Připojení dalšího regulátoru k Axpertu
Souhrn tématu
K Axpertu je možné připojit další regulátor na baterii, čímž lze zvýšit kapacitu připojeného fotovoltaického pole. Důležité je sledovat maximální proud, který baterie zvládne absorbovat, protože přetížení může poškodit akumulátor. Různé regulátory mohou mít mírně odlišné měření napětí, což ovlivňuje nabíjení, ale zapojení více regulátorů funguje i s různými typy měničů Axpert.
- kadlos
- Reputace:3
Připojení dalšího regulátoru k Axpertu
Potřeboval bych poradit, jestli je možné obecně připojit k Axpertu na baterii další samotný regulátor a tím zvýšit možnost připojení výkonnějšího FV pole? Zatím pouze přemýšlím, prolézám fórum a nasávám poznatky. Již delší dobu koketuji s myšlenkou pořídit fotovoltaiku jako doplněk na pokrytí trvalé spotřeby u mne cca 3 - 4 kW denně (spíše drobotina lednice, mrazák, čerpadlo topení, čerpadlo bazén ap.) a zároveň si pořídit hračku, která snad přinese alespoň trochu užitku.
- brumlaj
- Reputace:259
Re: Připojení dalšího regulátoru k Axpertu
Ano je to možné. Je důležité ale mít v potas maximální proud který akumulátor dokáže bez ztráty květinky absorbovat. V tomto není důležité kolik regulátorů, nýbrž co snese akumulátor.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
- kadlos
- Reputace:3
Díky za rychlou reakci a ještě jeden dotaz na který jsem zatím nenašel jednoznačnou odpověď (asi špatně hledám). Pokud zapojím Axperta do poloostrova k DS, mám dům 30 let, rozvody klasicky L- PEN, mohu bez problému jeden z výstupů měniče připojit ke stávající PEN (prakticky to znamená propojit svorky N a uzemnění). Nebude s tím mít měnič problém? Stejné to bude vlastně i na vstupu. Při přepnutí z DS na FV a zpět se tak vlastně přepíná pouze L.
- ota
- Reputace:514
Ano je to možné.
Osobně jsem to udělal tak že Axpertem přepínám jen L a N a PE vstupní i výstupní jsem spojil a připojil do rozvaděče na PEN.
Nevím zda je to zcela podle normy ale funguje to tak.
Osobně jsem to udělal tak že Axpertem přepínám jen L a N a PE vstupní i výstupní jsem spojil a připojil do rozvaděče na PEN.
Nevím zda je to zcela podle normy ale funguje to tak.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
- dumi
- Reputace:157
Jaklu verzi axperta mas? U starsich to pry nejde a poskodi se.
sam.jsem to jeste nezkousel.
sam.jsem to jeste nezkousel.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
- volente
- Reputace:429
Já mám PIP 2424 MSXE a na baterii jsou připojené další 4 regulátory, v tom nevidím problém. Jen se stane že Axpert již omezuje nabíjení a ostatní regulátory nabíjejí dál. Oni totiž každý mají jinou chybu v měření napětí.
Takže Axpert ukazuje 28,4V, moje měřidlo na baterii 28,36 a e-Smart 28,32.
Takže Axpert už nedobíjí a e-Smart to tam stále dává. V řádu setin V se rozcházejí i dva PWM regulátory od stejného výrobce. Takže mi to baterie nabíjí max.na 28,42V, meřeno multimetrem.
Takže Axpert ukazuje 28,4V, moje měřidlo na baterii 28,36 a e-Smart 28,32.
Takže Axpert už nedobíjí a e-Smart to tam stále dává. V řádu setin V se rozcházejí i dva PWM regulátory od stejného výrobce. Takže mi to baterie nabíjí max.na 28,42V, meřeno multimetrem.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.