RGB led pásek - nedaří se mi zapojit

Souhrn tématu

Uživatel, který je laik v elektronice, hledá pomoc s propojením RGB LED pásku pro dětské loutkové divadlo. Po zapojení podle barev kabelů svítí barvy nesprávně, například červená svítí jako zelená nebo fialová. Diskuze doporučuje zkontrolovat správné připojení plusového vodiče, případně vadný ovladač, a měřit výstupy ovladače. Často je problém v nesprávném zapojení nebo vadné elektronice, proto je vhodné ovladač případně vyměnit nebo použít jednodušší řešení s LED řetězem na dálkové ovládání.
stubby
Reputace: 0

RGB led pásek - nedaří se mi zapojit

Nový příspěvek od stubby »

DObrý den,
su absolutní laik a potřeboval bych poradit od odborníku
prosím o radu ohledně propojení led pásku.
Chcu udělat doma dětem loutkové divadlo, kde se budou střídat barvy podle scén, a napadlo mě použití RGB pásku. koupil jsem si vše potřebné, aspoň myslím že vše potřebné, zapojil jsem to, a po zmáčknutí na ovladači příslušné barvy svítí barva jiná.
Propojoval jsem to různě, černá na černou, B na B, G na G, R na R, a nic. pak jsem podle nějakých schémat to zkusil otočit, a stále nic.
Poradí mi někdo, jak to zapojit, aby když zmáčknu červenou, svítila červená, a další barvy?
pokud byste potřebovali něco doplnit, tak mi tu napište, a já, co budu vědět, připíšu.

díky moc.
kodl69
Reputace: 1023
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: RGB led pásek

Nový příspěvek od kodl69 »

co kdybys poslal odkazy, na to, co jsi vlastně koupil? Tohle je klasická choroba těch ovladačů led pásků a hlavně těch, co to zapojují podle barev na káblu. Co musí sedět určitě, tak vývod označenej + na vývod označenej + od regulátoru pásku. A je fakt jedno, jakou barvu drátu tam číňan dal. Pokud to tak je, tak stačí spojit R pásku na R regulátoru, G pásku na G regulátoru a B na pásku na B na regulátoru... Jaký barvy má kabel kolikrát není důležitý, protože to dělají z toho , co mají.
Pokud by to ani pak nesedělo, tak otestovat základní barvy na ovladači , R,G,B, a zjistit, která s kterou jsou přehozený, obvykle jedna sedí a dvě jsou prohozený mezi sebou.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
stubby

Re: RGB led pásek - nedaří se mi zapojit

ok:
https://www.gme.cz/led-pasek-60led-m-rg ... m-ip20-5-m
https://www.gme.cz/ir-rgb-led-kontroler ... 24b-3ch-lv
https://www.gme.cz/kabelova-propojka-rg ... -pin-10-mm

samozřejmě jsem to jak píšeš, amatérsky jsem to zapojoval dle barev...proč by taky ne, když jsem se ptal v obchodě, zda zapojit podle barev...a ano, prý to sedí na barvy... jenže ne.
a mám obavu, že jsem zničil špatným zapojením ovladač...může se to stát, nebo se bojím zbytečně?
jen podotýkám, že protože je to zábava, která mi neublíži (vyjma finanční újmy), a na velkou elektriku si zvu odborníky :)
večer to budu zkoušet opět zapojit, různými způsoby.
stubby

omlouvám se, ale vůbec to nedokážu propojit správně.
černá je se šedou, R+R, zmáčknu R = R, G+G, zmáčknu G = R, B+B, zmáčknu B = fialová
přehazuju barvy jak divý, ale nic není správně.

Je možné, že jsem zrušil ovladač?
mobilik
Reputace: 266

Nový příspěvek od mobilik »

Podľa mňa máš vadný ovládač. Mam podobnú skúsenosť.
Pomohla až výmena elektroniky. A vôbec som ju neodpali ja, ale vada od výrobcu.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
kodl69
Reputace: 1023
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

fialová - to by odpovídalo tomu špatnýmu ovladači, protože fialová je tuším modrá a červená, a proč by se po zapnutí zelené měla rozsvítit červbená taky nechápu. Asi by to chtělo trochu měřit. Co bych si zkusil, na to stačí kousek drátku, tak připojit + pásku na třední dírku konektoru zdroje, a ten plášť připojovat k jdnotlivejm vývodům barev. A mělo by to jít barva po barvě, pokud není v pásku zkrat nebo tak něco. No a pak už jenom měřit výstupy t ovladače, kde se objeví napětí při stisku kterýho tlačítka.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Lukin

Nový příspěvek od Lukin »

Asi bude opravdu chyba v elektronice, s čímž si myslím, že nemá smysl nic vymýšlet, nebo opravovat. Osobně mám něco podobného řešeno přes LED řetěz na dálkové ovládání za pár korun a vše bezproblémově funguje- ve Vašem případě bych to asi pořešil osobně, než trávit čas vymýšlením něčeho nového.