e-historii Němci platí nejvyšší cenu za elektřinu v Evropě - domácnosti v průměru 7,50 Kč/kWh.
Náklady na regulaci uvádí jeden ze 4 distributorů v Německu - TenneT https://en.wikipedia.org/wiki/TenneT už na téměř miliardu EUR http://www.hybrid.cz/nemci-loni-zaplati ... liardu-eur.
K regulaci jsou kromě přečerpávacích vhodné plynové a použitelné uhelné elektrárny. Nevhodné jsou jaderky https://oenergetice.cz/elektrina/regula ... 0-mil-eur/
Náklady na regulaci uvádí jeden ze 4 distributorů v Německu - TenneT https://en.wikipedia.org/wiki/TenneT už na téměř miliardu EUR http://www.hybrid.cz/nemci-loni-zaplati ... liardu-eur.
K regulaci jsou kromě přečerpávacích vhodné plynové a použitelné uhelné elektrárny. Nevhodné jsou jaderky https://oenergetice.cz/elektrina/regula ... 0-mil-eur/
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Když takováto vyjádření čtu, marně přemýšlím čím by ta modernizace měla být provedena a jak by ta nová koncepce měla vypadat.camel1cz píše:..... Přijde mi, že dnešní energetika žije v době dávno minulé a nutně potřebuje modernizaci a novou koncepci.
Je možné to zde alespoň v nástinu rozvést?
-
A nebude to tím, že průmysl v DE si prolobboval, že jeho se příplatky na OZE netýkají? Od koho si myslíte, že to ti naši částečně obšlehli? A jak to je s příspěvkem DE daňového poplatníka? Není náhodou nulový na rozdíl od ČR?rva píše:.......... Němci platí nejvyšší cenu za elektřinu v Evropě - domácnosti v průměru 7,50 Kč/kWh.
kolik to dělá z těch 7,50? Dvacet haléřů? to bych i u nás přežil.... Když ročně svou FVE ušetřím 10kKč. A opravdu mne problémy energeticky neefektivních provozů ve fabrikách netankují. Fakt ne. Stejně jednou zkrachují, tak proč ne právě teď? Stejně jedou pouze ze setrvačnosti. Chceš-li přijď na exkurzi. Rád ukáži, provedu. Budeš čumět.rva píše:Náklady na regulaci ......... na téměř miliardu EUR
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Dle https://oenergetice.cz/zahranicni/prisp ... la-vzrust/ platí na OZE koncoví spotřebitelé asi 1,35 Kč/kWh.
Tak my, co máme vlastní FV elektřinu, si dopřáváme luxusu 20 Kč/kWh, ale děláme to jednak dobrovolně a dále neohrožujeme touto vysokou cenou konkurenceschopnost podniků, které mají elektřinu podstatně levnější. Řada lidí si připlácet na drahou OZE energii nechce, nebo nemůže.
Tak my, co máme vlastní FV elektřinu, si dopřáváme luxusu 20 Kč/kWh, ale děláme to jednak dobrovolně a dále neohrožujeme touto vysokou cenou konkurenceschopnost podniků, které mají elektřinu podstatně levnější. Řada lidí si připlácet na drahou OZE energii nechce, nebo nemůže.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Už jsem to trochu natuknul... třeba videurovnove HDO mi třeba přijde hodně mocná věc. Nebo alternativní lokální rozvody s horší garancí dodávek (přenos nespolehlivosti OZE na zákazníka).střídač_N píše:Když takováto vyjádření čtu, marně přemýšlím čím by ta modernizace měla být provedena a jak by ta nová koncepce měla vypadat.camel1cz píše:..... Přijde mi, že dnešní energetika žije v době dávno minulé a nutně potřebuje modernizaci a novou koncepci.
Je možné to zde alespoň v nástinu rozvést?
To vše podpořeno vhodnou cenotvorbu. A pak se dost věcí dá řešit i netechnicky čisté přes ceny... Zase je to motivace spotřebitelů k stabilizaci a snižování spotřeby.
Tou dobou minulou myslím model, kdy energetika nakrmí cokoliv co "vrazíme do zásuvky" a když to někde začne dělat problém, tak se to zalata tlustším drátem a náležitou reflexi plošně do ceny.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
Rozpracováno:
Rozpracováno:
-
Ale jo, to by šlo. Víceúrovňové elektroměry navázané na nějaká cenová pásma. s tím se dá souhlasit. Problém je, že obchodníci s tím nepřijdou, protože zisky, a vláda tahá za cenu v souladu s obchodníky, protože daně, tudíž vcelku jednoduchá pobídková regulace se konat nebude.
S tím "cokoliv co "vrazíme do zásuvky"" je přece vyřešeno jističi a pojistkami. Platím 3x25V, tak je taky i chci.
Za sebe, pokud vložím do řetězce zdroj, dráty, spotřebič cokoli dalšího, bude to dražší a méně spolehlivé, tudíž já na modernizaci a koncepci rezignuji. Může to být vždy jen horší.
S tím "cokoliv co "vrazíme do zásuvky"" je přece vyřešeno jističi a pojistkami. Platím 3x25V, tak je taky i chci.
Za sebe, pokud vložím do řetězce zdroj, dráty, spotřebič cokoli dalšího, bude to dražší a méně spolehlivé, tudíž já na modernizaci a koncepci rezignuji. Může to být vždy jen horší.
-
Myslím že s masovým rozvojem elektromobility bude docela problém chtít to za co platíme, ale to se ukáže.
Bude taky záležet na konkrétní obci. Třeba u nás před 20 lety rozhodli o plné elektrifikaci obce, a proto u nás nemáme plyn. V tomto případě by to snad mohlo vyjít protože přímotopy a elektrokotle moc lidí nepoužívá vzhledem k cenám energie. Ale jinde to bude asi problém až bude každý v podvečer konzumovat co mu jistič dovolí.
Bude taky záležet na konkrétní obci. Třeba u nás před 20 lety rozhodli o plné elektrifikaci obce, a proto u nás nemáme plyn. V tomto případě by to snad mohlo vyjít protože přímotopy a elektrokotle moc lidí nepoužívá vzhledem k cenám energie. Ale jinde to bude asi problém až bude každý v podvečer konzumovat co mu jistič dovolí.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
V loňském roce se u nás prodalo asi 200 eaut. Pokud to půjde tímto tempem, a nic nenasvědčuje že by se koupěschopnost 800000,-Kč aut zvýšila, tyto otázky nás za našich životů nebudou trápit.volente píše:Myslím že s masovým rozvojem elektromobility bude docela problém.....
-
Vzhledem k tomu že už i Audi má elektromobil postupně se to u movitějších lidí pomalu bude objevovat častěji jelikož to je za prvé moderní a za druhé když už kupujete a6 ci A8 tak verze v Elektru už vás nezruinuje . Navíc není to Tesla takže mají jistotu že servis jim udělají tak jak jsou zvyklí u klasického auta dostupnost náhradních dílů u Audi taky bude rozumný takže se prodeje pomalu budou zvedat ale nebude to samozřejmě skok hned na 100t ročně
-
ale zaregistrovalo se 700, takže pokračujeme v praxi, že movitější státy nám prvně cenu vozu srazí.střídač_N píše:V loňském roce se u nás prodalo asi 200 eaut. ......
No to tedy nemá, to co nabízí je parodiediablo007 píše:Vzhledem k tomu že už i Audi má elektromobil .........
To sice nebude, ale bude to podobný švung jako u mobilních telefonů koncem minulého tisíciletí a taky nástupem Internetu v domácnostech. V DE se situace s nástupem TM3 zlomila a u nás kteří potřebujeme aby nám prvně DE ukázalo cestu a udělalo si z nás vrakoviště, bude zlom následovat.diablo007 píše:......... nebude to samozřejmě skok hned na 100t ročně ...
-
- Lokalita: SO, SK
Bloomberg hovorí, že v r. 2030 bude 5600 GWh v baterkách EV
a ročná produkcia na úrovni 1300 GWh.
Trh batérií doma zhltne 960 GWh behind the meter a ročne od r. 2030 200 GWh.
Z toho UK, France, DE, Japan bude smiešne percento, všetko ide do China a USA + world.
Tesla robí virtuálnu baterku z 50 000 domácností, s 13.5 kWh / 5 kWp na domácnosť,
s celkovým výkonom 250 MW a storage 650 MWh.
https://www.teslarati.com/tesla-virtual ... ond-phase/
a ročná produkcia na úrovni 1300 GWh.
Trh batérií doma zhltne 960 GWh behind the meter a ročne od r. 2030 200 GWh.
Z toho UK, France, DE, Japan bude smiešne percento, všetko ide do China a USA + world.
Tesla robí virtuálnu baterku z 50 000 domácností, s 13.5 kWh / 5 kWp na domácnosť,
s celkovým výkonom 250 MW a storage 650 MWh.
https://www.teslarati.com/tesla-virtual ... ond-phase/
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Vydržel jsem do chvíle, než začal odsuzovat fototermiku. Taky demagogie.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jojo, něco ulomit, poškrábat, opatlat vteřinovým lepidlem, zamaskovat aby zákazník nic nepoznal při převzetí, ... To autorizované servisy umí, a budou umět dál. O jejich ostatních kvalitách to je jako v montovnách. Je lepší jim auto nesvěřovat. U elektrických je a naše euto vystavujeme zbytečnému riziku.diablo007 píše:... Navíc není to Tesla takže mají jistotu že servis jim udělají tak jak jsou zvyklí u klasického auta...
To Audi je dobrý marketing. VW podplatil kde koho aby mohl prodávat spalováky a teď pokračuje s podplácením.
Všechny parametry etron jsou sice horší než Tesla, nemají vlastní výrobu baterek, ale to jejich auto je lepší. Bavíme se těmi recenzemi s kolegou z práce už nějakou chvíli, zatím jsme našli jen jednu objektivní...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
-
Ani tak neřeším teď kvalitu ale to že ti lidé co do teď na ten servis jsou zvyklí se spalovakem prostě dojedou na stejné místo a nechají tam auto jak jsou zvyklí a bohužel to hraje do karet těm zavedeným automobilkám zde v Evropě. Sice tu jezdí i Tesly ale je to spíš pro fandy než pro kalsicke konzumní zakazbiky
-
- Lokalita: SO, SK
Máme tu lepšie CATL baterky:
https://www.teslamagazin.sk/baterie-cat ... generacia/
https://www.teslamagazin.sk/baterie-cat ... generacia/
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
Zdravím,
TESLA 3 ve Švýcarsku převálcovala i tradiční jedničku Škodu Octavie. / To co se v článku ale
nepíše je to, že ve Švýcarsku je min. mzda v přepočtu 130tis.kč /měs / Více zde
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... 47ab5f122/
Stejně tak je zajímavé vědět, že obnovitelné zdroje jdou po krku uhlí i plynu.
Tu rychlost nikdo nečekal.
/A lze jen dovodit, že lidi na mypower vsadili na správný kurs. -:) /Více zde.
https://www.obnovitelne.cz/cz/clanek/77 ... u-i-plynu/
TESLA 3 ve Švýcarsku převálcovala i tradiční jedničku Škodu Octavie. / To co se v článku ale
nepíše je to, že ve Švýcarsku je min. mzda v přepočtu 130tis.kč /měs / Více zde
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... 47ab5f122/
Stejně tak je zajímavé vědět, že obnovitelné zdroje jdou po krku uhlí i plynu.
Tu rychlost nikdo nečekal.
/A lze jen dovodit, že lidi na mypower vsadili na správný kurs. -:) /Více zde.
https://www.obnovitelne.cz/cz/clanek/77 ... u-i-plynu/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
normálne ma potešily tie články
...tie čísla sú tam úžasné
...tie čísla sú tam úžasné
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus